Luonnonyrtit: nokkonen ja maahumala

Ammattiin opiskelu

Kevät tuo mukanaan luonnonyrtit, joita hyödynnetään opetuksessa. Keudassa lehtori Arto Oinonen opettaa hotelli-, ravintola- ja catering-alan kokkiopiskelijoita.

– Kevät etenee kovaa vauhtia ja villiyrtit kasvavat kohisten, joten päätin, että teemme Sibeliuksenväylän kampuksella kasvavista villiyrteistä ruokaa. Opiskelijat keräsivät nokkoset, ottivat lehdet talteen, huuhtoivat, ryöppäsivät sekä hienonsivat ne. Tämän jälkeen he valmistivat lettutaikinan ja maustoivat sen hienonnetulla nokkosella.
Tytöt_Nokkoset2

Opiskelijat savustivat itse kuhafileitä, joista poistettiin nahka ja ruodot, lisättiin joukkoon smetanaa, hienonnettua ruohosipulia, sekä maustettiin suolalla ja jauhetulla mustapippurilla eli tästä syntyi täyte letuille.

Toinen luonnonyritti, jota opiskelijat hyödynsivät on maahumala. Maahumalan kirpeän aromikkaita lehtiä voi käyttää esimerkiksi mausteena salaatinkastikkeissa, keitoissa tai marinadissa.
– Karitsanpaistit opiskelijat maustoivat maahumalanlehdillä ja oiva kastike paistille syntyi tuoreista korvasienistä. Korvasienien saannilla on oma tarinansa, johon liittyy työkaverin apu, joten sain tämän sesongin herkut käytettäväksi kokkiopiskelijoille. Näin asiat toimivat Keudassa, iloitsee tyytyväinen Arto.

Keudassa hyödynnetään yrttejä myös talvisin. Esimerkiksi lehtori Marketta Yliniemi on kerännyt ryhmänsä opiskelijoiden kanssa suuren määrän nokkosta tämän kevään aikana. He ovat kuivanneet sen tulevaan jatkojalostukseen. Kuivatusta nokkosesta valmistuu ensi syksynä ja talvena muun muassa nokkosnäkkäriä.
Pojat_Nokkoset

Tässä Arton resepti SAVUKUHA TÄYTTEISILLE NOKKOSLETUILLE

nokkoslettujen ohje:

2 dl hienonnettua ryöpättyä nokkosta
2 kananmunaa
3 dl maitoa
2 dl nokkosten ryöppäyslientä
3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1½ tl sokeria
2 rkl voisulaa
lettujen kuorrutukseen noin70 g juustoraastetta

savukuhatäyte:

400 g savustettua kuhafileetä
140 g smetanaa
3 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 rkl hienonnettua tilliä
suolaa
jauhettua mustapippuria

– Puhdista savustetusta kuhasta pois nahka ja ruodot.
– Sekoita kalan joukkoon smetana, ruohosipuli, tilli ja mausta suolalla ja pippurimyllyllä jauhetulla mustapippurilla.
– Valmista lettutaikina ja anna sen turvota noin 15- 20 minuuttia. Lisää joukkoon ryöpätyt hienonnetut nokkosenlehdet, viimeistele taikina voisulalla. Tarkista taikinan paksuus ja lisää tarvittaessa jauhoja taikinaan (HUOM! voit korvata osan vehnäjauhoista myös graham-, tattari-, tai ruisjauhoilla)
– Paista letut voissa kauniin ruskeiksi.
– Levitä letut työlaudalle ja päällystä ne savukuhatäytteellä.
– Kääri letut rullalle ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
– Ripottele pinnalle juustoraaste.
– Paista 200 asteisessa uunissa niin että juustoraaste saa kauniin värin.
– Tarjoile letut esimerkiksi vihersalaatin ja mummonkurkkujen kera.

Maarit Tiala

, , , , , , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>