Tuleva suunnittelija saa oppia vaatelainaamosta

Aikuisopiskelu

– Suunnittelijan työ ja oma vaatemerkki.

Aikuisopiskelija Hanna Juntunen ei epäröi, kun häneltä kysyy pitkän tähtäimen tulevaisuudensuunnitelmista.

Aikaisemmin IB-lukion käynyt Hanna aloitti helmikuussa tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto-opiskelut Keudassa eli ensimmäinen etappi tiellä kohti unelmaa on vaatetusompelijan ammatti.

Opintoihin kuuluu paljon työssäoppimista ja Hanna on onnistunut löytämään itselleen siihen aivan erinomaiset työpaikat: päivisin hän työskentelee ompelimo Sartassa Järvenpään keskustassa ja joka torstai työpäivä jatkuu iltaan ompelimon naapurissa, designvaatelainaamo Järvenpään Vaatepuussa.

Vaatepuu edustaa aivan uudenlaista, nousevaa ajattelua muodin maailmassa: kaikkea ei tarvitsekaan ostaa omaksi, vaan muodikkaasti voi pukeutua myös kestävän kehitystä ja kierrätystä kunnioittaen.

Järvenpään Vaatepuu on erikoistunut suomalaisten suunnittelijoiden merkkeihin ja toimii jäsenyysperiaatteella. Jäsenet saavat käydä lainaamassa kaksi tuotetta kerrallaan ja pitää niitä itsellään enintään kaksi viikkoa. Jos vaatteeseen erityisesti ihastuu, sen voi halutessaan ostaa omaksi.

”Vaatelainaamo on tosi hyvä idea. Harvalla on mahdollisuutta pukeutua omalla rahalla suomalaisiin design-vaatteisiin,” Hanna toteaa.

Koska Vaatepuu on auki vain kerran viikossa muutaman tunnin, siellä käy aukioloaikoina melkoinen kuhina, kun jäsenet palauttavat, sovittavat ja lainaavat tuotteita. Hanna on asiakaspalvelussa korvaamattomana apuna yrittäjä Soile-Maria Linnemäelle. Hän ottaa vastaan palautettuja vaatteita ja ripustaa niitä paikoilleen, ylläpitää asiakastietokansiota sekä ohjeistaa asiakkaita lainattavien vaatteiden huollossa. Joskus Hanna tekee myös pieniä korjausompelutöitä lainaamon vaatteille.

Vaatepuusta on muodostunut jäsenille yhteisöllinen kohtaamispaikka, jossa puheensorina on eri sfääreissä kuin vaatekaupoissa. Jäsenet keskustelevat lainaamon tuotteista, kertovat kokemuksistaan ja antavat toisilleen vinkkejä. Niitä pääsee antamaan myös vaatetusalan ammattilaiseksi opiskeleva Hanna.

”Hannalla on osaamista ja näkemystä erityisesti mm. siitä, miten vaatteiden kuuluu istua, millainen vaate sopii mihinkäkin vartalomuotoon. Hannan tehtävänkuvaa kehitetään koko ajan opintojen tavoitteiden mukaisesti. Pääosassa on asiakaspalvelu,” Soile-Maria kertoo.

Hanna suunnittelee ja toteuttaa jo tällä hetkellä paljon vaatteita itse. Kuvauspäivänä hänellä on päällään itse suunniteltu mekko, jonka hän on ommellut kaapin pohjalta löytyneestä vanhasta Marimekon kankaasta. Kierrätys on siis kunniassa myös Hannan omassa tekemisessä. Ehkäpä jonain päivänä löydämme Vaatepuun valikoimista myös hänen omia tuotoksiaan?

soilejahanna

Vaatepuun yrittäjä Soile-Maria ja Hanna tutkailevat asiakaskansiota. Ihanat punaiset kengät ovat Minna Parikalta.

helina

Hanna neuvoo asiakasta, Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Helinä Perttua vaatehuollossa.

Hanna1

Hannan ihastuttavat asu on omaa tuotantoa.

Heli Vastamäki

, , ,

Yksi kommentti - “Tuleva suunnittelija saa oppia vaatelainaamosta”

  1. khanda

    hello! i like to be Fashion designer how i can start ? thank u

    Vastaa

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>