WorldSkills-kouluttajana Brasiliassa

Aikuisopiskelu, Ammattiin opiskelu, Opetus

Helmikuussa sain puhelun Skills Finlandista, ja kuulin että minua oli pyydetty toukokuussa kouluttamaan Brasiliaan lähihoitajalajin eksperttiä, valmentajia sekä kilpailjoita. Omasta puolestani vastasin tietysti heti, että olen kiinnostunut ottamaan haasteen vastaan. Suomesta oli pyydetty yhteensä viiden lajin WorldSkills-eksperttejä samoihin tehtäviin. Lopulta meitä lähti kolme.

Sovimme viiden päivän käytännönläheisestä koulutuksesta: 40 tuntia yhteensä ja 10 tuntia aikaa valmisteluun. Sain suunnittelun tueksi seuraavan listan:

 • Ludic activities with a focus on physical, mental and social rehabilitation
 • Approach to the patient during the screening.
 • Use of special equipment according to the client’s limitation (cutlery, walker…)
 • Work with reminiscence therapies.
 • Communication with the client according to the identified nursing needs. Strategies for validation of the adopted communication method.
 • Basic nursing techniques as: bed making, vital signs, insulin administration, wound care, among others.
 • Patient evaluation using the Glasgow scale and the pain scale
 • First Aid Treatment: bleeding, injury, faints and vertigo (which cares can be conducted by the Health and Social Care professional).
 • Preparation of activities planning.
 • Registration of performed activities.

Näiden lisäksi tule toive ilmoittaa, mitä välineistöä tarvitsen opetukseni tueksi. Sitten kuluikin pari kuukautta, ettei informaatiota liittyen koulutukseen tai matkajärjestelyihin saanut edes pyytämällä.

Viittä päivää ennen lähtöä sain viimein sain pyytämäni tiedot osallistujista ja lentoliput – näin ollen loppui epävarmuus siitä, olenko lähdössä. Tällöin totesin myös, että matkustusaika tulee olemaan noin vuorokauden ja että en olekaan menossa São Pauloon vaan Belo Horizonteen.

Matkaan lähdin lauantaiaamuna viideltä ja matkareitti oli Helsinki-Amsterdam – São Paulo – Belo Horizonte. Saapuessani viimein väsyneenä mutta helpottuneena Suomen aikaa kolmelta aamulla Belo Horizonteen ajattelin, että enää tarvitsee löytää henkilö, joka odottaa minua kyltin kanssa tuloaulassa, ja pääsen nukkumaan hotelliin. Tuloaulassa ei kuitenkaan kukaan odottanut minua ja muutamien puhelujen jälkeen sekä ohjeistuksella ”odottele turvallisessa paikassa ja pidä puhelimesta huolta” päädyttiin ratkaisuun, että otan taksin.

Sunnuntai kului lepäillessä ja hotellin kuntosalin juoksumattoon tutustuessa. Maanantaina oli kuljetus hotellilta oppilaitokseen, missä koulutus tapahtui. Silloin myös selvisi, että kilpailijoita on neljä, valmentajia kaksi sekä Brasilian ekspertti. Ensimmäisenä aamuna mukana oli myös oppilaitoksen johtoa ja he toivottivat minut tervetulleeksi tulkin välityksellä. Sitten tulkki sanoi minulle, että nyt sinä voit pitää puheesi. Täytyy tunnustaa, etten ollut valmistautunut puheeseen, mutta ehkä spontaani puhe oli parempi kuin valmisteltu…

Kirsin koulutettavat.

Kirsin koulutettavat.

Muodollisuuksien jälkeen ryhdyimme tositoimiin, heti sen jälkeen kun totesimme, ettei internet-yhteys toimi ja otin käyttöön suunnitelman B. Muina päivinä aloitimme katsomalla ensin päivän harjoitus-/kilpailutehtäviin liittyviä videoita ja keskustelimme niistä suhteessa kilpailutehtäviin. Seuraavaksi oppilaani suunnittelivat pareittain, tutustuimme yhdessä kilpailutehtävän kriteereihin, minkä jälkeen vuorotellen yksi kilpailija teki tehtävän muiden seuratessa. Suorituksen jälkeen analysoimme suorituksen yhdessä ekspertin, valmentajien ja kilpailijoiden kanssa kriteeriperustaisesti. Lisäksi harjoittelimme yksittäisiä teknisiä taitoja tehtäviin liittyen. Ensivaikutelma kilpailjoista oli, että he olivat jo todella taitavia teknisesti. Jossain määrin tämä aiheutti myös paineita, koska ajattelin, että mitä ihmettä minä voin tuoda lisää heidän osaamiseensa. Pyysin päivittäin palautetta ja kysyin, vastasiko koulutus heidän odotuksiaan. Koska he olivat tyytyväisiä, etenimme suunnitelmani mukaisesti.

Viikko kului nopeasti, ja kun illalla saavuin seitsemän aikaan hotellille, en kokenut erityistä tarvetta lähteä tutustumaan Belo Horizonten kaupunkielämään. Sen sijaan paneuduin hetkeksi seuraavan päivän sisältöihin, luin sähköpostit, päivitin facebookin ja menin nukkumaan.

Perjantaina oppilaani halusivat päivän päätteeksi näyttää minulle hieman Belo Horizontea ja kävimme kahdella näköalapaikalla. Näin päättyi antoisa ja jossain määrin erilainen työviikko, jossa oli kuitenkin todella paljon yhtäläisyyksiä työviikkooni Suomessa.

Oli ilo huomata, että Brasiliassakin ollaan tietoisia siitä, että hoitotyön tulee perustua tutkittuun tietoon ja olla näyttöön perustuvaa. Brasilian ekspertin kanssa olimme ammatillisesti samalla aaltopituudella ja oli todella innostavaa keskustella hänen kanssaan sekä pohtia, miten voimme parantaa ja nostaa kilpailutehtävien tasoa ja arviointikriteereitä.

Viikko paluuni jälkeen sain kiitoskirjeen, jossa mainittiin seuraavaa: ”We greatly appreciated your efforts, responsibilitys and dedication during these time, emphasizing your excellent job with our students and instructors, in very effective, efficient, professional and friendly way”. Olin viikon jälkeen tyytyväinen ja tämä kirje osoitti, että opettajallakin on itsearviointitaidot jossain määrin hallussa!

Mainittakoon vielä, että kaikki tapahtui tulkin välityksellä ja oli yllättävän mutkatonta niinkin. Jetlageja ei tullut mennessä eikä tullessa, mikä varmasti osaltaan vaikutti siihen, että en kokenut viikkoa erityisen raskaaksi. Tällaiselle työmatkalle lähtijän on hyvä ottaa mukaan epävarmuuden sietokykyä, uskallusta ja joustavuutta eikä näistä ominaisuuksista haittaa ole ennen matkaakaan tai yleensä arjessa.

Lopuksi haluan kiittää tästä kokemuksesta erityisesti joustavia esimiehiäni Rita Simolaa, Kaisa Ahoa ja Riitta Narkoa. Oman työpanokseni lisäksi vaaditaan myös heidän työpanoksensa liittyen tuntijärjestelyihin, työsuunnitelman räätälöimiseen, sijaisten hankkimiseen sekä sopimuksista ja laskutusasioista huolehtimiseen. Sekä tietysti kiitän SkillsFinlandia, joka toimii aktiivisesti ja vie suomalaista osaamista maailmalle.

Kirsi Coco

, , ,

Kommentoi

 • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>