Nadja ja Maruzella Hagert valmistuivat kokeiksi

Vieraskynä

VÄLITTÄVÄN YHTEISÖN JA MONIALAISEN YHTEISTYÖN YHTEINEN JUHLAPÄIVÄ
Lauantai 11.1.2015 oli suuri päivä. Se oli päivä, jolloin Järvenpään Vapaaseurakunnassa juhlittiin monialaisen ja -ammatillisen yhteistyön tuloksia.

Juhlan kohteena olivat aikoinaan peruskoulun päättötodistusta vaille jääneet Nadja Hagert ja Maruzella Hagert, jotka hyvin toimineen yhteistyön tuloksena suorittivat Keudan aikuisopiston Hotelli–, ravintola– ja cateringalan perustutkinnon ja valmistuivat kokiksi.
Tie ammatilliseen tutkintoon kulki eri vaiheita myöten Järvenpään Työllisyysyksikön kautta ensin kuntouttavaan työtoimintaan Järvenpään Vapaaseurakunnalle. Tätä jaksoa seurasi työkokeilujakso, jonka aikana naiset työskentelivät sekä ruoanvalmistus että siivous– ja puhtaanapitotehtävissä. Lain määräämien ajanjaksojen täytyttyä oli aika pysähtyä miettimään jatkopolkuja.

”Muistan sen päivän, kun tulitte kysymään olisiko enää mitään mahdollisuutta jatkaa työllistämistoimenpiteitä, ” Järvenpään Vapaaseurakunnan johtava pastori Risto Vappula muistelee. ”Silloin ajattelin, että kyllä teitä nyt pitää auttaa eteenpäin.” Koska koulukäynti oli aikoinaan ollut molemmille vaikeaa, eikä siihen aikaan ollut tarjolla yhtä hyvää tukea kuin tänä päivänä, ajatus ammatillisista opinnoista tuntui poissuljetulta mahdollisuudelta.

Sekä Järvenpään Vapaaseurakunta Arkki että sen alaisuudessa toimiva sosiaalialan ja diakoniatyön paikallisjärjestö ViaDia Järvenpää ry tekevät tiivistä yhteistyötä Järvenpään kaupungin eri toimialojen kanssa. Tässä vaiheessa Työllisyysyksikön, sosiaalitoimen, TE-toimiston, seurakunnan ja paikallisyhdistyksen yhteistyö konkretisoitui käytännön ponnisteluksi kun alettiin yhdessä kartoittaa jatkopolku mahdollisuuksia.

” Romanikulttuurissa tyttäret oppivat ruoanvalmistuksen perustaidot omalta äidiltään. Lisäksi me olimme saaneet opetella ruoanlaittoa isoille ryhmille jo kuntouttavan työtoiminnan ja työkokeilun aikana seurakunnassa järjestetyissä Arkki-Soppa –tapahtumissa, joissa kävi jopa 150–200 ihmistä.” Yhteisten keskustelujen kautta esiin tullut intohimo ruoanvalmistukseen ohjasi Työllisyysyksikön työvalmentaja Heidi Pelliä suosittelemaan naisille Keudan aikuisopintoja. Tässä vaiheessa merkittäväksi tekijäksi tulivat myös TE-toimiston virkailijan ja sosiaalitoimiston työntekijän suositukset. Vaikka monta eri tahoa työskenteli aktiivisesti naisten tulevaisuuden eteen, niin viime kädessä sitoutuminen ja motivaatio olivat Hagertin ja Blomeruksen omissa käsissään. Päättäväinen ja peräänantamaton asenne avasi tietä eteenpäin.

”Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkintoon valmistavaan työvoimakoulutukseen tammikuussa 2014 haki 142 opiskelijaa, joista 25 kutsuttiin haastattelujen perusteella kartoitusjaksolle. Näistä 18 opiskelijaa aloitti opinnot ja ammatillisen perustutkinnon heistä kokonaan suoritti viisi opiskelijaa.” kertoo ravitsemispalvelualan kouluttaja Jaana Silvast. Koululta tullut ennakkoluuloton suhtautuminen vähemmistökulttuuriin kuuluviin opiskelijoihin oli tärkeä kannustin. Toisaalta Keudan ravitsemisalan kouluttajat mainitsevat kurssin ensimmäisten romanien antaneen myös heille tärkeää tietoa romanikulttuurista. Tämä on tärkeää muun muassa ennakkoluulottomien työssäoppimispaikkojen löytymisen suhteen.

”Eihän opiskelu ja työssäoppimisjaksot helppoja olleet ja monta kertaa mielessä oli antaa periksi”, naiset tunnustavat. Sekä koulusta että seurakunnasta saatu vahva tuki auttoivat vaikeiden tilanteiden yli. Mikä on vastavalmistuneiden keittiöalan ammattilaisten ohje jälkipolville tai heidän kanssaan vastaavanlaisessa elämäntilanteessa oleville?
”Oma esimerkki on tärkeä, että vielä aikuisenakin voi onnistua! Toisaalta myös se on tärkeä, että jo nuorena kannattaa panostaa koulunkäyntiin. Ei voi yrittää jos ei anneta mahdollisuutta. Jos saa mahdollisuuden, se kannattaa käyttää.”
Tulevaisuuden haaveena vastavalmistuneilla on oma pitopalveluyritys.

Kuvassa vasemmalta: Maruzella Hagert, Järvenpään työllisyysyksikön työvalmentajat Minna Lehtinen ja Heidi Pelli, Nadja Hagert, Keudan aikuisopiston kouluttajat Jaana Silvast, Eija Lehtinen, Jaana Vaskin ja ViaDia Järvenpää ry:n toiminnanjohtaja Pia Vappula.
Teksti Pia Vappula. Kuva Risto Vappula.

opiskelija

, , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>