Vammaistyön opiskelijan ahkera syksy – pian alkaa joululoma!

Ammattiin opiskelu

Syksyllä yhdessä kirjoituksessa kerroinkin teoriaopetuksen eri sävyistä, ks. http://blogi.keuda.fi/vammaistyon-opiskelua/.

Hieman ennen harjoitteluiden alkua teimme opintokäynnin Näkövammaisten Keskusliiton palvelu- ja toimintakeskuks Iirikseen. Paikka oli kaikin puolin mielenkiintoinen, suosittelen sitä käyntikohteeksi eri kouluryhmille.  Nimensä mukaisesti Iiris-keskus on kuntoutuspaikka, mutta esteettömäksi suunniteltu rakennus tarjoaa mahdollisuudet esimerkiksi kokouksille ja tapahtumille. Auditoriot olivat suuria, kohokuvioita oli kaikkialla (rakennuksen kartta oli tehty nimenomaan kohokuvio-tekniikalla), paikasta löytyi näkövammaisuudesta kertova pieni museo… Iiriksesta löytyi myös esteetöntä lukemista tukeva Celia-kirjasto, ilmeisesti ainoa laatuaan koko Suomessa. Ihan kaikkiin Iiriksen ulottuvuuksiin ja palveluihin emme vierailulla kerenneet tutustua.

WP_000758 (1) WP_000760

Annansilmät-Aitta-myymälässä oli näkövammaisten valmistamia tuotteita, kuten sisustustuotteita, saippuoita, harjoja ja tekstiilikäsitöitä. Tuotevalikoiman hyvä laatu ja monipuolisuus varmisti sen, että tulen tuolla tekemään yhden jos toisenkin jouluostoksen.

Vinkki: Iiris-keskuksessa oli Vision For All Finland -keräyspiste käytetyille silmälaseille, jotka toimitetaan eteenpäin kehitysmaihin. Kasa viisihenkisen perheeni vanhoja silmälaseja tuli vietyä kyseiseen keräyspisteeseen heti seuraavana aamuna.

Harjoittelujaksoni alkoi 30.9. ja päättyi 15.11, selvisin siitä kunnialla läpi. Tuosta marraskuun puolesta välistä alkaen olen tehnyt tasaiseen tahtiin etätehtäviä (niitä tulee tässä koulutuksessa joku miljoona) valmiiksi. Tehtäväviidakon ohella olen tehnyt keikkatöitä vammaisalalla.

Olemme muuten toverini Mimman kanssa tehneet opinnäytetyötämme. Toteutamme sen keikkatyöpaikallani, eräässä vammaisille suunnatussa asuntolassa. Paljastus: työssä kuluu lankaa ja kangasta. Saa nähdä, mitä saamme aikaan kevään Tietotorille esiteltäväksi.

Syksy on mennyt niin nopeasti! Onneksi nyt vähän aikaa levähtää, ennen kuin tammikuussa alkaa uusi harjoittelu ja uudet kujeet (vielä enemmän etätehtäviä?). Keväällä olisi vieläpä tarkoitus valmistua.

Pysyvän lumen ja rauhaisan joulun odotusta kaikille!

Kirjoittaja on viimeisen vuoden lähihoitajaopiskelija yo-pohjaisella linjalla Keudan ammattiopistossa Tuusulassa

Anna Laine

, ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>