Syntymän ihmeitä navetassa

Ammattiin opiskelu

803837_10200292467046935_279516121_n

Kuningatar

803378_10200292470007009_602308041_n

Jääkukka nykyisin

Mielessäni olen yhä navetassa. Kahden viikon jälkeen oli todella outoa olla menemättä lypsylle.Navettaviikon aikana syntyi kolme vasikkaa. Ensimmäinen syntyi ekalla viikolla. Se oli myös ihan ensimmäinen synnytys, joka kaverini kanssa nähtiin. Jäimme odottamaan vasikan syntymää, vaikka vuoromme oli jo päättynyt. Siinä sitten annoimme rakkautta muille lehmille, jotka tulivat katsomaan elämän ihmettä. Odotimme noin kaksi tuntia, jonka aikana sorkat näkyivät usein. Lehmä – Eulaalia – imaisi kuitenkin ne usein takaisin, mutta sai vasikkansa ulos puoli kahdeksan aikaan. Sen pää oli osittain autauksen ulkopuolella ja sen uteliaat ”kummit” alkoivat nuolla sitä. Erotimme poikasen ja sen emän lähes heti, koska muuten ne kiintyisivät toisiinsa liikaa ja erottaminen olisi julmempaa. Poikanen pääsi pikkukarsinaan Kattimatti-sonnin seuraan. Nyt Kuningattarella (nimesimme sen Kämpsin kanssa, vähän siistiä, että nimi jäi) on jo korvikset ja se on nupotettukin.

Toinen tapaus syntyi yöllä. Se oli Iibiksen ensimmäinen poikanen, ”Kirppu”. En olekaan vielä koskaan nähnyt niin pientä vasikkaa. Se on niin pieni, että sen jaksaa kantaa yksinkin. Iibis oli siitä ”erikoinen” synnyttäjä, että siitä lypsettiin maitoa ihan viimeisenäkin päivänä, kun se kantoi poikastaan ja heti seuraavana päivänä. Kolmas vasikka, sonn, syntyi viimeisen navettapäivän kunniaksi ihan päivällä. Oli emänsä neljäs tai viides vasikka ja aivan valtava! Isompi kuin kuningatar.

Kaikki synnytykset olivat luonnollisia ja tapahtuivat ilman ihmisen myötävaikutusta. Vasikalle pitää juottaa pian syntymänsä jälkeen ternimaitoa. Sitä tulee lehmän utareista, mutta ainakin Kuningatar sai pakastimesta. Emän pitää myös nuolla poikastaan, että sen verenkierto lähtee käyntiin. Kaikkein pisimpään yhdessä saivat olla viimeisenä syntynyt poikanen ja sen emä, koska emällä oli halua hoitaa poikastaan. Erotetimme ne vasta juuri ennen lypsyä, että saataisiin emäkin lypsettyä (sen ternimaito lypsettiin erilliseen kannuun). Toisin kuin sonnivasikat, niin lehmävasikat jäävät koululle. Toivottavasti saa joskus tilaisuuden tulla katsomaan aikuista Jääkukkaa! Palataan taas asiaan!

Karoliina Soraluoma

, , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>