Saksalainen oppisopimusopiskelija Jokelan työmaalla

Aikuisopiskelu, Ammattiin opiskelu, Kansainvälinen vaihto, Opetus, Oppisopimus

 

Työelämäpalvelut otti vastaan oppisopimusopiskelija Philipp Neu’n Essenistä (Nordrhein-Westfalen), Saksasta syyskuun alussa. Hän tuli Suomeen neljäksi viikoksi kansainväliseen vaihtoon. Vaihto oli osa hänen oppisopimuskoulutustaan. Lähettäjänä oli Handwerkskammer Düsseldorf. Moni saksalainen oppisopimusopiskelija on halukas tulemaan vaihtoon juuri Suomeen.

Kirvesmiehen ammattiin opiskelevalla Philippillä oli alun perin toiveena saada oppia Suomessa hirsitalon rakentamista. Puurakentaminen ja omakotitalon rakentaminen sitten toteutuivatkin pitkälle hänen toiveidensa mukaisesti. Keudan työmaalla vaihdon lopussa Philipp oli asentamassa yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa kattotuolit omakotitaloon. Hän pääsi osallistumaan tähän työvaiheeseen ensimmäistä kertaa, josta hän oli hyvin onnellinen.

Philipp suosittelee kaikille Erasmus+ vaihtoa, koska siinä oppii paljon uusia ammattiin liittyviä taitoja. Häntä oli ohjaamassa opettaja Vesa Ylinampa. Hän vei Philippin ensimmäisenä päivänä työmaalle sekä näytti tarvittavat tilat Keudassa. Perehdyttäminen onnistui vaihto-opiskelijamme mielestä hyvin. Ensimmäisenä päivänä oli aikaa organisointiin ja alueeseen tutustumiseen. Vaihdon lopussa opettaja hoiti paperihommat. Ammattimies Jorma Laavola vastasi hyvin työmaalla ohjauksesta. Työkavereina olleet Keudan opiskelijat rakennuksella olivat myös avuliaita, reippaita ja kielitaitoisia.

Philippille järjestyi perhemajoitus, josta hän oli erittäin tyytyväinen. Sää Suomessa oli loistava ja neljä viikkoa meni nopeasti. Vaihdon aikana hän näki uudessa maassa maaseutua ja kaupunkia sekä erilaista elämäntyyliä ja sai uusia kokemuksia.

Vaihto-opiskelijamme oli sitä mieltä, että jos opettajan ja ammattimiehen tiimi toimi näin hyvin, työssäoppimisessa ei ole ongelmia. Tyytyväisyys oli molemminpuolista. Työelämäpalvelut kiittää koko tiimiä, isäntäperhettä sekä muita vaihdon järjestelyyn osallistuneita. Philipp palasi Saksaan syyskuun lopussa. Siellä hän jatkoi oppisopimusta omalla työmaallaan, jossa hän asentaa talvipuutarhoja ja parvekkeita.

Kuvassa asiakkuuspäällikkö Ari Toivonen, vaihto-opiskelija Philipp Neu ja ammattimies Jorma Laavola.

Teksti Tuula Korppi-Tommola

 

Kirvesmiehen oppisopimus Saksassa lyhyesti (Additional information):

Final examination / journeyman’s examination in the state-recognized training occupation Carpenter

Entry requirements: Entry requirements are not governed by legislation; as a rule, young people are admitted after completing (nine or ten years of) general education. Duration of training: 3 years. Training in the ”dual system”: Teaching of the knowledge, skills and competences needed for an occupation is based on the typical requirements of work and business processes and prepares the trainees for a specific job. The training is provided in a company and at part time vocational school: In the company, the trainees acquire practical skills in a real working environment. On one or two days per week, the trainees attend part-time vocational school, where they are taught general and vocational knowledge related to their training occupation.

More information is available at: www.berufenet.arbeitsagentur.de

 

Teksti Tuula Korppi-Tommola

Maarit Tiala

, , , , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>