Kuntayhtymän puolustus Jouluna 2013

Kulisseissa

Ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä on kuntien yhteistoimintaorganisaatio, joka perustuu kuntien väliseen vapaaehtoiseen yhteistyöhön. Yhtymän perussopimuksessa määritellään miten kunnat osallistuvat päätöksentekoon.

Kuntayhtymät järjestävät menestyksellisesti 60 % Suomen ammatillisesta koulutuksesta. Yksittäiset kaupungit järjestävät siitä 20 % ja yksityiset koulutuksen järjestäjät 20 %. Kuntayhtymä on osoittautunut parhaaksi mahdolliseksi kuntien yhteistoimintamuodoksi demokratian toteutumisen, avoimuuden sekä tehokkaan ja tuloksellisen toiminnan kannalta. Kuntayhtymä on hyvin suomalainen järjestelmä, josta voimme olla ylpeitä.

Maamme hallitus on todistellut kuntayhtymien kyvyttömyyttä hoitaa tehtäviään ja haluaa siirtää kuntayhtymien tehtävät vastuu-/isäntäkunnille. Periaatteena on se, että suuret kaupungit toimivat isäntäkuntina ja vastaavat toiminnasta. Kuntayhtymiä on haukuttu hallintohimmeleiksi ja muutakin loanheittoa on harrastettu. Taustalla on tietenkin myös se, että kuntayhtymien hävittämistä käytetään kuntauudistuksen toteuttamisen välikappaleena.

Tapahtumat ovat edenneet siten, että ensin on tehty poliittisia päätöksiä joko mutu-menetelmällä tai täysin hatusta vetämällä. Sitten on aloitettu päätösten perustelu kirjoituttamalla virkamiehillä perusteluja jo valituille linjauksille. Negatiivisten viestien kärki on suunnattu sote-kuntayhtymiä vastaan. Muut kuntayhtymät ovat sitten vain mukana samassa sopassa ilman kummempia perusteluja.

Oikeastihan päätösten pitäisi perustua tutkimuksiin ja selvityksiin, joiden perusteella ratkaistaan ongelmia. Jos näitä selvityksiä olisi tehty, selviäisi kyllä miten toimiva ja hyvä kuntayhtymä on ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vastuukuntamallilla viedään laajalta joukolta Suomen kansalaisia vaikuttamismahdollisuus omiin palveluihinsa ja siirretään päätösvalta keskuskaupungeille. Tämä sotii kaikkien yleistä oikeustajua vastaan ja on todennäköisesti myös perustuslain vastaista.

Keudan tulokset ovat olleet ammatillisen koulutuksen tulosten ja laadun sekä taloudellisen toiminnan kannalta erinomaisia myös vuonna 2013. Seuraavien vuosien kiristyvä taloudellinen tilanne tuo eteemme haasteita, joista kyllä selviämme ja tuotamme jatkossakin menestyksellistä nuorten ja aikuisten koulutusta.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2014

Hannu Heikkilä

Kuntayhtymän johtaja

Hannu Heikkilä

, ,

Yksi kommentti - “Kuntayhtymän puolustus Jouluna 2013”

 1. Maisa Pyykkonen

  Hyvä kirjoitus ja täyttä asiaa! Olen samaa mieltä kuntayhtymistä kuin kj. Hannu Heikkiläkin. On turha puhua hallintohimmeleistä ja päätösvallan karkaamisesta jonnekin.
  Perussopimuksilla määritellään miten hallinto hoidetaan. Kukin kunta voi asettaa kuntayhtymiin päättäjiksi eturivin valtuutettuja. Lisäksi voidaan esim. omistajapoliitttisella ohjauksella ja yhteydenpidolla kunnan viranahalitjoihin tiivistää tiedonkulkua ja yhteistyötä.
  Itselläni on ollut mahdollisuus toimia pitkään myös erikoissairaanhoidon kuntayhtymän hallituksissa. En sano koskaan, että sieltä lähetetään vaan laskuja,jotka kunnan on maksettava. Niin ei ole.Kuntien kanssa tehdään sopimukset ostoista ja niistä laskutetaan käytön mukaan. Jos ei ole asiakkaita erikoissairaanhoidossa sitä määrää,jonka kunta on tilannut, ei ole arvioitua määrää kulujakaan. Jos sen sijaan kunta lähettää enemmän asiakkaita kuin on sopinut, tulee heistä tietysti ylimääräisiä maksujakin.

  Olen nyt toista kautta Keudan hallituksessa ja kaikkiaan olen ollut päätöksenteossa 30 vuotta mukana.Keudassa asiat hoidetaan hyvin. Erinomaiset tulokset ja talouden hyvä kunto kertovat siitä. Myös opiskelijoista ja henkilöstöstä pidetään hyvää huolta.
  Jatketaan samaan malliin myös tulevana vuonna. Hyvää Uutta Vuotta 2014 kaikille!
  Terveisin Maisa Pyykkönen

  Vastaa

Kommentoi

 • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>