Kokkina Japanissa

Ammattiin opiskelu

Kokkiopiskelija Joonas Hämäläinen ja hänen opettajansa Kari Pulkkinen lähtivät ulkomaanjaksolle Japanin Sapporoon toukokuussa 2015. Matka Keudan ammattiopiston Mäntsälän Lukkarinpolun yksiköstä kaukomaille oli opettavainen. Tässä on otteita Karin kirjoittamasta matkapäiväkirjasta.

7.5.2015

Tavarat on miltei pakattu ja lähtöä odotellaan. Lahjoja on mukana iso kasa ja pientä jännitystä on ilmassa. Rokotukset tuli hankittua viime tingassa.

Kentällä olimme hyvissä ajoin. Nousun jälkeen tuntui, että matka todellakin oli alkanut! Yhdeksän ja puolen tunnin lennon aikana tuli nukuttua kokonaiset puoli tuntia.

9.5.2015

Tänään kävelimme Sapporoa ristiin rastiin, varmaan yli 15 kilometriä ja se tuntuu jaloissa. Vapaapäivän kunniaksi olimme kyllä nukkuneetkin 10 tuntia. Kävimme lounaalla paikallisten suosimassa lounaspaikassa ja ruoka oli hyvää.

10.5.2015

Tänään pääsimme jo pieneen vauhtiin kokkailussa Koen Gakuen -koululla. Kävimme läpi wokkauksen alkeet, tällä kertaa kiinalaiseen tyyliin. Kyseisessä keittiössä valmistetaan vain ja ainoastaan kiinalaista ruokaa. Kaasuliedet olivat uusi tuttavuus, mutta kaikki sujui erinomaisesti.

Lounastettuamme koulun johtajattaren rouva Nambu Shizuko Uncuyan kanssa suuntasimme etsimään uukuva4sia veitsiä itsellemme. Löysimme kauppakujalta tähän sopivan kaupan, jossa osan veitsistä teki paikalla oleva seppä.

Illalla päätimme kokeilla paikallista Tiger-ravintolaa ja se olikin erittäin positiivinen kokemus.

11.5.2015

Päivä alkoi koululla nautitulla lounaalla. Tarjolla oli kalaa, munahyytelöä, retikkaa, riisiä ja salaattia. Tämän jälkeen alkoi tutustuminen Japanin ruokakulttuuriin. Aihe ja opetus olivatkin erityisen mielenkiintoisia. Jälleen uusia raaka-aineita todella paljon!

12.-15.5.2015

Joonas työssäoppimassa Corte Dor -ravintolassa. Säännöllistä työaikaa ei ole, vaan töihin mennään keittiömestariin määräämänä aikana. Pääsääntöisesti vuoro alkaa yhdeksältä ja päättyy, kun keittiömestari niin ilmoittaa. Päivästä riippuen vuorot ovat 9-12-tuntisia, mikä vaatii hyvää motivaatiota ja fyysistä kuntoa.

Koululla sillä aikaa harjoiteltiin muun muassa japanilaisen riisin ja simpukkakeiton tekoa. Pääsin myös mukaan perinteisen japanilaisen teeseremonian oppitunnille. Siinä istuttii polvi-istunnassa puolitoista tuntia! Seremoniassa on erittäin paljon sääntöjä ja tapoja.

Opettaja-Karin palattua kotiin Joonas jäi Japaniin työssäoppimaan ja palasi kotiin 26.6.2015. Vaihto järjestettiin Hanako-verkoston kautta.

 

sushi

Lukkarinpolun kokit

, , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>