Sano se kukkasin – Kohti Göteborgin EuroSkillsiä

Aikuisopiskelu

Keuda tunnetaan Suomessa ja maailmalla floristiikan huippuosaajana. Tänäkin vuonna pääsemme näyttämään kyntemme kansainväliseen kilpailuun, kun Lila Hagman lähtee edustamaan Keudaa ja koko Suomea nuorten ammattitaidon EM-kisoihin, EuroSkillsiin.

Joka toinen vuosi järjestettävät kilpailut ovat tällä kertaa naapurimaassa Ruotsissa, Göteborgissa 1.-3.12.2016. Lue lisää euroskills2016.com.

Lila on valmistunut Keudasta puutarhatalouden perustutkintoon kaksi vuotta sitten. Valmistumisvuonnaan 2014 hän voitti kukkasidontalajin Taitajissa eli nuorten ammattitaidon SM-kilpailuissa.

Lohjalta kotoisin oleva Lila kertoo aikoinaan ihastuneensa Keudan Saaren kartanoon ja sen opiskelumahdollisuuksiin vieraillessaan avoimien ovien päivässä. Lila asui opiskeluaikanaan Saaren asuntolassa ja opiskelu vastasi odotuksia.

– Olen aina tykännyt tehdä kukista ja halunnut tehdä kauniita asetelmia, hän sanoo.

Se taito Lilalla todella on hyppysissään, sillä hän voitti tänä vuonna myös kukkasidonnan juniorisuomenmestaruuden ja tuli koko SM-kisan kakkoseksi.

Puutarhuriksi valmistumisen jälkeen Lila on päässyt kehittämään taitojaan todellisen alan osaajan hoivissa, sillä hän työskentelee Varpu Suontaka-Lahtisen yrityksessä Kukkavarpukassa Ikaalisissa. Työn ohessa Lila opiskelee alan ammattitutkintoa Keudassa eli hänestä tulee seuraavaksi floristi. Valmentautuminen EuroSkills-kisaan on luonteva osa opintoja.

EuroSkills on aikaisempina vuosina ollut floristiikkalajin osalta parikilpailu. Nyt se kilpaillaan ensimmäistä kertaa yksilösuorituksena, joten kisan kulkuakaan ei tarkkaan vielä tiedetä.

– Saamme tietää tehtäviä kyllä etukäteen, mutta niihin tulee 30 prosentin verran muutoksia kilpailuun, Lila kertoo.

– Tavoitteena on saada kaikki työt tehtyä ajallaan.

Maa, jossa kilpailut käydään, saattaa joskus vaikuttaa kulttuurisesti tehtäviin. Vaikka Ruotsi on aivan Suomen naapurissa, on kukkakulttuureissa eroja.

– Esimerkiksi hautajaiskukat ovat Ruotsissa paljon näyttävämpiä kuin meillä.

Lilan valmentautuminen EuroSkillsiin jatkuu tiiviinä koko syksyn ja seuraamme sitä ajoittain täällä Keuda-blogissa. Pysy kuulolla!

Heli Vastamäki

, ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>