Leipuri-kondiittorit Pärnussa

Ammattiin opiskelu

Keudasta liikkuu vuosittain n. 550 opiskelijaa ja henkilökunnan jäsentä kansainvälisillä jaksoilla. Opiskelijoiden jaksot eivät pidennä opiskelu-aikaa, vaan jaksojen sisällöt suunnitellaan ja hyväksiluetaan osaksi tutkintoa. Henkilökunta käy ulkomailla mm. ohjaamassa opiskelijoita ja kartoittamassa sopivia työssäoppimispaikkoja. Opiskelijat saavat näin henkilökunnalta tukea ja turvaa itsenäistymiseen maailmalla.

Keuda myös vastaanottaa alueen yrityksiin, ja lyhyille jaksoille kouluun, vuosittain lähes 200 opiskelijaa ja henkilökunnan edustajaa.

Keudan kansainväliseen verkostoon kuuluu 20 maata. Niistä 16 sijaitsee Euroopassa, lisäksi teemme yhteistyötä  Japaniin, Etelä-Koreaan, Kiinaan ja Venäjälle. Eniten liikkuvuusjaksoja tehdään Espanjaan, Saksaan ja Ranskaan.

Leipuri-kondiittoreiden vaihto oli yksi osa Nordplus –hanketta, jonka tarkoituksena oli lisätä yhteistyötä, tutustua maiden alan opintoihin ja koulutusjärjestelmään sekä luoda yhteistyökulttuuria oppilaitosten välille. Nordplus-hankkeessa oli mukana Keudan Sibeliuksenäylän koulutusyksikkö, Virosta Pärnu Vocational Education Centre ja Latviasta Crafts Secondary School of Jelgava. Hanke toteutettiin kaikessa kolmessa maassa vuorotellen. Osallistujia oli viisi opiskelijaa ja yksi opettaja kustakin maasta. Pärnussa oli hankkeen viimeinen osio. Suomesta Pärnuun oppimaan matkasi viisi Keudan leipuri-kondiittoriopiskelijaa ja erityisopettaja Heidi Grundström.


Opimme uutta, tutustuimme uusiin ihmisiin ihanassa rantakaupungissa

Kansainvälisen vaihdon tarkoituksen mukaisesti opimme matkalla uutta. Olimme muutamana päivänä leipomoluokassa ja teimme mm. Marsipaanitipuja, kyssäkaalikukkia (Fruity Art menetelmä) ja kakkukukkia.

tipujatyypit

Tunnelma leipomossa oli totuttua vauhdikkaampi, koska tilat olivat omaa kouluamme pienemmät. Työssä käytettävät välineet poikkesivat myös omistamme.

kakkukukat

Kakkukukkien teko oli alkuun todella hankalaa. Taikinasta tehtiin lastalla ohuita lehtiä ja ne piti rullata nopeasti, kuumana. Tämä vaatii lisää harjoitusta, mutta saimme muutaman kauniinkin kukan aikaiseksi. Tämä oli tehtävistä vaikein ja samalla uusin, Suomessa emme tällaisiin ole aiemmin törmänneet.

Leipomoluokassa työskentelyn lisäksi kävimme tutustumassa paikallisessa leipätikku eli KÖRSIK-tehtaassa. Tehdas on perheyritys. Körsik on virolainen perinneleivonnainen, joka ei oikeastaan ole suolaista eikä makeaa. Yrittäjän intohimoinen suhtautuminen työhönsä teki ryhmään vaikutuksen.

joki

Heidi Grundström

, , , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>