Luonto hyvinvoinnin tukena

Aikuisopiskelu, Ammattiin opiskelu, Opetus

Luonnossa liikkuessasi olet varmasti kiinnittänyt huomiota maiseman rauhoittavaan vaikutuksiin. Siinä hetkessä on helppo hengittää ja ajatukset kirkastuvat. Luonto auttaa meitä rauhoittumaan ja unohtamaan hetkeksi kiireen. Tutkimustulosten mukaan metsässä liikkuminen laskee verenpainetta ja lisää vastustuskykyämme.

Aloitimme Saaren kartanolla 3.4.2018 pilottikokeiluna hyvinvointialan luonto-ohjaajakoulutuksen, jossa keskitymme siihen, miten luontoa voidaan hyödyntää eri menetelmin hyvinvoinnin tukena. Koulutus kestää syyskuuhun 2018.

Luonto on toiminut inspiraation lähteenä monilla säveltäjillämme ja taidemaalareillamme. Tunnetuimpia näistä on Jean Sibelius ja Einojuhani Rautavaara, joiden sävellyksistä voimme kuulla muun muassa vesipisaroiden ja syksyn tunnelman. Pekka Halonen on maalannut vakuuttavasti Tuusulanjärven poukamia ja Eero Järnefeltin maisemateos Kolilta ovat kuin ikuistettu valokuva kaikkine aisteineen.

Luonto maalaa jo itsessään taideteoksia ympäristöömme: jääpuikot räystäissä ja pakkasen muokkaamat kukat ikkunoissa. Syksyn ruska ja pieni kuulas pakkanen tai usva. Uskaltaisin väittää, että jokaiselta meiltä löytyy mielen sopukoistamme muisto jostain luonnon kauniista näystä. Voisimme puhua siitä vaikka voimakuvana, voimamaisemana.

Miten tuoda luontoa lähelle niitä, jotka eivät pääse nauttimaan luonnosta itse kävellen tai metsässä samoillen? Miten hyödyntää luonnon antimia kasvatus- ja hoitotyössä? Olemme keskittyneet koulutuksessamme hyödyntämään luontoa oman itsensä löytämiseen, antamaan ideoita luonnon hyödyntämisestä toiminnallisissa tuokioissa sekä esteettisen ympäristön muokkaamiseen esimerkiksi niille, jotka eivät pysty itse luonnossa liikkumaan.

Japanilaiset puhuvat shinrin-yokusta, metsäkylvystä, josta todetaan terveysvaikutusten lisäksi olevan myös apua mielen hallintaan mindfulness-menetelmiä apuna käyttäen. Ihastele ja katsele luontoa uudella tavalla, kuin olisit taidenäyttelyssä. Mikä on gallerian kaunein tuotos? Mistä teoksesta saisit voimaa?

Millaisia luonnon materiaaleja voimme hyödyntää toiminnassamme ja miten? Olemme ideoineet yhdessä, luoneet uusia toimintamalleja hoito- ja kasvatustyöhön. Tämä on ollut paitsi äärimmäisen kivaa ja inspiroivaa, mutta myös hyödyllistä.

 

Metsäpolulla astelin.

Jalkani kosteaan mutaan kastelin.

Matka taittui ja hiljaisuus laskeutui ympärilleni.

Löysin sammalpeitteisen ison kiven,

jossa huomasin sädehtivää, hiven.

Se oli kuin kutsu säteiden näytökseen vaan

ja tunsin kuinka onnellinen olen, kun sitä katsoa saan.

Taustalla solisi vesi ja linnut lauloivat nuottia somaa

kai meille jokaiselle metsä on hetken omaa.

Mieleni rauhoittui ja virtaa sain

kun hetken oravanpyörästä mättäälle istahdin vain.”

-Marin runo hyvinvointipolulta-

 

Luonto – tuo valtava inspiraation lähde ja voima – on ollut tukenamme koulutuksessa. Olemme tehneet toiminnallisia harjoitteita taideterapeuttisin menetelmin, valokuvaten sekä aisteihimme tutustuen.

Mari Seppänen

,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>