Lähiruokaa Lukkarissa

Ammattiin opiskelu

Keudassa Mäntsälän Lukkarinpolulla kokkiopiskelijoiden päivä alkaa yhteisen pöydän ääressä. Siinä käydään läpi päivän ruokalistan mukainen tehtävänjako. Opiskelijat ideoivat keittiömestari Jyri Bemerståhlin kanssa luomu- ja lähiruoka-annoksia opetusravintola Lukkariin.  

Päivän hampurilaisannokseen raaka-aineet tulevat läheltä ja luomuna. Kaikki tehdään paikan päällä sämpylöistä alkaen. Mäntsälän toisesta toimipisteestä Saarelta tulevat tomaatit, salaatit sekä porkkanat. Hampurilaisannoksen avecina ovat maukkaat pölkkyporkkanat. Juusto tulee saman kunnan alueelta Juustoportin valikoimista. 

Todellista lähiruokaa 

Viikon ruokalista rakentuu sen mukaan, mitä raaka-aineita on käytettävissä eri vuodenaikoina. Syksyllä raaka-ainevalikoima on runsasta ja tuoretta. Hyvinä esimerkkeinä toiminnan monimuotoisuudesta on sienien ja päärynöiden päätyminen koulun keittiön raaka-aineiksi.  

– Äitini sienestää ja toisinaan sieniä tulee liikaa omaan käyttöön, joten kysyimme mahdollisuutta tuoda niitä koulun opetuskeittiöön, kertoo opiskelija Janyarat Sinlapakaen 

Päärynöiden tarina alkoi siitä, kun opettaja Jyri kulki usein koulun lähellä sijaitsevan naapurin pihan ohi ja päärynät vain pysyivät puussa.  

– Rohkaistuin ja kävin juttusilla. Tiedustelin mahdollisuutta saada päärynöitä opetuskeittiöön, jos niitä jää omistajan oman käytön yli. Vaihtokauppana hän sai päärynäpiirakkaa, muistelee Jyri Bemerståhl menneen alkusyksyn päiviä.  

Kukkaset ja yrtit ovat tämän päivän trendi, mikä näkyy kaikkien ravintoloiden annoksissa. Asia ei Jyri Bemerståhlille ole uusi, sillä viisi vuotta sitten hänen toimiessa Keravalla Keudan opetusravintola Opéran kokkina, oli koulun sisäpihalla yrttilaatikoita. Niistä haettiin annoksiin väriä ja makua. Yrttilaatikot innostivat keittiöhenkilökunnan ja siistijät yhteistoimiin ja tällä hetkellä yrttilaatikoiden paikalla on kukoistava kasvihuone, jossa lajivalikoima on laajentunut.   

Maarit Tiala

, ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>