Kulttuurialalla moni työllistää itse itsensä

Ammattiin opiskelu, Opetus

Kiinnostaako kulttuuriala? Keudan ammattiopistoon kuuluvan kulttuurialan koulutusyksikön Pekka Halosen akatemian apulaisrehtori Jari Karttunen kertoo, mitä valmistuvilta kuva-artesaaneilta odotetaan.

Tiistaina 11.12.2012 Helsingin Kaapelitehtaalla avattiin Pekka Halosen akatemian kolmannen vuoden kuva-artesaaniopiskelijoiden opinnäytteiden näyttely nimeltään ”linjat”. Sain ilolla todeta, että tinkimättömyys, työtunteja säästelemätön jatkuva työn kehittäminen, kunnianhimo ja laaja näkemys olivat voimakkaasti läsnä esillä olevissa opiskelijoiden töissä.

Nämä ominaisuudet ovat ensiarvoisen tärkeitä postmodernissa maailmassa, jossa korostuu työn ja työnkuvien muutosherkkyys ja sitä kautta työllistymisen paremmat mahdollisuudet. Ennakointi on tärkeää, mutta joskus jopa mahdotonta. Muutosherkkyys on toivoakseni valmistuvien kuva-artesaanien voimavara kun yhä useampi kuvallisen alan toimija työllistää itse itsensä ja markkinoi osaamistaan monille eri toimijoille. Tämä myös kehittää itse työn ydintä koska uusien työntapojen, julkaisutapojen ja ansaintalogiikan haltuunotto haastaa kuva-artesaania ennakoimaan sitä, mihin maailma kehittyy ja millaisia työhaasteita ja –mahdollisuuksia odottaa nurkan takana.

Joka tapauksessa on tärkeää hyväksyä se tosiseikka, että maailma muuttuu, halusimmepa me sitä tai emme. Edward de Bono on sanonut: Luovuus on arvokkain inhimillisistä resursseista. Tämän toivon valmistuvien kuva-artesaanien muistavan –ja vaalivan tätä resursseista arvokkainta!

Kuva-artesaanin tehtävä on tuoda näkyväksi jotain näkymätöntä. On tärkeää, että kuva avaa katsojalle asioiden suhteita uudella tavalla tai yrittää ymmärtää ihmisyyttä ja tulkita sen kompleksisuutta. Toivon valmistuvien opiskelijoiden pohtivan sitä, kuinka heidän työnsä välittyy ja avautuu ihmisille, yhteisöille, yhteiskunnalle. Työ on jatkuvaa dialogia muiden kanssa. Se myös auttaa ymmärtämään sitä kuinka ihmiset ajattelevat ja toimivat. Tämä toivottavasti haastaa kuva-artesaania havaintojen tekemiseen, joka päättyy kuvalliseksi ilmaisuksi. Havainnon tarkkuus on tärkeää – olipa kyseessä sitten estetiikka, ekologia, kestävä kehitys tai yrittäjyys.

Silloin kun työllistää itse itsensä, on myös suuri vastuu pitää huolta omasta työhyvinvoinnistaan. Epävarmuuden ja pahoinvoinnin sietäminen voi olla tärkeä tunnistaa. Joskus taas voi olla hyvä ottaa tilaa ja aikaa työprosessista –ja palata siihen myöhemmin. Monesti kuitenkin luovaa toimijaa vaivaa jokin asia, jonka hän haluaa ratkaista tavalla tai toisella. Joskus se voi olla myös koko elämän pituinen projekti.

Kuva-artesaanin tulee olla utelias ja avoin maailmaa kohti. Tämä on jatkuvaa mielenkiinnon kohteiden kartoittamista ja huomioiden tekemistä itsestä, muista, maailmasta. Tällöin omalla työllä on suurempi vaikutus ja merkitys. Tällöin tekijä ja kokija vaalii sitä arvokkainta inhimillisistä resursseista: luovuutta. Luovuuden näkyväksi tekemiseen tarvitaan herkkyyttä, älyä, rohkeutta ja uskallusta. Sitä toivoakseni opiskeluaika Pekka Halosen akatemiassa on tukenut ja kehittänyt. Luovuus on yhteistyötä ihmisen henkisen elämän, hänen järkensä ja intuition kanssa -ja harvoin sitä tehdään yksin: yhteistyö ja tiimityön taidot korostuvat ammattilaiseksi kasvamisessa. Yksi opiskelijoiden elämänvaihe päättyy opinnäytteiden näyttelyn myötä. Toivottavasti talouden ja työllisyyden pessimistiset näkymät eivät ole lannistaneet sitä intoa ja periksi antamattomuutta, jolla näyttely on saatu aikaan. Uskon, että paras tapa selviytyä vaikeinakin aikoina, on suuntautua tulevaisuuteen. Tai kuten Arto Melleri sen on kiteyttänyt: ”Älä sano näin on ollut maailman sivu, se kääntyy”.

Opinnäytteiden näyttely Kaapelitehtaan Puristamossa (Tallberginkatu 1 C, 00180 Helsinki) 18.12.2012 saakka. Lisää: http://www.kaapelitehdas.fi/fi/tapahtumakalenteri/event/4127—linjat

Jari Karttunen

, , ,

2 kommenttia - “Kulttuurialalla moni työllistää itse itsensä”

 1. Riika Vepsä-Tapper

  Erinomaista ja kiitos Jari Karttunen tiedotuksesta. Seuraan toimintaanne suurella mielenkiinnolla useammankin eri tahon näkökulmasta. Vuosi 2013 on julistettu käsityön juhlavuodeksi ja olen mukana tuottamassa taidepiikana tapahtumia, joiden avulla toivon, että alalla jo työskentelevät löytävät uusia väyliä työllistymiseen.

  Vastaa
 2. Jari Karttunen

  Kiitos palautteesta Riika! Ja hienoa jos taidepiikana voit olla edistämässä yhteistyötä ja työllistymistä eri luovien toimijoiden välillä! Yhteistyössä on voimaa! :)

  Vastaa

Kommentoi

 • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>