Moniosaaja opiskelee, kouluttaa, ideoi ja osallistuu – Saija Sitolahti, Järvenpään Kukkatalo

Aikuisopiskelu

Kun Saija Sitolahti teki luentomateriaalin Suomen Kukkakauppiasliiton seminaariin aiheesta Kukkakaupan tulevaisuus, hänen ajatuksiin jäi pohdittavia tulevaisuuden näkymiä. Tämä oli kimmoke osallistua Kasvu Openin tarjoamaan mahdollisuuteen ratkaista yrityksen kasvusuunnitelma tulevaisuuteen sparrauksen avulla.

Juuret
Saija Sitolahti toimii yrittäjänä ja toisena omistajana Järvenpään Kukkatalossa veljensä kanssa. Saijan juuret ovat vahvasti kukissa, sillä hänen isovanhemmat olivat puutarhureita. Tänä päiväkin Kukkatalo on perheyritys, Saijan ja kahden veljen lisäksi yrityksen palveluksessa ovat floristi sisko ja taloushallintoa hoitava äiti. Saijan isä on siirtynyt jo eläkkeelle, mutta hänellä on asiaa Kukkatalolle lähes päivittäin.

Kun Saija mietti nuorena mitä isona aikoo tehdä, suunnitelmissa oli mitä muuta tahansa kuin kukkakauppiaan ura. Kukkataloon oli helppo tulla kesätöihin, sillä siellä tarvittiin aina kesäapulaisia. Lopulta Saija valmistui Keudasta floristiksi vuonna 1997 ensimmäisen näyttötutkinnon suorittaneesta ryhmästä. Saijan äiti suoritti tutkinnon samanaikaisesti.

Kasvu Open
Tällä hetkellä kukka-alalla on menossa murrosaika. Asiakkaat tutustuvat esimerkiksi netin kautta palveluihin ja tuotteisiin ja tulevat vasta sen jälkeen paikan päälle. Digimaailma tulee myös kukkakauppa-alalle ja antaa mahdollisuuksia uusiin ideoihin. – Asiakas saa mielikuvan nettisivuilta ja Kukkataloon tullessaan hänen pitäisi kohdata houkutteleva. Päästäksemme tähän, huomasimme tarvitsevamme sparrausapua ja siitä kehittyi ajatus hakea mukaan Kasvu Open –kisaan, Saija Sitolahti kertoo.

Elämys
Suomessa on muistamiskukkakulttuuri, joka tarkoittaa, että vierailtaessa viedään kukkia, mutta omaa puskaa ei hankita kotiin. – Haluaisin visioida asiakkaille kukkien roolin kodin sisustamisessa niin, että kukkakaupasta tulisi elämyspaikka. Kukka on luksustuote ja floristi jalostaa sen esille. Floristi tietää lajikkeet ja pystyy yhdistelemään niistä tarkoitukseen sopivan kokonaisuuden. Näen Kukkatalon tulevaisuudessa voimaa antavana vihreänä huoneena, jonne voi tulla rauhoittumaan. Kesällä voi puutarhan puolella olla esiintymislava, jossa Kukkatalon puutarhurit kertovat ajatuksiaan kauden trendeistä. Lavaa voisi käyttää myös pilatestunteihin tai muuhun asiakkaita osallistavaan toimintaan, Saija suunnittelee.

Saijan_orvokit_800

Moniosaaja
Tämän päivän ammattilainen on moniosaaja. Voi olla lyhytnäköistä kouluttautua pelkästään floristiksi. Pitäisi miettiä, mitkä ovat opiskelijan vahvuudet ja mitä osa-alueita floristi haluaisi kehittää ammatissaan. Sosiaalisen median, valokuvauksen, googlen, apsien yms. hallinta floristin ammattiosaamisen lisäksi on kovaa valuttaa työmarkkinoilla. Opiskelijalla, joka on vaihtamassa alaa, voi olla juuri niitä vahvuuksia, joita voi hyödyntää uudessa ammatissa.

Keski-Uudenmaan Kasvupolku: finaali to 28.4. Klondyke-talo
Saija kävi Keudan Presentaatio kuntoon -luennon. Sen avulla Saija rakensi ensimmäisen pitschauksensa. Pitchaus eli hissipuhe vaatii harjoittelua. Vaikka Saija on kokenut esiintyjä niin asian tiivistämisessä oli haastetta. Perhe ja kaverit ovat saaneet vuorollaan olla harjoitusyleisönä. Kiitoratapäiville pitchaukset olivat kolme minuuttisia. Finaaliin pitchaus on kaksi minuuttinen eli esittely itsestä ja yrityksestä alkaa olla hiottuna kuin timantti.

Kukkatalon visio:
Tulevaisuudessa kuluttajat haluavat elämyksiä tavaroiden sijaan. Kukat ja kasvit tuovat elämyksiä sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Kasvu Openin avulla:
Nykyisen toiminnan kirkastaminen, digitaalisuuden hyödyntäminen, brändin rakentaminen ja kasvu.

Saija ja Keuda:
Valmistui floristiksi vuonna 1997. Luonnonvara- ja ympäristöklusterin neuvottelukunnassa kukkakauppa-alan edustaja. Työssäoppimisen ohjaaja. Työssä oppimassa oppilaissa suomalaisia ja kansainvälisiä opiskelijoita. Kukkatalossa opiskelee oppisopimusopiskelija. Keudan opettajien kanssa tapaamisia mm. alan messuilla.

Kasvu Open: Yritysten kasvun sparrauskilpailu. Kasvuyrittäjyysohjelmassa osallistuvat yritykset pääsevät testaamaan ideoitaan ja vauhdittamaan kasvuaan yhdessä omien alojensa parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Saijan_ruukut_800

Maarit Tiala

, , , , , , , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>