Sail For Good – Meretniemet lähtevät matkaan

Aikuisopiskelu, Oppisopimus

Tänään päättyy odotus ja perhe Meretniemi lähtee kuudeksi vuodeksi maailman merille. Maailmalla muun muassa opiskellaan ja Keuda on tiiviisti hankkeessa mukana.

Tässä sidosryhmälehdessämme Keuda-lehdessä julkaistu juttu aiheesta:

5-henkinen Meretniemen perhe nostaa ankkurin esikoisen ykkösluokan kevätjuhlan jälkeen ja aloittaa matkan maailman ympäri. Kotiin he palaavat vuonna 2022. Kuuden vuoden purjehduksen ympärille on rakennettu Sail For Good -projekti, joka on osa suomalaista koulutusvientihanketta.

Romaanikirjailijan olisi vaikea keksiä tämän tarinan pääosan esittäjille parempaa sukunimeä. Meretniemi. Nimessä yhdistyy meri ja suomalainen kaukokaipuu niemen nokan takaa löytyvään suureen maailmaan. Tämä tarina on kuitenkin tosi. Meretniemet pakkautuvat 17,5-metriseen Panacea-purjeveneeseensä ja lähtevät elämänsä matkalle.

Matkareitti saa kirjoittajankin matkakuumeen kohoamaan saunalukemiin. Välimeri, Kap Verde, Brasilia, Chilen vuonot, Fiji, Tonga, Australia, Uusi-Seelanti, Salomonsaaret, Papua-Uusi-Guinea,
Malediivit, Seychellit, Hyväntoivonniemi, Amatsoni, Karibia… Perheen isä ja veneen kippari työskenteli ennen seikkailua Aurinkomatkojen toimitusjohtajana.

Etkö saanut työssäsi matkusteltua tarpeeksi, Tuomo Meretniemi?

– Olen purjehtinut aina: kilpapurjehtinut, opettanut purjehdusta, neulonut purjeita ja lomapurjehtinut vaimon kanssa yhdessä yli 20 vuotta. Lapsemme ovat syntyneet purjehtimaan. Olen uneksinut maailmanympäripurjehduksista varmaan jo teinivuosista lähtien. Kukapa purjehtija ei olisi? Mutta matka ei ole koskaan oikein sopinut perhe- tai työkuvioihin. Olemme kuitenkin onnekkaita, sillä unelmasta kasvoi koko perheen yhteinen unelma. Jätimme työt, myimme mökin ja kotitalon. Päätimme toteuttaa unelmamme.

Unelman lisäksi matka on myös eräänlainen ihmiskoe. Miten perhe hitsautuu yhteen yksiön kokoisessa veneessä vuosien varrella? Kun Meretniemet kuuden vuoden kuluttua tulevat takaisin, vanhin lapsista on 14-vuotias. Nuorin on silloin vasta yhdeksän. Hän tuskin edes muistaa elämää muualla kuin veneessä.

Yhteisellä matkalla vanhempien rooli monimuotoistuu: he ovat lapsilleen – mutta myös toisilleen – valmentajia, opettajia, ystäviä ja terapeutteja.

– Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin oppia olemaan yhtä perheenä. Olemme realisteja. Varmasti toisen naama alkaa jossakin kohtaa kyllästyttää. Kaikki, jotka ovat ajaneet ajokortin isän
tai äidin opettamana, tietävät tämän. Vastoinkäymisten tai erimielisyyksien edessä ei saa lannistua, vaan ne tulee käsitellä tuoreeltaan. Uskon, että yhtä paljon kuin lapset oppivat vanhemmiltaan,
me opimme lapsiltamme.

Perhepurjehdus on saanut jo ennen starttia paljon julkisuutta. Meretniemet eivät julkisuutta pelkää, mutta mitään BB-venettä Panaceasta ei rakenneta.

– Julkisuuden avulla ei ole tarkoitus rakentaa Meretniemi-brändiä, vaan saada näkyvyyttä Sail for Good -projektille.

Purjehduksen ympärille on rakennettu suomalaisen huippuluokan koulutuksen Sail For Good -projekti, jonka tarkoituksena on kehittää yksilöllinen digitaalinen oppimisympäristö lapsille, jotka
eivät syystä tai toisesta ole normaalin koulutuksen piirissä.

– Tulemme matkallamme noudattamaan suomalaisen opetussuunnitelman periaatteita – teoriassa. Käytännössä koulunkäynti on taatusti hyvin erilaista. Tukeudumme suomalaisiin digitaalisiin
oppimateriaaleihin, mutta arjessa opetus perustuu pitkälle ilmiöoppimiseen. El Niñon aiheuttama merivirtojen muuttuminen on hyvä esimerkki. Purjehtiessa sen vaikutukset ovat konkreettisia.
Voimme havainnoida ja oppia käytännössä ilmiön takana olevia biologisia, maantieteellisiä ja fysikaalisia tekijöitä, vaikka paikallisella kielellä, paikallisten ihmisten kertomuksilla väritettynä. Samalla voimme tuottaa aiheesta materiaalia ja jakaa sitä maissa oleville seuraajillemme. Uskon, että se, ettemme käy koulua “kolme varttia opetusta, vartti välituntia” -periaatteella, tekee
oppimisesta rikkaampaa.

Perheen vanhemmat ottavat oppimisen tosissaan myös itse ja aloittavat hanketta tukevat media-alan opinnot yhteistyössä Keudan kanssa.

Vaatii suurta rohkeutta jättää tuttu taakseen ja suunnata kohti tuntematonta. Jopa enemmän kuin uuden kohtaaminen jännittää aikanaan vanhaan palaaminen.

– Tiedämme, että palaamme erilaiseen Suomeen kuin mistä lähdemme. Mutta uskon, että palaamme takaisin perheenä, joka on elänyt yhteisen unelman. Perheenä, jonka maailmankuva on avartunut. Perheenä, joka on yhtä luonnon ja tulevaisuuden kanssa.

Meretniemien unelman toteuttamisesta pääsee hyötymään moni muukin kuin perhe itse, sillä maailmanympärysmatkan ympärille rakennetaan laaja ”koulutuksen laboratorio”, jonka pääkoordinaattorina toimii Pertti Jalasvirta. Hän edustaa Claned Groupia, jonka digitaalinen oppimisalusta on käytössä Sail For Good -hankkeessa.

Koko Meretniemen perhe opiskelee matkan aikana, mutta hankkeeseen on tarkoitus kytkeä myös suuri määrä oppisopimusopiskelijoita ja heidän työnantajiaan.

– Rakennamme kuuden vuoden aikana lähes 75 Meretniemien kohdemaahan globaalin luokkahuoneen, johon lähetämme kansainvälistymistä tavoittelevia oppisopimusopiskelijoita erilaisiin tehtäviin, Jalasvirta valottaa.

– Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus oppia, miten digitaalinen oppiminen oikeasti toimii, Jalasvirta toteaa.

– Hanke on tarpeeksi pitkäaikainen datan ja kokemuksen kerryttämiseen. Olemme vasta digitaalisen murroksen alussa. Oppimisen ja opettamisen tavat tulevat muuttumaan radikaalisti ja Sail
For Good on erinomainen hanke näiden uusien tapojen kokeiluun sekä kehittämiseen.

Teksti: Juuso Enala/Zeeland Family ja Heli Vastamäki/Keuda

Heli Vastamäki

, , , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>