Oonalla on Keudassa ihan oma polku

Ammattiin opiskelu

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen on alkamassa. Yhteishaussa hakevat lähinnä peruskoulun yhdeksäsluokkalaiset. Myös ylioppilaille on jonkin verran tarjontaa. Kaikki muut otetaan opiskelemaan jatkuvan haun kautta. Opiskelun voi nykyisin aloittaa mihin tahansa aikaan vuodesta.

Opiskelu Keudassa on muutenkin entistä yksilöllisempää. Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään HOKS eli henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, joka päivittyy opiskeluaikana. Opiskelija rakentaa Keudan henkilökunnan tukemana oman polkunsa ammattiin. Ammatillisessa koulutuksessa ei enää jaeta opiskelijoita kategorisesti nuoriin ja aikuisiin, vaan jokaisen polku rakennetaan omista lähtökohdista ja omien tavoitteiden mukaisesti.

Mutkitellen matkailualalla

Matkailualan opiskelija Oona Hirvonen on hyvä esimerkki oman opintopolun kulkijasta. Oona on kotoisin Imatralta ja hän lähti peruskoulun jälkeen kotipaikkakunnallaan opiskelemaan merkonomiksi.

– Pari kuukautta olin siellä, mutta ei se ollut mun juttu, Oona muistelee.

Seuraavaksi hän kokeili myös parin kuukauden ajan ammatillisen koulutukseen valmistavaa koulutusta, silloista Ammattistarttia. Päätös hakea matkailualan opintoihin syntyi samalle alalle lähteneen kaverin innoittamana. Opiskelupaikaksi valikoitui Keuda ja Järvenpää.

Omaan kotiin muuttaneen Oonan piti alkaa tienata oma elantonsa ja töitä löytyikin ensin Järvenpää-talon Fazer-ravintolasta ja myöhemmin Keravan McDonald’sista.

Koulun ja työn yhdistäminen olikin raskaampaa kuin kuvittelin, Oona myöntää.

– Aloin jättää aika usein tulematta kouluun.

Opettaja otti Oonaan pian yhteyttä ja yhdessä pohdittiin, miten opinnot saataisiin jatkumaan väsymyksestä huolimatta.

– Viime syksyn alussa pääsimme asiassa mukavasti eteenpäin, kun keksimme sisällyttää Oonan opintoihin matkailualan tutkinnon ulkopuolisen tutkinnon osan ”pikaruokapalvelut”. Ne hän sai kätevästi suoritettua työpaikallaan, vastuuopettaja Merja Ahonen kertoo.

Myös matkailualan asiakaspalvelun Oona sai suoritettua osittain työpaikalla, osittain paikan päällä Keudassa. Oonan opinnoissa hyödynnetään mahdollisimman paljon itsenäisesti suoritettavia verkko-opintoja.

– Oonan kannalta ammatillisen koulutuksen reformin tuli aivan loistavaan aikaan, sillä hän pääsee suorittamaan tutkinnon loppuun uusien tutkinnon perusteiden mukaisesti ja hyvin työelämäpainotteisesti, Merja Ahonen toteaa.

Tulevaisuus kiinteistövälittäjänä?

Seuraavaksi Oonalla on edessään oppimisjakso työpaikalla, liikuntakeskus Spurtissa. Siellä hän pääsee suorittamaan monipuolisesti matkailupalvelujen toteuttamista ja tuotteistamista.

Rästiin jääneitä opintoja Oona käy aktiivisesti paikkaamassa niin sanotun Keudaattorin kanssa. Keudaattori antaa opiskelijoille tiettyinä aikoina ”tukiopetusta” heidän yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti.

Matkailupalvelujen tuottajaksi valmistuminen on Oonalla edessä aikaisintaan noin puolentoista vuoden kuluttua.

– En usko, että tämäkään ala on minulle lopullinen uravalinta. Haluan kuitenkin valmistua, koska perustutkintotodistus on joka tapauksessa hyvä olla, Oona sanoo.

Tällä hetkellä Oonan tulevaisuuden toiveammatti on kiinteistövälittäjä. Yrittäjyyskin kiinnostaa.

– Matkailualan perustutkinto antaa näille suunnitelmille oikein hyvän pohjan, opettaja Merja vakuuttaa.

Ammatillisen perustutkinnon suorittaneella on sama jatko-opintokelpoisuus kuin lukion suorittaneella. Moni jatkaa heti valmistumisen jälkeen tai työkokemusta hankittuaan opintojaan ammattikorkeakoulussa, osa yliopistossakin. Useimmilla aloilla opintoja voi jatkaa myös ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin. Osaamista voi täydentää joustavasti myös tutkinnon osilla tai ammatillisella lisäkoulutuksella.

Oona ja oma polku.

 

Yhteishaku Keudaan

  • 2.-13.3.2018 osoitteessa Opintopolku.fi. Jatkuva haku kaikkiin koulutuksiin on käynnissä koko ajan osoitteessa keuda.fi.
  • Lisätietoja: keuda.fi/ykkosvalinta
  • Katso myös ammatillisen koulutuksen yhteinen kampanja vaylatauki.fi. Siellä voi esim. rakentaa näkyväksi oman elämänsä ”väyläkartan”.

Heli Vastamäki

, , , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>