Mietteitä Kuvataiteen syventävältä linjalta

Aikuisopiskelu

Kaksi ensimmäistä viikkoa Tuusulassa, Pekka Halosen akatemian kansanopistossa Kuvataiteen syventävällä linjalla, hurahti ohi vikkelästi. Opiskelijoita on 11, ikähaarukka noin 30 vuodesta eläkeikään saakka. Joukossamme on ihmisiä muun muassa taide-, vakuutus-, terveydenhuolto- ja opetusaloilta sekä kuntasektorilta. Yhdistävän linkkinä toimii tietenkin kiinnostus taiteeseen ja sen tekemiseen. Useimmat ovat harrastaneet kuvataiteita jo vuosia jopa vuosikymmeniä tai toimineet työkseen taiteen parissa. Moni kertoi jännittävänsä opintojen alkamista, mutta kaikki pääsivät heti vauhtiin opettajan, kuvataiteilija Vesa Hjortin rennossa ohjauksessa. Alkukankeus katosi nopeasti kun piirsimme toisistamme minuutista kolmeen mittaisia grogeja eri asennoissa.

Perspektiiviopin pikakurssin jälkeen lähdimme koulun eri rakennuksiin ja osa ulos etsimään sopivaa luonnostelukohdetta aiheena tila. Luonnosten pohjalta maalasimme vesiväreillä mieleisen tilan tai useampia tiloja.

Toinen viikko käynnistyi kuvanveistolla. Muotoilemme reliefin omasta sivuprofiilista valokuvaa apuna käyttäen. Materiaalina on savi jota työstämällä kuva muotoutuu enemmän tai vähemmän näköiseksi. Savireliefin avulla valmistetaan kipsimuotti johon lopullinen työ valetaan. Jotenkin näin se kai menee.

Opettaja, kuvanveistäjä Juha Menna toppuutteli liiasta innokkuudesta. Kieltämättä saven työstäminen on niin mielenkiintoista, että tuskin malttaa ruoka- ja kahvitaukoa pitää.

Toisella viikolla jatkoimme tilan piirtämistä siirtymällä ulos, jossa aluksi piirsimme luonnoksia eri materiaaleista ja maisemista. Tarkoituksena oli löytää erilaisia piirtämisen ja maalaamisen tapoja ilmaista materiaalin tuntua.

Viikon kaksi viimeistä päivää maalasimme luonnosten pohjalta vesivärityön, ahkerimmat saivat aikaan useita maalauksia ympäristön näkymistä. Perjantai-iltapäivänä asetimme maalaukset lattialle arvioitaviksi ja kommentoitavaksi. Monta mielenkiintoista näkemystä tehtäväannosta olikin syntynyt.

Alkavalla viikolla jatkamme reliefin työstämistä maanantain. Muina päivinä meitä opettaa uusi kasvo, taidegraafikko Laura Pohjonen. Ensimmäisenä päivänä tulee olla mukana kaiken muun tarvittavan lisäksi peili. Veikkaan, että alamme tarkastella omia kasvojamme ja saada ne näkymään paperilla muodossa tai toisessa.

Leila Toffer-Kares

,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>