Toinen päivä Japanissa: Tutustuminen päiväkotiin

Aikuisopiskelu, Opetus

 

Tadaima ただいま Täällä ollaan

19.5. Aamu valkeni Osakassa kauniina. Jo aamusta asti tiesi, että nyt edessä tulee olemaan kuuma ja kostea päivä. Maittavan aamiaisen jälkeen meidät haettiin ja vietiin paikalliseen päiväkotiin tutustumaan. Meidät otettiin taas hyvin vieraanvaraisesti vastaan. Aluksi saimme kuulla päiväkodin toiminnasta ja sen jälkeen pääsimme kiertämään taloa. Päiväkodissa oli yksi suomalainen (joensuulainen) opiskelija vaihdossa ja tapasimme hänet siellä täydessä työn touhussa. Tämä opiskelija puhui hyvää japania jo ennen vaihtoon lähtöä. Hän on viettänyt Osakassa nyt kaksi kuukautta ja lähtee ensi viikolla kanssamme sitten takaisin Suomeen.

Päiväkoti oli viisikerroksinen ja jokaisessa kerroksessa oli useampi ryhmä samassa tilassa. Katolla on leikkitila lapsille. Koska päiväkoti sijaitsee kaupungin alueella ei lapsilla ole muuta vaihtoehtoa kuin leikkiä katolla. Tosin katolla oli kiipeilyteline ja kasveja. Kesäaikaan sinne laitetaan uima-allas. Jokaisessa kerroksessa oli ryhmätila, joka oli jaettu vielä kahteen/kolmeen osaan eri ikäryhmien kesken. Lapset olivat valloittavia. Hoitajia on lukumääräisesti vähemmän kuin meillä Suomessa (lasta kohti), mutta muuten päiväjärjestyksessä ei näyttänyt olevan suuria eroja. Päiväkoti on auki 7.00-19.30 päivän aikana ja myös lauantaina on työpäivä. Lasten ikähaarukka on 6kk-6 vuoteen.

Päiväkodissa lapsille opetetaan leikin avulla englantia. Jo ihan pienillekin. Käytöstavat ovat myös opetettavien asioiden listalla. Päiväkodissa on myös teehuone ja teeseremonian protokolla on opetettavien asioiden listalla.

Moni henkilökunnasta oli vieraillut Suomessa. Päiväkodin johtaja kertoi, että hän oli tuonut  muutamia ideoita Suomesta heille käyttöön. Tällaisia asioita olivat mm. sängyt ja katolla oleva lattiamateriaali.

päiväkoti ruoka pytyt pupuportti

Päiväkotivierailun jälkeen lähdimme tutustumaan Osakan linnaan ja museoon. Oli mielenkiintoista tutustua Japanin historiaan tätäkin kautta. Se sijaitsee noin neliökilometrin laajuisella maa-alueella kahden täyttömäen päällä joista kumpaakin tukee kivestä rakennettu muuri ja suojaa vallihauta. Keskuslinna on ulkopuolelta viisi, sisältä kahdeksan kerrosta korkea.

Kuuman ja hiostavan kävelyn jälkeen menimme syömään Kiitos-ravintolaan. Ravintola kuuluu samaan ketjuun päiväkodin ja silmäklinikan kanssa. Paikoilla on sama omistaja. Tällä hetkellä paikassa on kaksi suomalaista opiskelijaa työelämäjaksolla. Tapasimme heidät molemmat. Toinen kirjoittaa blogissaan seuraavaa: ”Kiitos on lounaspaikkana todella suosittu paikallisten, varsinkin liikemiesten ja -naisten keskuudessa. Kanta-asiakkaita löytyy monia. Välillä lounaspöytää odotetaan jonoksi asti ja asiakkaiden vaihtuvuus on ripeää. Japanilaiseksi ravintolaksi Kiitos on kohtalaisen suuri eli kymmenen pöytää ja tiski.”

250px-Osaka_Castle_Nishinomaru_Garden_April_2005
Gochisōsama deshita. ごちそうさまでした。 Oli herkullista

Mari Seppänen

, ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>