SHAPE: ammatillisen aikuiskoulutuksen yhteistyötä eurooppalaisittain

Aikuisopiskelu, Kulisseissa

Keudan aikuisopiston Erasmus+ -ohjelman SHAPE-hanke hyväksyttiin viime kesänä. Hankkeen tavoitteena on aikuiskoulutuksen kehittäminen työstämällä  eri aikuiskoulutukseen liittyviä teemoja viiden eri Euroopan maan näkökulmasta. Työskentelymuotona ovat viikon mittaiset työseminaarit, joista ensimmäinen on nyt meneillään Ljubljanassa Sloveniassa. Työseminaarit ovat mukana oleville keudalaisille täydennyskoulutusta. Seminaareihin valmistaudutaan tekemällä työseminaarin teemasta perusteellinen selvitys Suomen osalta. Ensimmäisen työseminaarin teemana on aikuiskouluttajan osaaminen ja sen kehittäminen. Hankkeessa ovat mukana Suomen lisäki Tanska, Ranska, Italia ja Slovenia. Keuda koordinoi hanketta.

Ensimmäisen viikon aikana olemme tutustuneet toisiimme, mukana olevien maiden koulutusjärjestelmiin, aikuiskouluttajiksi kouluttautumiseen sekä osaamisen kehittämiseen. Samoja piirteitä toki löytyy, mutta järjestelmät ovat todella erilaiset erityisesti työelämän kanssa tehtävässä yhteistyössä. Meillä kaikilla keudalaisilla oli omat vastuualueemme esityksissä: Anne vastasi koko projektin sisällöistä, Outi Suomen koulujärjestelmä, Kari opettajankoulutuksesta, Marjo erityisopettajien ja opinto-ohjaajien koulutuksista, Maria täydennyskoulutusmahdollisuuksista ja Riitta hankkeen hallinnosta ja taloudesta.

Toimialapäällikkö Outi Komi kertoo Suomen järjestelmästä.

Toimialapäällikkö Outi Komi kertoo Suomen järjestelmästä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovenialaiset ovat kehittäneet hyvin perusteellisen aikuiskouluttajien osaamisperusteisen täydennyskoulutusmallin, joka on ollut keskustelun pohjana  samoin kuin ohjauksen merkitys aikuiskoulutuksessa. Meillä on myös viikon aikana ollut mahdollisuus vierailla yhdessä oppilaitoksessa Biotechnical Educational Centre Ljubljanassa (ravitsemis- ja luonnonvara-alan koulutusta nuorille ja aikuisille) sekä Novo Meston kaupungissa ja siellä Adult Education Guidance Centressä. Keskus on yksi Slovenian 14:sta alueellisesta aikuisohjauksen keskuksesta, joka toimii  lähinnä Suomen kansalaisopistoa muistuttavan oppimiskeskuksen yhteydessä.

Ryhmätyön touhussa.

Ryhmätyön touhussa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kansainvälistä verkostoitumista.

Kansainvälistä verkostoitumista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olemme myös viikon aikana päässeet tutustumaan Slovenian kulttuuriin, jotkut meistä jopa perusteellisimminkin sekä päässeet mukaan paikalliseen joulukauden avaukseen. Olimme varmaankin puolen Ljubljanan väen kanssa kuuntelemassa pormestarin sanoja ja todistamassa jouluvalojen sytyttämistä. Vuoden teemana valoissa on avaruus ja jouluvaloista löytyy jopa suhteellisuusteorian kaava. Ja Novo Mestossa sama juttu, jouluvalot syttyivät, kun olimme paikalla.

Koko viikko on antanut  paljon ajattelemisen aihetta ja monia uusia ideoita työstettäväksi myös meillä. Hanke jatkuu helmikuussa seuraavalla työseminaarilla Tanskan Odensessa. Silloin teemana on aikuiskoulutuksen laatu ja laadunhallinta.

Kirjoittaja on Keudan aikuisopiston rehtori.

Riitta Narko

, ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>