Lypsy rokkaa!

Ammattiin opiskelu

Terve taas! (No, eipä viime kerrasta ole ehtinyt kulua kovin kauan.) Vielä riittää kerrottavaa navetasta.

Haluan tällä kertaa kertoa lypsytoimenpiteistä. Ensimmäinen lypsy on kello kuusi aamulla (vuoroihini tällaisia lypsyjä sisältyi vain neljä, koska se kuului vain viikonloppunavettaan) ja silloin lehmistä tulee paremmin maitoa kuin iltapäivällä.

Silloin niistä vuotaa maitoa, vaikka ei olisi edes koskenut utareeseen (maidonantirefleksi saadaan aikaan, kun utareita putsataan rätillä). Koululla on lypsykoneasema, jossa on paikka kuudelle lehmälle samanaikaisesti. Lehmät tietävät kyllä, mitä niiltä odotetaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ne aina olisivat yhteistyöhaluisia. Siksi jonkun pitää houkutella niitä lypsylle ja huolehtia siitä, että jokainen menee vuorollaan lypsettäväksi. Hohde (suomenlapinlehmä) on sellainen, että se saattaa hengailla välikössä ”valmiina lypsyyn”, mutta päästää aina muut edelleen. Se ei todellakaan pidä tapahtumasta ja se pitää aina houkutella paikalle. Ei tosiaan mene vapaaehtoisesti niinkuin monet muut. Eniten koululla on ayshireja, jotka tuottavat runsaasti maitoa.

Kun lehmä on tullut paikalle, niin sen utareet pitää puhdistaa kuumalla vedellä kastellulla rätillä. Varsinkin sen vetimien pitää olla puhtaita. Eihän kukaan halua juoda paskaista maitoa. Kun lehmä on puhdas, niin otetaan alkusuihkeet sen kaikista vetimistä. 2-3 suihkausta per vedin riittää hyvin. Pitää myös katsoa, että maito näyttää normaalilta (ei saa esim. olla kokkareista). Alkusuihkeitten jälkeen kiinnitetään kone. Jos lehmä ei ole hermoillut utareiden puhdistuksen/alkusuihkeiden aikana (ne antavat paljon varoituspotkuja, koska niitä kutittaa), niin se saattaa vielä koneen suhinan kuullessaan hermostua. Jos lehmällä on jalassaan vihreä rengas, niin vastaavaa utaretta ei saa lypsää. Silloin lypsetään vain kolmesta utareesta. Tällaiseen utareeseen ei saa koskea, ettei maidonantirefleksi käynnistyisi (silloin tämä utare pitäisi lypsää erilliseen kannuun). Sitä käytetään myös jo poikineen lehmän kanssa tai jos lehmä on ollut antibioottikuurilla.

Kone tietää, milloin lehmästä ei tule enää maitoa. (Joitain poikkeuksia lukuunottamatta. Eräällä lehmällä on sillä tavalla, että sen yksi utare tyhjentyy muita hitaammin ja sitä lypsetään vielä erikseen.) Silloin se irtoaa itsestään. Joskus lehmä avittaa myös konetta potkaisemalla sen irti. Joskus kone pitää kiinnittää uudestaan, jos utare ei ole vielä tyhjä. Lehmän saa päästää pois, kun sille on suihkutettu loppusuihkeet. Sen paikka suihkutetaan ja sitten siihen pääseekin uusi lehmä.

Tykkäsin lypsystä kaikkein eniten, koska se on niin erilaista verrattuna kaikkeen, mitä on aiemmin päässyt tekemään. Se on myös monipuolista ja siinä tapahtuu aina jotain uutta ja erilaista. Kerran saimme ”ajaa” lehmät lypsylle. Se oli aika jännää myös. Kyllä lehmät hyvin tiesivät, mistä on kyse, kun sanoin ”lypsylleee”.

Produktiivista loppuviikkoa ja mukavaa pääsiäistä kaikille!

862923_10200292467086936_1423184702_n

Heluna

Karoliina Soraluoma

, , ,

Yksi kommentti - “Lypsy rokkaa!”

  1. Kaarina Nivala

    Kiitos elävistä navettakuvauksistasi. Niistä tulevat mieleen omat kokemukseni lehmistä ja lypsämisestä, lehmät ovat yksilöitä ja viisaita elämiä.

    Vastaa

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>