Monikulttuurillisuus työyhteisössä

Oppisopimus

Monikulttuurillisuus työyhteisössä –valmennuksessa Stadin ammattiopistossa 5.11. keskusteltiin onnistumisista ja haastavista tilanteista erilaisten kulttuurien kohtaamisissa. Ihmisellä voi olla Suomeen tullessaan vahva ammatti ja osaaminen, mutta kun kieli ei ole yhteinen ja kulttuuritkin erilaisia, voi tulla haasteita. Tarvitaan valmentavia alkupolkuja ennen työllistymistä ja ammatillista koulutusta sekä työnantajille tukea ennen ihmisen palkkaamista mm. oppisopimuskoulutukseen.

Helsingin kaupungin Opetusviraston johtaja Arja Kukkosen mukaan oppisopimuskoulutus johti Helsingissä 98 %:sti maahanmuuttajataustaisten työllistymiseen vuonna 2012. Erilaiset tukitoimenpiteet ovat olleet ratkaisevassa asemassa.

oppis_1hki

Myös Keudan oppisopimuskeskuksessa on pohdittu, miten madallettaisiin yritysten kynnystä palkata eri kieli- ja kulttuuritaustaisia oppisopimuskoulutukseen. Koulutustarkastaja Irja Ylönen kertoi kohtaamisen keinoja olevan esimerkiksi tutustumiskäynnit ja rekrytointitapahtumat. Oppisopimuksen käynnistymistä suunnitellaan huolella ja mm. opiskelijan lähtötilanne ja motivaatio kartoitetaan onnistumisen varmistamiseksi.

Oppis_2Irja

Opettaja Päivi Virmanen kertoi siivoustyön olevan monelle ensikosketus suomalaiseen työelämään. Valtaosa Edupolin Helsingin alueen kiinteistö- ja toimitilapalveluiden alan opiskelijoista tulee eri kieli- ja kulttuuritaustoista. Työssä pitäisi osata usein suomen kielen lisäksi englantia.

Oppis_3päivi

SOL Palvelut panostaa Merja Oljakan ja Sari Crnobregin mukaan paljon henkilöstön työhyvinvointiin ja koulutukseen. Esimerkiksi 250-300 työntekijää osallistuu vuosittain oppisopimuskoulutukseen ja monikulttuurisuusryhmä kokoontuu säännöllisesti.

Oppis_4sol

Työpaikkakouluttajien ja opiskelijoiden keskustelupaneelissa tuli esille, että hyvä työpaikkakouluttaja tukee ja hänen kanssaan voi puhua. Hänen pitäisi myös päivittää osaamistaan ja ammattisanastoa aktiivisesti. On tärkeää, että oppilaitoksessa ja työpaikalla puhutaan samasta asiasta.

Kuvat ja teksti Anne Öhman

Maarit Tiala

,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>