Työnantaja on tärkeässä roolissa aikuisopiskelijan arvioinnissa

Aikuisopiskelu

Ammatillinen aikuiskoulutus perustuu näyttötutkintoihin. Tämä tarkoittaa, että opiskelija osoittaa osaamisensa ensisijaisesti aidossa työympäristössä ja työtilanteissa. Arvioijina toimivat paitsi oppilaitoksen, myös työnantajan ja näyttötutkintopaikan työntekijöiden edustajat.

Näyttötutkintotoiminta edellyttää oppilaitoksen ja työnantajien välille hyvää ja toimivaa yhteistyötä. Tätä edistääkseen Keudan aikuisopiston Hyvinvointialojen toimiala järjestää säännöllisesti työnantajaseminaareja, joissa paitsi kerrotaan alan koulutuksen ajankohtaisista asioista, myös keskustellaan vilkkaasti näyttötutkintotoiminnasta. Seminaarit järjestetään yhteistyössä alan muiden oppilaitosten kanssa.

Maaliskuussa 2015 Tuusulan Kirkkotiellä saatiin päivitystä lähihoitajien (sosiaali- ja terveysalan perustutkinto) arvioinnista. Paikalle oli tullut viitisenkymmentä henkilöä, mikä kertoo, että työnantajat pitävät asiaa todella tärkeänä. Tällä tavalla hyvin työsllistävälle alalle saadaan tehokkaasti uusia työntekijöitä!

Seminaarin avasi toimialapäällikkö Suvi Päivärinta. Sen jälkeen aikuisopiston rehtori Riitta Narko kertoi ammatilliseen aikuiskoulutukseen odotettavissa olevista muutoksista. Suomen hallituksen esitykset ammatillisen koulutuksen uudistuksista olivat juuri kaatuneet eduskunnassa. Varmaa kuitenkin on, että muutoksia on tulossa. Perustutkintojen perusteet ovat uudistumassa jo ensi  kesänä. Perusteelliset näyttötutkintojen uudistukset ovat näillä näkymin edessä vuonna 2016.

Seminaari-iltapäivän aikana kuultiin lisäksi puheenvuoroja näyttötutkintotoiminnasta monelta eri kantilta. Ääneen pääsivät niin kouluttajat kuin työnantaja- ja työntekijäarvioijatkin. Opetushallituksen sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan terveiset yleisölle toi Marjatta Karkkulainen. Alla olevassa kuvassa puhuvan Marjatan värikkäästä esityksestä kävi ilmi, miten monimuotoista ja monimutkaistakin näyttötutkintotoiminta on. Silti se on kaikille osapuolille opettavaista ja antoisaa.

Katso tästä lyhyt video, jossa kerrotaan oivaltavasti, mistä näyttötutkinnossa on kyse!

Marjatta_Karkkulainen_blogi

Heli Vastamäki

, , , , ,

Yksi kommentti - “Työnantaja on tärkeässä roolissa aikuisopiskelijan arvioinnissa”

  1. Jan

    Onpa hyvä että näyttötutkintotoimikunta vie aktiivisesti tietoa alan koulutuksen uudistuksista ja muutoksista työnantajille. Kuten jutussa kerrotaan tätä tehdään jotta näyttötutkintotoiminta olisi sujuvampaa oppilaitoksen ja työnantajien välillä. Tämän lisäksi tilaisuudet kehittävät muutenkin alan toimintaa. Koen asian tärkeäksi itse työantajana toimiessani alalla.

    Vastaa

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>