Kohti EuroSkillsiä: Terve kilpailu on aina paikallaan

Aikuisopiskelu

Joku viisas ihminen on joskus sanonut, että on vain yksi ihminen jonka kanssa on kilpailtava. Se olet sinä itse. Siinä piilee viisauden siemen, mutta kilpailu on vielä hauskempaa, kun on mukana muitakin.

Taakse on jäänyt kohta kymmenen kukkasidontakilpailua, lähinnä siksi, etten osaa sanoa ei juuri mihinkään. Kuitenkin olen aina ollut hyvilläni, että lähdin mukaan. Jokainen kilpailu on auttanut minua kehittämään taitojani. Yritän olla toistamatta samoja virheitä seuraavassa kilpailussa. Palautetta saa tuomaristolta, johon kuuluu alan huippuja. Jos pitää korvansa auki, saa palautetta myös kanssakilpailijoilta ja yleisöltä.

Joillekin yleisön edessä sitominen voi aiheuttaa lisäpaineita. Omalla kohdallani se kuitenkin laukaisee jännitystä, kun saa kontaktin yleisöön. Tsemppaavat hymyt, ihastelevat kommentit ja paparazzit kannustavat jatkamaan. Mielestäni parasta kilpailussa on, kun saa käyttää luovuuttaan ja erilaisia materiaaleja. Samoista materiaaleista syntyy kuitenkin aina yhtä monta erilaista sidontatyötä kuin on kilpailijoitakin. Toisten ideoista saa poimittua hyviä vinkkejä jatkossa käytettäväksi ja sovellettavaksi.

En ole osallistunut kilpailuihin, joissa on ennakkoon valmisteltava tehtävä. Yleensä tehtävän saa vasta hetkeä ennen kilpailun alkua. Se tuo oman haasteensa: hyvä idea joko tulee tai sitten ei. Kannattaa olla kuitenkin armollinen itselleen. Aina ei voi voittaa, eikä ole häpeä hävitä konkareille.

Kilpailutilanne on myös tapa irrottautua työelämästä. Ennen kuin tyrmäät ajatuksen kommentilla ”no kilpailu ei ole mun juttu”, kysyisin sinulta: oletko kokeillut?

Kirjoittaja edustaa parinsa Anna-Maria Mattilan kanssa Suomea ja Keudaa lokakuun 2014 EuroSkills-kilpailussa Ranskan Lillessä. Tämä kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Puutarha & Kauppa -lehdessä.

Taru Kaukonen

, , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>