Oppilaskunta Kuoman yleiskokousta avaamassa

Ammattiin opiskelu, Kulisseissa

Sain kutsun tulla esittämään rehtorin tervehdyksen Kuoman yleiskokoukseen 28.1.2014. Kutsu oli mieleinen, ja tunsin ehdottomasti velvollisuudekseni olla läsnä tässä oppilaskunnan järjestäytymiskokouksessa. Erilaisten oppilaitoksemme toimintaan kuuluvien hallinnollisten ryhmien kokousten ohella on Kuoman yleiskokoukseen osallistuminen ja sen uuden hallituksen tapaaminen minulle erittäin tärkeää. En voi mitenkään työssäni tavata kaikkia opiskelijoita, vaikka haluaisinkin, mutta Kuoman hallituksen välityksellä voin kokea yhteyden tunnetta kaikkiin ammattiopiston opiskelijoihin.

Tätä kirjoittaessani on oppilaskunta Kuoma tasan viisi vuotta vanha. Nuoresta iästään huolimatta sen toiminta on saanut jo paljon vaikuttavuutta, näkyvyyttä ja julkisuutta. Tästä julkisuudesta on päässyt nauttimaan myös Keudan ammattiopisto. Ammattiin Opiskelevat – SAKKI ry:n hallitus palkitsee vuosittain oppilaskunnan, joka toimii aktiivisesti opiskelijoiden edunvalvojana. Tämä palkinto ja sen myötä vuoden Amisoppilaitoksen titteli tuli Keudan ammattiopistolle Turun Next Step –messuilla 25.1.2012. Kiitos palkinnosta kuuluu kaikille kuomalaisille.

Näinä hetkinä on päättymässä Kuoman julistama Aktiivisuuskilpailu. Sitä markkinoidaan Kermitin sivuilla: ”Jotta oppilaskuntatoiminta olisi aktiivista, tarvitaan innokkaita tekijöitä. Jotta tekijät olisivat innokkaita, tarvitaan osallistujia. Jotta osallistujat olisivat mukana, tarvitaan porkkanoita.” Lopuksi kehotetaan laittamaan aktiivisuushousut jalkaan ja kulkemaan voittoa kohti. Minkähän yksikön oppilaskunta tulee nappaamaan pääpalkinnon?

Oppilaskunnalla on tärkeä yhteisöllinen rooli koko ammattiopiston toiminnassa, tai oikeastaan rooleja on useita. Oppilaskunnat toimivat yksiköissä opiskelijoiden tukena ja turvana sekä heidän äänitorvenaan. Oppilaskunnat ovat henkilöstön yhteistyökumppaneita ja he ovat omalta osaltaan lisäämässä myös ammatillisen koulutuksen arvostusta. Edellytyksenä sille, että oppilaskunta pystyy näitä roolejaan toteuttamaan, on että heitä kuullaan kaikissa oppilaitoksen toimintaa koskevissa tärkeissä asioissa. Vuoden 2012 Amisoppilaitos –palkinto kertoo siitä, että Keudassa opiskelijoita on kuultu ja he ovat päässeet vaikuttamaan oppilaitoksen toimintaan.

Menestyksellinen oppilaskuntatoiminta edellyttää:

  • perehdytystä ja koulutusta oppilaskunnan aktiiveille
  • innokasta ohjaavaa opettajaa
  • selkeää työnjakoa oppilaskunnan aktiivien välille
  • vaikuttamismahdollisuuksia
  • toimintaan osallistumisen huomioimista opinnoissa
  • tiloja toiminnan toteuttamiseen
  • henkilöstön kannustavaa asennetta oppilaskuntatoimintaa kohtaan
  • oppilaskuntatoiminnan näkyvyyttä kaikille opiskelijoille

 

Keudan ammattiopiston puolesta pyrin vaikuttamaan siihen, että pystyisimme täyttämään nämä edellytykset ja että Kuoman toiminta olisi sen ansioista yhä vaikuttavampaa.

Menestystä Kuoman uudelle hallitukselle toivottaen!

Kirjoittaja on Keudan ammattiopiston rehtori

 

Pekka Aittoniemi

,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>