Kohti EuroSkillsiä: Valmiina kilpailuun!

Aikuisopiskelu

Tarkkuus, siisteys, ryhmittely, värien sommittelu, tekniikan pitävyys… Lila Hagmanilla oli viimeisellä valmennusviikolla pitkä lista asioita, joiden toimivuuden hän halusi vielä varmistaa ennen tänään torstaina alkavaa kilpailua.

Lilan yksi valtti ammattitaitokilpailuissa on rauhallinen luonne. Hän ei liikoja jännitä, vaikka kolmipäiväisen ammattitaitokilpailun tehtäviä ei tiedetä etukäteen.

– Materiaalilistan olemme saaneet etukäteen, mutta siihenkin voi tulla 30 prosentin muutos paikan päällä, Lila kertoo.

Hän on harjoitellut erilaisia tehtäviä mahdollisimman laajasti valmentajiensa ja työnantajansa tuella.

– Kilpailussa täytyy olla valmis improvisoimaan ja soveltamaan etukäteen harjoittelemiaan töitä kilpailutehtävien mukaisesti.

Ammattitaitokilpailuissa työskennellään tuhansien katsojien silmäparien edessä ja salamavalot räiskyvät. Sekään ei Lilaa hermostuta.

– Kun keskityn työhön, en edes huomaa katsojia, hän toteaa.

Kokemus on tässä valttia: Lila on osallistunut moniin alan kilpailuihin ja menestynyt upeasti.  Hän on muun muassa voittanut lajissaan Taitaja-kilpailun eli nuorten ammattitaidon SM-kilpailut vuonna 2014 ja Kukkasidonnan Suomen mestaruuskilpailun 2016 © juniorisarjan tullen samalla koko kilpailun kakkoseksi.


Metsäkävelystä voimaa

Suomen ammattitaitomaajoukkueen yhteisillä maajoukkueleireillä keskitytään paljon henkiseen valmentautumiseen.

– Olemme puhuneet esimerkiksi hengitysharjoituksista, venyttelystä ja mielikuvaharjoituksista. Meille jaettiin niistä vihkonenkin, Lila kertoo.

Lila itse pitää pään terävänä tauottamalla ja rytmittämällä tehtävien tekemistä sopivasti. Vapaa-ajalla hän tyhjentää mielen mahdollisesta stressistä lähtemällä luonnon helmaan kävelylle.

– Toivottavasti ehdin ulos pikku lenkeille myös Göteborgissa kilpailupäivien jälkeen.

Mutta mitä sitten, kun kilpailussa tulee todella tiukka tilanne?

– Jos vaikka kukka katkeaa ihan työn viimeistelyvaiheessa, niin mietin nopeasti, miten sen saisi parhaiten paikattua. Voiko sen ottaa kokonaan pois vai laitanko lyhennettynä takaisin? Pientä paniikki on joskus meinannut tulla, mutta yritän vain pysyä tyynenä, Lila toteaa.

kukatblogiin

Heli Vastamäki

, , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>