Matkailupalveluiden tuottaja vastaa: mikä on ollut kivointa opiskelussa?

Ammattiin opiskelu

Reilu kolme vuotta sitten aloitin opiskelut Keudan matkailuala linjalla Järvenpäässä. Opiskelut ovat nyt takana päin, päättötodistus taskussa ja luokkatoverit  ties missä. Vaikka epäsäännöllisen säännöllinen viestintä facebookin kautta toimii, on minulla näitä matkailijoita kova ikävä. Tuon ikävän innostamana sain idean miten pystyisin muistelemaan niitä ihania opiskeluaikoja ja miten saisin luokkatoverinikin muistelemaan sitä kaikkea mitä meille ehti kolmen vuoden aikana tapahtua.

Kolme vuotta kuljimme nimellä MT09, se oli meidän luokkatunnus; ala ja aloitusvuosi. Kehittelin muutaman kysymyksen johon pyysin entisiltä mt09:ltä, nykyisiltä matkailupalveluiden tuottajilta vastauksia. Tässä teille entisten keudalaisten Jaden, Sannamarin, Kallen, Tian, Andrean sekä minun mietteitä opiskelusta, kokemuksia työssäoppimsesta sekä tietoa missä he menevät nyt. Lisää tämän vuosikurssin tunnelmia voit katsoa myös videolta klikkaamalla tästä.

Miksi valitsit matkailualan?

 • Jade: Hetken mielijohteesta, mutta koin lopulta koulutuksen monipuoliseksi ja mielenkiintoisesksi.
 • Anni: Opiskelin aikaisemmin catering-alaa, johon sisältyi matkailun opintoja. Koska koulu ei silloin motivaation puutteesta sujunut, päätin etsiä matkailualan koultusta ja päädyin Keudaan.
 • Sannamari: Koska olin suorittanut sitä jo yläasteen yhteydessä ja haluan oman maatilamatkailutilan.
 • Kalle: Valitsin matkailualan lähinnä sen takia koska se oli hyvin ”erilainen” mihin olisin kuvitellut meneväni 9.luokan jälkeen, ja kun muut valitsivat rakennusalaa niin päätin sitten itse kokeilla vähän erilaista alaa.
 • Tia: En tienny ees koko matkailualan olemassaolosta ennen täydennyshakua. Kävin lukiota turhaan kun luulin, että sitä tarvii lentoemokouluun, sitten löysin matkailualan enkä edes miettinyt sen kummemmin kun päätin että tuonne mie meen.
 • Andrea: Ala kiinnosti todella paljon, halusin aikoinaan lentoemännäksi & ajattelin, että tätä kautta se voisi onnistua. Olin myös ollut kolmesti Au Pairina Brysselissä ja totesin, että maailmalla työskentely vaikuttaa mun jutulta!

Mikä on ollut parasta opiskeluiden aikana? 

 • Jade: Projektit oman ryhmän kanssa, reissut, hotellivierailut.
 • Anni: Seminaarien järjestäminen, ruotsin kielen opiskelu, matkat sekä luokkahenki.
 • Sannamari: Tapahtumien järjestäminen, työssäoppimiset ja opintomatka!
 • Kalle: Opiskeluiden aikana parasta olivat ystävät ja muut ihmiset joiden kanssa olin kolmen vuoden aikana tekemisissä.
 • Tia: Työssäoppimiset, vierailut, erilaiset jutut mitä ollaan tehty kaikille ja kaikkialla (SAKUstars, tuma jne.) ja se miten ollaan opiskeltu, tehty erilailla kuin lukemalla paperilta asioita, tehty ja suunniteltu yhessä.
 • Andrea: Uusien asioiden oppiminen, hyvä kouluruoka, mukavat luokkalaiset, kaikki projektit & opintomatkat!
Opintomatka Tallinnaan 2012

Opintomatka Tallinnassa, maaliskuu 2012. Ylärivi vas. Jade, Noora, Tia, Susanna ja Dana.
Alarivi vas. Emma, Laura, Anni, Minna, Sannamari, Kalle, Andrea, Krista ja Hanna.

Mitä olet oppinut kolmen vuoden aikana?

 • Jade: Luultavasti ainakin jotain, koska tappelin vähintään tunnin facebookissa siitä, että onko Suomessa käytössä hotelleissa tähtiluokitus vai ei, sekä siitä onko venäjänkielen osaaminen matkailualalla hyödyllistä.
 • Anni: Peruskäyntäntöjä miten hotellissa toimitaan, tietää mitä tiskin toisella puolella tapahtuu. Koskaan ei saa aloittaa esitystä sanalla elikkä ja mikrofooniin puhuminen näemmä vaatii myös harjoittelua.
 • Sannamari: Öh miten ton voi rajata? :’D Paljonpaljon kaikkea hyödyllistä ja hyödytöntä.
 • Tia: Ainakin hölöttämään enemmän ja olee enemmän MIE. Valmistumisesta on niin kauan ettei muista enää mitään muuta mitä oppi, mut kyl mää tiiän et mä jotain oon oppinu.
 • Andrea: Olen oppinut vaikka mitä,  kuten ilmaisemaan itseäni enemmän. Kolmen vuoden aikana tuli opittua niin paljon!

Mikä on ollut työssäoppimisessa parasta ja mikä huonointa?

 • Jade: Työssäoppimisessa parasta on se, että saa käytännön kokemusta ja hahmottaa paremmin kokonaisuuksia esim. hotellissa työssäoppimassa oltaessa sekä ravintola, kokous ja vastaanotto ja mypa. Huonointa se, että jotkut työssäoppimispaikat pitävät opiskelijoita vain halpana työvoimana ja teettävät heillä ”roskaduunit”, eli välillä sai olla tarkkana, että tehdään oikeasti niitä asioita mitkä pitää oppia ja ovat tavoitelistalla
 • Anni: Pääsee tutustumaan erilaisiin ympäristöihin ja pääsee itse käytännön hommiin. Vaikka sitä koulun penkillä kuinka hyvin oppisi asian teoriassa on se tuhat kertaa hienompaa harjoitella käytännössä. Huonointa on se asenne mitä jollain työpaikoilla on harjoittelijoita kohtaan. Harjoittelijat ovat siellä oppimassa, ei tekemässä hanttihommia kuten siivoomista tai kahvin keittämistä.
 • Sannamari: Parasta oli se kun sai oikeasti tehdä matkailualan töitä ja näki erilaisia työympäristöjä ja paikkoja. Sai paremmat valmiudet työelämään ja uusia kokemuksia. Huonointa oli se, että monet työntekijät työpaikoilla kohtelevat opiskelijoita todella huonosti ja pitävät harjottelijoita aivottomina idiootteina.
 • Kalle: Parasta työssäoppimisessani oli nähdä/tehdä erilaisia tapoja toteuttaa erilaisia ohjelmapalveluita, jos jotain huonoa pitää sanoa niin siitä aiheutuva jännitys/stressi.
 • Tia: Hyvä kun pääsee oikeasti tekemään asioita töissä, niin ei oo niin iso kynnys sit lähteä työelämään koulun jälkeen. Ja saa nii vapaasti ite valita mihin menee. Huonoo se et joissain paikoissa ei pääse kyl tekee kaikkee kun just ne teettää paskaduunit toppilaisilla.
 • Andrea: Parasta: uusien asioiden oppiminen ja koulussa opeteltujen asioiden käyttöön otto!  Ulkomailla työssäoppiminen oli hyvä kokemus! Huonointa: hyväksikäyttäjät. Työnantajat jotka ajattelevat vain omaa etuaan eikä sitä, että me ollaan tultu oppimaan ja hakemaan työkokemusta! Ei tiskaamaan tai kasamaan Ikea-hyllyköitä. Nimimerkillä, kokemusta löytyy! Kaikki hanttihommat harjoittelijoille, heille kun ei tarvitse maksaa palkkaa.
Tuusulanjärven matkailjat seminaaria järjestelemässä

Tuusulanjärven matkailupalveluiden seminaarin palautetta keräämässä vas. Jade, Emma, Laura, Noora (uunin luona), Sannamari, Anni sekä Tia.

Mitä olet tehnyt valmistumisesi jälkeen?

 • Jade: Valmistumisen jälkeen olen ollut töissä, en omalla alallani, mutta sitä läheltä liippaavalla kuitenkin. Teen asiakaspalvelu- ja myyntihommia liikunnan parissa. ps. kaikki lentoemännät käy meillä ja rupattelen niitten kanssa jatkuvasti.
 • Anni: Valmistuin neljä kuukautta muita jäljessä ja tällä hetkellä työskentelen Keudassa opiskelijasihteerinä. Työsuhde on mahdollistettu SANSSI-kortilla ja on määräaikainen toukokuun 2013 loppuun asti. Hain myös yhteishaussa opiskelmaan ammattikorkeakouluun, joten saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
 • Sannamari: Valmistumisen jälkeen olen ollut oman alan töissä. Talvella tein hetken toisen alan töitä, mutta nyt vakkariduunissa hotellin vastaanotossa yöportieerina. Vaikka vannoin, etten koskaan mene hotelliin.
 • Tia: Töitä, töitä, töitä ja töitä. Ja hupsista hakenu amk:hon!
 • Andrea: Olen tehnyt töitä, mutten omalla alalla. Läden nyt ulkomaille kolmeksi kuukaudeksi  ja palattuani meinaan hakea oman alan töitä!

Anni Suvisuo

, , ,

4 kommenttia - “Matkailupalveluiden tuottaja vastaa: mikä on ollut kivointa opiskelussa?”

 1. Heli Vastamäki

  Tosi kiva kuulla kokemuksistanne! Jäin miettimään noita työssäoppimisen huonoja puolia. On tietysti tosi ikävää, jos matkailualaa opiskeleva joutuu koko työssäoppimisajan vain keittelemään kahvia (toivottavasti niin ei ole käynyt), mutta toisaalta on hyvä oppia myös se, että kaikkiin duuneihin kuuluu tehtäviä, jotka omasta mielestä ovat vain ikävää rutiinia. Sitä vain ei voi työelämässä välttää. Mitä mieltä?

  Vastaa
  • Opiskelija

   Ikävää rutiinia saa ja pitää olla, mutta tiskaaminen harvemmin kuuluu vastaanottovirkailijan hommiin! On ok, jos tekee vähän muutakin joka ei välttämättä kuulu oman työnkuvaan, joustava saa toki olla. Mutta silloin kun se alkaa olemaan jokapäiväistä niin..

   Vastaa
   • Anni Suvisuo

    Töitä kuuluu tehdä monipuolisesti niinkuin opiskelija tuossa mainitsi. Työpaikalla pitää ostata joustaa, koska myös oikeissa töissä joustavuus on tärkeää. Jos kuitenkin opiskelet matkailua ja annat näyttösi asiakaspalvelusta, tuskin se tiskeille puhuminen on sitä asiakaspalvelua joka arvioinnissa määritetään.

    Vastaa
 2. Teija

  Pieni huomautus: ammattinimike on matkailupalvelujen tuottaja. Ja kyllä me työssäoppimisen ohjaajat aina painotetaan sitä, että meille saa ilmoittaa, jos tuntuu että teetetään vain ”hanttihommia”. Ja yleensä ensimmäisellä käynnillä ohjaajan kanssa keskustellaan työtehtävistä. Mutta toisaalta me korostetaan myös sitä oikeaa asennetta, että siellä autetaan missä tarvitaan. Ja se kyllä yleensä kantaa hedelmää – joustavat opiskelijat ovat niitä, joille tarjotaan töitä :) Eli ei kannata nyrpistellä nenää, vaikka välillä joutuukin tiskaamaan.

  Vastaa

Kommentoi

 • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>