Tislauskolonni on uudistettu Kemian osastolla

Opetus

Kemian osastolla prosessinhoitajat pääsevät tänä talvena käyttämään täysin uudistettua tislauskolonnia. Näyttöruudulta suoraan sormella tökkäämällä voi

Tislauskolonnin automaatio.

Tislauskolonnin automaatio.

  • avata/sulkea venttiilejä
  • tarkastella lämpötilaa graafisessa näytössä
  • mitata tuotteen virtausmääriä
  • laittaa lämmityksen päälle.

Kuvassa näkyy numeronäytön lisäksi kuumennusosan nestemäärä patsasnäyttönä (62,0%) ja lämmitystehot värinmuutoksina. Yläosassa tuote kerätään ns. tislesäilöön, jonka pinnankorkeus näkyy numeroarvona (6,3%) tai sinisenä patsaana, jonka korkeus muuttuu pinnankorkeuden muuttuessa.

Tislauskolonni on siis laite, jossa voidaan toisiinsa liuonneita aineita erotella toisistaan. Sitä kutsutaan tislaukseksi.

Kun laitteessa saada tislausilmiö tapahtumaan monta kertaa, puhutaan joko täytekappalekolonnista tai välipohjakolonnista. Meillä on käytössä 2,5 m korkea välipohjakolonni, jossa on 10 välipohjaa, joiden lämpötilat mitataan. Ja siis jokaisessa välipohjassa tapahtuu tislautuminen. Näin tislaustulos saadaan paremmaksi kuin yhdellä tislauksella.

Opiskelijat käyttävät harjoitteissa yleensä n. 10 % etanoli/vesiseosta, josta halutaan erottaa etanoli tuotteena pois. Se on siis tuote, joka kuvan kaaviossa lirutellaan sankoon.

Tislattava etanolivesiseos pumpataan kuumennusosaan, jossa se kuumennetaan niin, että seos höyrystyy. Lämpötila pidetään sellaisessa arvossa, että etanoli höyrystyy ja vesi jää kuumennusosaan. Höyry lauhdutetaan yläosassa takaisin nesteeksi ja kerätään tislesäiliöön ja edelleen sankoon.

Lähtöaineena voi tietysti olla myös olut, josta tislattaisiin alkoholi lisäkäyttöön. Jos näin tehtäisiin, pitäisi käytetystä oluesta suodattaa kaikki irtopartikkelit pois. Nimittäin tislauskolonnin kuumennusosassa on vastuselementit eikä niiden pinnalle tai väleihin saa keräytyä mitään saosta, jolloin olisi palovaara.

Leila Frondelius

, , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>