Vipinää Sibeliuksenväylällä: retkiä, rapuja, vieraita, köydenvetoa – ja odotettu muutto uusittuihin tiloihin

Ammattiin opiskelu, Opetus

Järvenpään Sibeliuksenväylällä, Tuusulanjärven rannalla sijaitseva perinteikäs Keudan Paatela-rakennus on tänä vuonna remontoitu uuteen uskoon. Opiskelijat ja henkilökunta ovat odottaneet innolla nyt syksyllä toteutunutta muuttoa. Sitä odotellessa on ehdittiin oppia monenlaista ja järjestää vähän tavallisesta poikkeavaakin ohjelmaa.

Monen järvenpääläisen entisenä kotitalousopettajaopistona tuntemassa rakennuksessa on uusittu perusteellisesti sekä opetustiloja että koko talon tekniikkaa. Museoviraston suojeleman rakennuksen ulkoasu ja historiallinen keskikäytävä  katto- ja seinämaalauksineen säilytettiin ennallaan. Muissa tiloissa uusittiin pinnat, suuri osa kalusteista ja koneista, vesi- ja viemäriputket, ilmanvaihto, automaatiotekniikka, sähköt ja vesikatto. Paatelaan rakennettiin myös kauan kaivattu hissi.

paatela

Alun perin Paatelan peruskorjauksen toivottiin olevan valmiina lukukauden alussa, mutta valitettavasti aikataulu hieman venyi. Koska tilat ovat Sibeliuksenväylän Peltola- ja Puistola-rakennuksissa olleet kortilla, ovat opettajat päässeet kehittämään opiskelijaryhmille tavallistakin enemmän erikoisohjelmaa.

Tulevia kokkeja opettava Arto Oinonen esimerkiksi vei opiskelijoita marja- ja kanttarellimetsään Pohjois-Paippisiin. Rapusesongin aikana opiskelijat pääsivät pesemään käsin ja keittämään 5000 täplärapua Keravan kalatalossa, Mertalogistic Oy:ssä. Ravut lähtivät myyntiin Uudenmaan ravintoloihin ja kauppoihin.

– Hauskaa oli, Arto toteaa.

rapuja


Vierailuja ja vierailijoita

Tulevia tarjoilijoita opettava Outi Rekola puolestaan vei ryhmiä tutustumaan The Helsinki Distilling Company –tislaamoon.

– Saimme erittäin mielenkiintoisen tutustumiskierroksen ja tastingin, jonka piti irlantilainen Séamus Holohan, Outi kertoo.

– Englanniksi pidetty esitys oli tietysti omiaan myös opiskelijoiden kielitaidon lisäämisessä!

Tammitynnyrissä on voimakas viskin aromi piskelijat Vera Vainio ja Elina Sironen toteavat

Opiskelijat olivat etukäteen opiskelleet tislauksen salat myös englanniksi, jotta kierroksesta ja esittelystä saataisiin mahdollisimman paljon irti. Séamus kiteytti tislaamon perustamisidean mukavasti: Tislauksen harrastaminen ei kannata (eikä ole mahdollista Suomessa), joten siitä oli tehtävä liiketoimintaa!

Sibeliuksenväylän nuorisoasteen kokki-, tarjoilija- ja leipuri-kondiittoriopiskelijoita hemmoteltiin myös mielenkiintoisella vierailijaluennolla: vierailemaan saapui ravintoloitsija ja sommelier Samuil Angelov. Samuil on osakkaana muun muassa ravintola Murussa ja hän kertoikin opiskelijoille paljon yrittäjyydestä ravintola-alalla.

Muita hänen aiheitaan olivat muun muassa oma tarina eli päätyminen alalle, yrittäjän odotuksen työntekijöitä ja opiskelijoita kohtaan, alan plussat ja miinukset sekä salin ja keittiön yhteistyö.

Lopuksi Samuil heitti puolivakavissaan pallon opiskelijayleisölle:

– Opiskelkaa taitaviksi ja pitäkää intohimo ravintola-alaan, sillä minä haluan eläkeläisenäkin tulla nauttimaan ravintoloihin. Tämän alan jatkuvuus ja kehittyminen on teidän vastuullanne!

Opiskelijat kuuntelivat keskittyneesti. Ensimmäistä kokkivuosikurssia opettava Marketta Yliniemi tiivisti luennon fiiliksen:

– Jotkut opiskelijat eivät jaksa kuunnella 10 minuutin ohjeistusta ilman hässäkkää. Nyt samat nuoret istuivat koko luennon ajan hievahtamatta penkeissään!

Samuil_netti

Samuil Angelov kertoi opiskelijoille monta mielenkiintoista asiaa.

 

Yhtä köyttä -yhdistys

Keudan ammattiopistossa vietetään syksyisin valtakunnallista ammatillisten oppilaitosten Hyvinvointivirtaa-viikkoa. Sibeliuksenväylällä ehdittiin järjestää monenlaista opiskeluhyvinvointia tukevaa toimintaa, muun muassa opiskelijoiden toisilleen ohjaamaa taukojumppaa. Yksi viikon kohokohdista oli Amispoweria-köydenvetokilpailu.

Köydenvetäjät odottavat opettaja Paula Raejärven pillin puhallusta.

Köydenvetäjät odottavat opettaja Paula Raejärven pillin puhallusta.

 

Kuvia uusitusta Paatelasta

Syksyn kaikista hauskoista tapahtumista ehkä paras oli kuitenkin muutto takaisin Paatelaan, omiin ja entistä ehompiin opetustiloihin.

Näissä kuvissa Paatelasta puuttuvat vielä esimerkiksi verhot, mutta pikkuhiljaa iso remontti alkaa olla valmis. Näissä tiloissa kelpaa tulevien kokkien, tarjoilijoiden, matkailupalvelujen tuottajien ja kodinhuoltajien sekä VALMAlaisten opiskella.

Ruokasalista puuttuvat vielä verhot. Vanhat, hienot lamput on säilytetty.

Ruokasalista puuttuvat vielä verhot. Vanhat, hienot lamput on säilytetty.

pöydät

Uusia, käteviä huonekaluja.

 

lämpölamput

Uusia lämpölamppuja keittiössä.

 

Arto Oinonen esittelee tuliteriä keittiölaitteita.

Arto Oinonen esittelee tuliteriä keittiölaitteita.

 

Mukavia oleskelupaikkoja.

Mukavia oleskelupaikkoja.

 

Hieno baari.

Hieno baari.

 

keittiönikkuna

Ihana vanhan talon tunnelma pysyy Paatelassa remontista huolimatta.

 

Paatelan hienoja puolia ovat myös ikkunoista avautuvat maisemat.

Paatelan ikkunoista avautuvat upeat maisemat.

 

Tulevien leipuri-kondiittorien tuotoksia kahvilan vitriinissä.

Tulevien leipuri-kondiittorien tuotoksia kahvilan vitriinissä.

Heli Vastamäki

, , , , , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>