Kokenut kilpailija edustaa Keudaa nuorten ammattitaidon EM-kilpailuissa

Aikuisopiskelu, Ammattiin opiskelu

– Ei etukäteen stressaaminen hyödytä mitään, vastaa floristi Josefiina Kivero, kun häneltä kysyy kilpailujännityksestä. 

Porilainen, Ulvilassa kukkakaupassa työskentelevä Josefiina onkin kokenut konkari omalla alalla kilpailemisessa. Hän on voittanut kultaa Sastamalan koulutuskuntayhtymän Saskyn edustajana nuorten ammattitaidon SM-kilpailussa Taitajassa ja ollut jo kolme kertaa mukana Suomen kukkakauppiasliiton järjestämissä SM-kilpailuissakin. Kansainvälistä kokemusta Josefiinalla on nuorten ammattitaidon MM-kilpailusta WorldSkillsistä vuodelta 2015. 

Nyt on vuorossa Euroopan taso: EuroSkills-kilpailut Unkarin Budapestissä syyskuun lopussa. Tällä kertaa Josefiina edustaa paitsi Suomea, myös Keudaa. Hän opiskelee Mäntsälän Saaren kartanossa floristimestariksi. Keuda on ainoa tätä erikoisammattitutkintoa Suomessa tällä hetkellä tarjoava oppilaitos. 

– Asun opiskelu- ja valmennusjaksojeni aikana Saaren kartanon asuntolassa. Täällä on tullut tehtyä pitkiä päiviä kilpailuihin valmistautuessa, Josefiina kertoo. 

Floristimestarin opintoja ja kilpailuun valmistautumista on ollut hyvä tehdä Mäntsälässä limittäin. Josefiina saa osan kilpailutehtävistä sisällytettyä tutkintoon. Tulevan floristimestarin kouluttajia ja valmentajia ovat Keudasta Tiina Räihä ja Tuija Näriäinen.

Morsiussidonta ja kukkakorut suosikkeja 

Josefiina valittiin Suomen EuroSkills-edustajaksi viime joulukuussa käydyn karsintakilpailun perusteella. Heti tammikuussa alkoi valmistautuminen syksyn kilpailuun. 

– Toukokuussa oli ensimmäinen läpivientiharjoitus, Josefiina kertoo. 

Suomen 25-henkisellä ammattitaitomaajoukkueella on ollut muutamia yhteisiä leirejä, joiden aikana on kuultu käytännön asioista ja saatu henkisen puolen sparrausta sekä vertaistukea kilpailuihin valmistautumiseen. 

Budapestissa on tiedossa kolme tiukkaa kilpailupäivää, joihin mahtuu monia erilaisia tehtäviä. Kovin tarkkaa tietoa tehtävistä ei tipu etukäteen, joten kilpailuun on lähdettävä avoimin mielin. 

– Itse tykkään erityisesti morsiussidonnasta ja kukkakorujen toteuttamisesta, Josefiina toteaa.  

Josefiina on motivoitunut kisailija. Ylemmässä kuvassa Josefiina on ammattitaitojoukkueen lähetystilaisuudessa Suomen floristiikkalajin ekspertin Katri Gummeruksen kanssa.

Heli Vastamäki

, ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>