Kokemuksia cateringkokkien Taitaja-semifinaaleista

Ammattiin opiskelu

Olin kisaamassa parini Nikolas Patrikaisen kanssa Taitaja-semifinaaleissa Lahdessa.  Cateringkokkien kisat ovat parintyöskentelynä toteutettuja. Semifinaaleissa ja Taitaja-finaalissa kilpaillaan opetussuunnitelman keskeisten osaamisalueiden taidoista ja tiedoista.  Meidän alallamme keskeisiä asioita ovat seuraavat; cateringkokki suunnittelee, valmistaa ja tarjoilee ateriakokonaisuuksia asiakkailleen. Näissä kokonaisuuksissa pitää ottaa huomioon hygieenisyys, kestävän kehityksen mukainen toiminta, ympäristönäkökohdat ja omavalvonta. Semifinaalien kilpailutehtävät koostuvat reseptien muokkaamisesta, keittiötyöskentelystä ja teoriakokeesta. Semifinaalitehtävät lähetettiin meille etukäteen tutustumista varten. Samalla ilmoitettiin, että 30 % tehtävästä muuttuu varsinaisessa semifinaalissa.

Menimme Lahteen jo kilpailua edeltävänä päivänä.  Mukana semifinaalissa olivat huoltaja/opettaja  sekä toinen kilpailijapari koulustamme. Majoituimme Lahdessa Cumulus-hotelliin.  Aamulla herätys oli jo 5.30 ja söimme aamupalan hotellissa.  Lähdimme ajamaan varttia vaille seitsemän navigaattorin avulla kohti kilpailupaikkaa Koulutuskeskus Salpausta.

7.15–7.45 piti saapua kilpailupaikalle. Siellä oli ilmoittautuminen ja vaatteiden vaihto.  Ilmoittautumisen ohella saimme kirjaimen, minkä pistimme hakaneuloilla kokkitakkiemme selkään, jotta tuomarit näkevät työskentelymme ohessa mille kirjainparille kirjoittaa palautetta ja ketä he arvioivat. Kun vaatteet oli vaihdettu,  saimme tutustua keittiötiloihin. Tutkimme parini kanssa koneita, laitteita sekä astia- ja kuivavarastoja.

8.00 annettiin kilpailutehtävä. Pareja oli Salpauksessa kisaamassa yhteensä kahdeksan.  Meidän piti valmistaa lasagnea 17 hengelle, vihreää salaattia 8 hengelle ja marjavaahtoa 8 hengelle.  30 %:n muutos tarkoitti tällä kertaa sitä, että piti lisäksi tehdä savulohisalaattia 4:lle.

8.10–8.50 oli tehtävän suunnittelu ja aamukahvit. Meidän piti muokata ohjeet annetuille määrille, kirjoittaa ohjeisiin puuttuvat työvaiheet ja kirjoittaa ylös mitä työvälineitä aiomme käyttää. Meidän piti myös ajoittaa työvaiheemme eli kumpi parista tekee esimerkiksi lasagnea ja milloin.

9.00–12.30 oli keittiötyöskentely erillisen aikataulun mukaan. Olimme parini kanssa kirjain E, ja me aloitimme 9.20. Meillä piti olla ruoka valmiina 11.50. Aloitimme yhdessä tekemällä marjavaahtoa, ja viiden minuutin päästä parini siirtyi tekemään lasagnen kastikkeita. Kun olin saanut jälkiruuat valmiiksi aloin tekemään salaatteja.  Ja parini tuli auttamaan minua, kun oli pistänyt lasagnen uuniin. Saimme ruuat valmiiksi ajallaan ja onnistuimme mielestämme hyvin.

13.00–13.30 oli teoriakoe, mikä koski kestävää kehitystä ja ergonomisuutta. Koe oli mielestämme helppo ja teimme sen nopeasti valmiiksi ja tarkastimme vielä kertaalleen. Koe sisälsi oikein/väärin väittämiä.

14.30 alkoivat henkilökohtaiset palautteet. Saimme hyvää palautetta, vaikka aluksi jännittikin mitä ne tuomarit meille mahtavat sanoa. He kehuivat meidän ammattimaista otettamme työhön.  Kun jokin asia meni pieleen, emme jääneet hämmästelemään, vaan tartuimme heti hommiin. He myös kehuivat meidän tekemiämme aamuisia suunnitelmia.

15.00 oli päätöskahvit ja tulosten julkaiseminen. Tuomarit kertoivat kolme parasta paria, vaikka paras pari ainoastaan pääsee finaaleihin. Emme päässeet parini kanssa kolmen parhaan joukkoon, mutta ei harmittanut koska kokemus oli hyvä ja opettavainen.  Saimme myös diplomit Taitaja-kisoihin osallistumisesta.

Jenna Simonen
Kokkiopiskelija, Keudan ammattiopisto, Nurmijärvi

opiskelija

, , , ,

Yksi kommentti - “Kokemuksia cateringkokkien Taitaja-semifinaaleista”

  1. Liisa

    Hienoa Jenna ja Nikke! Ja taas yhtä kokemusta rikkaampana!

    Vastaa

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>