Oppisopimusvaihdossa Suomessa

Oppisopimus

pienempiSimon Kempkes, 18, sai tilaisuuden lähteä kesällä 2015 kokeilemaan suomalaista oppisopimusta. Hän opiskelee Saksassa sähköasentajaksi ja opinnot ovat erittäin samankaltaiset kuin Suomessa järjestettävässä oppisopimuskoulutuksessa. Koulua tosin on Saksassa vain kaksi kertaa viikossa ja kolme päivää viikosta vietetään työnteossa pienellä palkalla (noin 500€/kk). Simonin työnantaja Amplit Oy:n Erkki Päivärinta kuvailee, että meillä suomalaisilla olisi paljon opittavaa saksalaisilta. Kempkes valmistuu 1,5 vuoden päästä, vaikka Erkin mielestä nuori herra on jo täysin valmis.

Simon kuvailee olevansa erittäin onnekas ja iloinen saamastaan mahdollisuudesta. Vaihto vain oli liian lyhyt. Hän piti paljon Suomesta ja hänen mielestään 1-2kk olisi ollut parempi kesto, siinä olisi ehtinyt nähdä paljon enemmän. Työ on Suomessa samaa kuin Saksassakin, mutta työympäristö on todella erilainen. Simonin Saksan työpaikka on pieni yritys, Suomessa iso yritys, jossa oli hieman hankalampaa kommunikoida. Hänestä oli kuitenkin hauskaa oppia erilaisilta työkavereilta uutta ja nähdä maiden välisiä eroja.

Vapaa-ajan riennoille ei ollut nimeksikään aikaa Suomessa. Simon sai silti  mahdutettua saunan, amerikkalaisen jalkapallon ja Porvoon reissun kalenteriinsa. ”Oli helppoa käydä esimerkiksi kaupassa, koska suomalaisilla on niin hyvä englannin kielen taito. Parempi kuin minulla”, Simon nauraa. Nuori mies vietti työnantajansa Erkin ja tämän perheen kanssa paljon aikaa.

Saksalaisnuorella ei ole vielä tarkkoja tulevaisuuden suunnitelmia. Hän saattaa vielä tulla käymään Suomessa, mutta muutto ei kuulosta houkuttelevalta. ”Rakastan Saksaa ja työpaikkaani Saksassa”, hän sanoo. Simonista on mukavaa työskennellä itsenäisesti pienessä yrityksessä, vaikkakin hänen työnantajansa Suomessa ottaisi hänet heti töihin. Valmistuttuaan Simon saattaa vielä jatkaa opintojaan maisterivaiheeseen.

 

MIKÄ OPPISOPIMUS?

Oppisopimus on koulutusmuoto, jossa suurin osa oppimisesta tapahtuu työpaikalla. Tienaat alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa määräaikaisessa työsuhteessa (vähintään 25h/viikko) ja valmistut tutkintoon.  Tietopuolinen koulutus tapahtuu alan oppilaitoksessa. Oppisopimuksella voi suorittaa perustutkintoja, ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja. Voit myöskin suorittaa pelkkiä tutkinnon osia.

 

KENELLE OPPISOPIMUS ON TARKOITETTU?

Sinulle, joka olet syystä tai toisesta jäänyt ilman tutkintoa. Sinulle, joka olet keskeyttänyt opintosi. Ylioppilaalle, alanvaihtajalle, lisäkoulutuksesta unelmoivalle… Polkuja on lukuisia.

 

MITEN OPPISOPIMUKSEEN?

Kysele mieluisia työnantajia, sillä oppisopimusta varten tarvitset oppisopimustyöpaikan. Työpaikkaa ei hankita puolestasi, mutta kaikessa muussa lähin oppisopimustoimisto auttaa sinua.

 

MITÄ VAADITAAN?

Oppisopimuskoulutukseen hakeutuvalta vaaditaan vähintään 15 vuoden ikää sekä oppisopimustyöpaikkaa. Oppisopimus vaatii sitoutumista. Koulutus on OKM:n kustantamaa, lukuun ottamatta 58€ tutkintomaksua.

 

Jos kiinnostuit, otathan yhteyttä oppisopimuskeskuksen infopuhelinnumeroon 040 174 5627.

KV-asioissa sinua palvelevat Tuula, Vesa, Tapio, Katriina ja Ville

Anette Pakarinen

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>