Keväinen työharjoittelu skotlantilaisittain

Aikuisopiskelu

Viikko sitten ikkunasta näkyi hyvin talvinen porvoolainen maalaismaisema, joka on nyt vaihtunut kumpuilevaan skotlantilaiseen laidunmaastoon lampaineen ja lehmineen. Aurinkokin paistaa, ainakin hetken ennen lumisadetta, vettä, rakeita….

Aloitin aikuisopiskelijana tuotantoeläinpuolen koulutuksen Mäntsälässä viime syksynä ja kun suurin osa teoriasta oli suoritettu päätin lähteä työharjoitteluun Skotlantiin. Ja mikä olisi parempi aika kuin huhtikuu, jolloin karistoinnit ja vasikoinnit ovat kiireisimmillään. Harjoittelupaikan löytymisen jälkeen koulun kanssa tehtävä paperityö oli yksinkertaista ja Euroopassa suoritettavasta harjoittelusta saatava avustus kattaa hyvinkin lentoliput. Joten kaiken kaikkiaan matkaan pääsee helposti.         

Asun Balnamoon nimisellä 100 hehtaarin luomutilalla Keithissa, Pohjois-Skotlannissa, lähellä Aberdeenia. Tilalla on 30 Aberdeen Angus-emolehmää, sekä ennen kesää teuraaksi lähtevä nuorkarja. Uuhia on karitsoimassa noin 300 ja kahden viikon kuluttua arkeen tulee tuomaan hieman säpinää 900 porsasta. Yksi tärkeimmistä tulonlähteistä tilalla on tuulivoima; ikkunasta näkyy kaksi turbiinia hyväksikäyttämässä välillä hyvinkin tuulista ilmastoa. Turbiineja näkee yhä enemmän ympäri Skotlannin maaseutua, sillä sähköstä maksetaan hyvin.

Koska kyseessä on vuoden vilkkain aika, niin työt alkoivat samantien. Työ on pitkälti eläinten tarkkailua, eli ajamme ympäri laitumia useita kertoja päivässä mönkijällä. Ensimmäisenä päivänä sain opetella koneen käytön helpoimman kautta, eli ”vasikka syliin ja liikkeelle”- tekniikalla. Tekniikka toimi erittäin hyvin, kun vaihteet ja kaasu löytyi. Eläimet synnyttävät ilman kummempaa apua laitumille, mutta toki on tiedettävä tarkkaan mitä ympärillä tapahtuu. Vasikat saavat korvalaput heti synnyttyään, sekä sonnit lisäksi kastroidaan. Muutoin jokainen päivä on ollut hyvinkin erilainen, eikä pelkästään sään puolesta. Välillä karitsalta on emo hukassa, vasikka on kadonnut, emo on hylännyt ja vastasyntynyt on otettava pulloruokintaan, uuhi on opetettava pitämään huolta karitsastaan ja tietenkin on paljon eläinten siirtoa pakasta toiseen, joka toimii erinomaisesti mönkijällä.

Työajoista sen verran, että niitä ei ole. Koska asun tilalla isäntäperheen kanssa, niin olen valmiina aina kun tilanne niin vaatii, mutta kovinkaan rankkoja päivät eivät ole olleet. Fyysisesti raskainta on eläinten kiinniottamiset, kantamiset ja muu painiminen mitä joskus tarvitaan. Muutoin ympärivuotisesti laiduntavien eläinten hoito on hyvin koneellistettua ja sinänsä helppoa. Katsotaan mitä eteen vielä tulee tulevien viikkojen aikana. Ehkä seuraavalla kerralla joudun jo pyörtämään sanani…

Sanna Piirainen

Kuvia Skotlannista:

talo

Tilan päärakennus on perinteinen skotlantilainen kivitalo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Silhuetti

 

 

 

 

 

 

Pässi_valkoinen

Yksi tilan kolmesta lomailevasta Texel-pässistä. Katse on intensiivinen, mutta luonne lempeä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pyllyt

 

 

 

 

 

 

Mutaaa

Hyvin märän vuorokauden jälkeen mutaa oli kaikkialla – eläimiä ja ihmisiä oli vaikea erottaa toisistaan. Huomasin myös, ettei tällaisina päivinä kannata ajaa suu auki laitumilla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kotikaverit_1

Kolmoset joutuivat ikkunan alle tarkkailuun pienen koon vuoksi. Tässä jo takaisin laitumelle lähdössä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Emo ja karitsa

 

 

 

 

 

 

Iso turbiini

Tilan suurempi turbiini.

opiskelija

, ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>