Onko opiskelijoilla elämää myös koulun ulkopuolella?

Vieraskynä

Kyllä on, ja yleensä hyvinkin paljon. Voi olla, ettei koulun ulkopuolinen elämä heijastu juurikaan koulumaailmaan, mutta joissain tilanteissa se voi näkyä hyvinkin vahvasti. Tarvitseeko opettajan tietää, mitä oppilaalle kuuluu koulun ulkopuolella?

Elämä koulun ulkopuolella voi olla autuasta ja ihanaa. Se voi kuitenkin sisältää myös monenlaisia huolia liittyen vaikkapa kotioloihin, omaan terveyteen tai tavalliseen arjen hallintaan. Opettajalle huolet saattavat näyttäytyä poissaoloina tai esimerkiksi koulumenestyksessä.

Ei ole itseisarvo tietää oppilaiden elämästä koulun ulkopuolella. On kuitenkin tärkeää, että nuori saa parhaat mahdollisuudet menestyä elämässään, ja koulutus jos mikä on yksi niistä. Siksi on tärkeää, etteivät koulumaailman ulkopuolelta (ja miksei sen sisältäkin) kumpuavat huolet vaikuta nuoren elämään niin paljon, että opinnot vaikkapa keskeytyisi. Ja siksi huolen herätessä on syytä kysyä nuorelta, mitä sulle kuuluu.

Myös Keudassa opettajia on koulutettu varhaiseen puuttumiseen, ja huoli nuoresta otetaan nuoren kanssa puheeksi. Varhaiseen puuttumiseen liittyen Keravalla on käytössä myös Tajua Mut! -toimintamalli, jossa mm. Keudan opettajat voivat oppilaan suostumuksella ilmoittaa oppilaan yhteystiedot etsivälle nuorisotyöntekijälle sähköisen tietojärjestelmän kautta. Etsivä nuorisotyöntekijä ottaa nuoreen yhteyttä 1-5 arkipäivän kuluessa, ja selvittää, minkälaista tukea nuori haluaisi.

Tajua Mut! -toimintamallin kautta nuorelle tarjoutuu mahdollisuus saada henkilökohtaista sparrausta. Etsivä nuorisotyöntekijä etsii nuorelle kaikki tarvittavat palvelut. Nuoren ei siis itse tarvitse tietää, mistä oikeat palvelut löytää. Toimintamalli toimii täysin nuoren ehdoilla. Sparrausta saa niin kauan, kuin nuori itse haluaa, mutta hän voi myös missä tahansa vaiheessa kieltäytyä siitä. Nuori voi myös itse hakeutua sparrauksen piiriin kertomalla tuentarpeesta esimerkiksi opettajalle tai kuraattorille, tai menemällä Ohjaamoon, jossa pääsee suoraan etsivän nuorisotyöntekijän luokse.

Tajua Mut! -toimintamallin koulutuksen on Keravalla käynyt lähes 200 ammattilaista. Toimintamallin piirissä on yli 60 nuorta, ja kaikkien halukkaiden kanssa on aloitettu sparraus. Jo tässä vaiheessa noin 30 % nuorista on saanut apua sparrauksen avulla.

Tajua Mut! -toimintamalli on käytössä Keravan lisäksi myös Espoossa ja Mikkelissä. Lisätietoja toimintamallista löytyy osoitteesta www.keravannuorisopalvelut.fi/tajuamut sekä some-kanavista tunnuksella @tajuamutkerava.

Ohjaamo on tarkoitettu alle 30-vuotiaille nuorille, jotka haluavat päästä elämässä eteenpäin, ja tukea saa missä tahansa asioissa. Etukäteen ei tarvitse varata aikaa, riittää että menee paikan päälle. Lisätietoja ja aukioloajat löytyvät osoitteesta www.keravannuorisopalvelut.fi/ohjaamo.

Kirjoittaja: Hanna Suomi, Tajua Mut! -hankkeen viestinnästä vastaava projektisuunnittelija

Blogi_2

Maarit Tiala

, , , ,

Yksi kommentti - “Onko opiskelijoilla elämää myös koulun ulkopuolella?”

  1. Leila

    Erinomainen asia! Tukitoimia ei koskaan ole liikaa ja tässä pannaan joukkovoima jyllään.

    Vastaa

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>