Tiskin toisella puolella

Aikuisopiskelu, Kulisseissa

Olen ollut keudalainen reilun vuoden ja nimikkeeni muuttui vuodenvaihteessa opintosihteeristä koulutusassistentiksi. Nykyisessä toimessani käsittelen pääasiassa vain aikuisopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan asioita. Autan opiskelijoita opintososiaalisissa etuuksissa ja teen heille todistukset.  Henkilökuntaa avustan mm. viemällä arviointeja ja auttamalla ohjelmien käytössä. Aikuisopiston puolelle siirtymisen myötä olen päässyt mukaan työryhmiin ja työni on tällä hetkellä mukavan monipuolista.

Uusi vuosi lähti vauhdilla käyntiin ja olemme saaneet tänne Mäntsälän Saarelle monia uusia aikuisopiskelijoita. Alkuvuosi oli todella kiireinen ja tuntui, että omat resurssit eivät riitä kaikkeen vaadittuun, mutta niin sitä taas pahimmasta selvittiin. Tammikuussa meiltä koulutusassistenteilta kysellään ”muutamia” lukuja erilaisiin tilastoihin liittyen opiskelijoihin ja tutkintoihin ja niiden metsästäminen on välillä varsinaista salapoliisityötä. Meille on onneksi jo luvattu, että ihan pian kaikki tiedot saadaan vain nappia painamalla.

Uudet opiskelijat eivät saisi jäädä tämän tilastoinnin varjoon, sillä he ovat meille se tärkein asia. Olen pyrkinyt opintojen alussa käydä esittäytymässä ja kertomassa lyhyesti opintososiaalisista etuuksista ja toimenkuvastani ryhmälle. Olisi joskus mukava viettää pidempäänkin aikaa uusien opiskelijoiden kanssa. Aikuisopiskelijoilla on mielestäni niin mielenkiintoisia taustoja ja perusteita, millä he ovat lähteneet opiskelemaan täysin uutta ammattia. Kunnioitan suuresti sitä rohkeutta, mitä meidän opiskelijoilla on. Ei varmasti ole helppoa ruveta aikuisena opiskelijaksi jos on pitkä työhistoria jo takana. Monesti opiskelu varmasti yllättää, kuinka rankkaa se oikeastaan on. Kun kello lyö neljä, pakkaan laukkuni ja lähden hakemaan poikaani hoidosta. Aikuisopiskelijalla työt saattaa vasta kunnolla alkaa kun hän pääsee kotiin. Kun tähän vielä yhdistää mahdollisen lapsiperheen arjen pyörittämisen, niin nostan kyllä hattua.

Ei silti, ettenkö itsekin haaveilisi aikuisopiskelusta. Maailmassa on niin paljon tietoa ja taitoa opittavana, etten voi ainakaan omalla kohdallani jättää sitä yhden koulun varaan. En kuitenkaan usko, että itse lähtisin täysin toiselle alalle kuin olen opiskellut. Sen vain tuntee, kun sen oman alansa on löytänyt. Toivottavasti meidän aikuisopiskelijoista tuntuu juuri siltä tällä hetkellä.

Johanna Kuittinen

, ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>