Keuda tunnetaan Suomessa ja maailmalla floristiikan huippuosaajana. Tänäkin vuonna pääsemme näyttämään kyntemme kansainväliseen kilpailuun, kun Lila Hagman lähtee edustamaan Keudaa ja koko Suomea nuorten ammattitaidon EM-kisoihin, EuroSkillsiin.
Joka toinen vuosi järjestettävät kilpailut ovat tällä kertaa naapurimaassa Ruotsissa, Göteborgissa 1.-3.12.2016. Lue lisää euroskills2016.com.
Lila on valmistunut Keudasta puutarhatalouden perustutkintoon kaksi vuotta sitten. Valmistumisvuonnaan 2014 hän voitti kukkasidontalajin Taitajissa eli nuorten ammattitaidon SM-kilpailuissa.
Lohjalta kotoisin oleva Lila kertoo aikoinaan ihastuneensa Keudan Saaren kartanoon ja sen opiskelumahdollisuuksiin vieraillessaan avoimien ovien päivässä. Lila asui opiskeluaikanaan Saaren asuntolassa ja opiskelu vastasi odotuksia.
– Olen aina tykännyt tehdä kukista ja halunnut tehdä kauniita asetelmia, hän sanoo.
Se taito Lilalla todella on hyppysissään, sillä hän voitti tänä vuonna myös kukkasidonnan juniorisuomenmestaruuden ja tuli koko SM-kisan kakkoseksi.
Puutarhuriksi valmistumisen jälkeen Lila on päässyt kehittämään taitojaan todellisen alan osaajan hoivissa, sillä hän työskentelee Varpu Suontaka-Lahtisen yrityksessä Kukkavarpukassa Ikaalisissa. Työn ohessa Lila opiskelee alan ammattitutkintoa Keudassa eli hänestä tulee seuraavaksi floristi. Valmentautuminen EuroSkills-kisaan on luonteva osa opintoja.
EuroSkills on aikaisempina vuosina ollut floristiikkalajin osalta parikilpailu. Nyt se kilpaillaan ensimmäistä kertaa yksilösuorituksena, joten kisan kulkuakaan ei tarkkaan vielä tiedetä.
– Saamme tietää tehtäviä kyllä etukäteen, mutta niihin tulee 30 prosentin verran muutoksia kilpailuun, Lila kertoo.
– Tavoitteena on saada kaikki työt tehtyä ajallaan.
Maa, jossa kilpailut käydään, saattaa joskus vaikuttaa kulttuurisesti tehtäviin. Vaikka Ruotsi on aivan Suomen naapurissa, on kukkakulttuureissa eroja.
– Esimerkiksi hautajaiskukat ovat Ruotsissa paljon näyttävämpiä kuin meillä.
Lilan valmentautuminen EuroSkillsiin jatkuu tiiviinä koko syksyn ja seuraamme sitä ajoittain täällä Keuda-blogissa. Pysy kuulolla!