Viimeinen päivä Japanissa, Osakassa: Aktiviteetteja ryhmäkodissa

Aikuisopiskelu, Opetus

imageimage

Hauska tavata = Hajimemashite

28.5.2015 Viimeinen päivä työelämäjaksostani. Vielä ehdimme tutustumaan vanhusten päiväkeskukseen ja ryhmäkotiin. Matka keskukseen taittui vain naisille tarkoitetulla metrolla.

Päiväkeskuksessa oli tänään paikalla 31 asiakasta. Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, aika huisketta palvelukeskuksessa on. Ympärillä tapahtuu koko ajan. Toiset ovat kylvyssä, toiset pelaavat ja toisilta mitataan verenpainetta. Minä askartelin vanhusten kanssa silkkikukkia. Mielenkiintoista, kuinka viestintä onnistui, vaikka minä en puhunut juurikaan japania eikä vanhukset englantia/suomea. Hauskaa meillä oli. Suurta hilpeyttä aiheutti esimerkiksi pituuteni ja sille naurettiin avoimesti ääneen.

Laitan kuvan eräästä aktiviteetista. Vanhukset saivat huiskuttaa viuhkaa ja yrittää liikuttaa tangolle narulla laitettua ilmapallokoiraa viuhkan avulla. Kokeilin itsekin ja huomasin, että varsin tehokasta tämäkin oli. Etenkin näin kuumalla. Keskuksessa oli iso kansio erilaisista aktiviteeteista ja kun toinen aktiviteetti loppui alkoi toinen. Ja osallistujat vaihtuivat tasaisin väliajoin.

image

Kävin tutustumassa myös kylpyosastoon. Täälläkin, kuten kaikissa vierailemissani kohteissa,oli oikea allasosasto. Pyörätuolipotilaille oma allas ja käveleville oma. Laitteet eivät olleet uusinta uutta, mutta erittäin toimivia ja järkeviä. Olipa mukava nähdä tällainenkin tavallinen kohde, ajattelin. Henkilökunta kertoi, että mieshoitaja pesee miesasiakkaat ja nainen naisasiakkaat. Tämä ei ole tullut esille aiemmin.

Tässä yksikössä henkilökuntaa on kokonaisuudessaan 30 ja asiakkaita 100 kappaletta, joista päivittäin päiväkeskuksessa n.30. Vanhin asiakas 95-vuotta ja nuorin 64-vuotta.

Ryhmäkodin puolella, toisessa kerroksessa yhteensä 20 hoitajaa ja 9 asukasta. Ryhmäkoti sekä asukkaiden huoneet olivat varsin pelkistettyjä. Paljon pelkistetympi kuin paikat, joissa aiemmin olimme vierailleet. Vanhukset myös ehkä huonokuntoisempia. Mielestäni ryhmäkoti oli hyvin samanlainen kuin meillä Suomessa. Mutta pelkistetympi. Suurimmalla osalla oli dementia.

Ryhmäkodin puolella sain olla mukana Takoyakin valmistuksessa. Takoyaki on lähtöisin Kansain alueelta ja on siellä (ja muuallakin Japanissa) edelleen hyvin suosittua ”pikaruokaa”. Takoyaki tarkoittaa  ”paistettua mustekalaa” taikka ”mustekalapaistosta”. Taikina tehdään vehnäjauhoista, vedestä sekä kananmunasta.  Täytteeksi laitetaan sipulia, inkivääriä (tuoretta punaista) ja mustekalan paloja. Mykyt saavat pyöreän muotonsa erityisen takoyakipannusta tai sähköllä toimivasta takoyakilaitteesta. Laitteessa on puolipallon muotoisia syvennyksiä, joihin taikina täytteineen laitetaan paistumaan viideksi minuutiksi. Minäkin autoin taikinapallojen pyörittelyssä. Ryhmäkodin asukkaat kokoontuivat ympärillemme. Vain harva pystyi Takoyakin valmistukseen osallistumaan, oli mukava huomata kuinka mielissään vanhukset olivat pelkästään seuratessaan tilaisuutta.

imageimage image

Maistiaisten jälkeen lähdimme tekemään  vielä viime hetken tuliaisostokset ja sen jälkeen suuntasimme pakkaamaan. Kahden viikon intensiivinen ja antoisa työelämäjakso oli takana päin. Huikea, opettavainen ja erittäin antoisa kokemus.

Kiitos. (muodollinen) どうもありがとうございます。 Dōmo arigatō gozaimasu!

 

 

Mari Seppänen

, ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>