Keudasta oppia kaukaiselle saarelle

Kansainvälinen vaihto, Opetus

Vaikka välimatkaa on lähes kymmenentuhatta kilometriä, se ei ole esteenä tutustumiselle ja toimintatapojen vaihdolle. Viime syksynä Keuda sai vieraita Réuniosta, joka on Ranskalle kuuluva saari Intian valtamerellä, Madagaskarin itäpuolella.

Englanninopettaja Koreicha Bienassis ja opinto-ohjaaja Martine Nourry Marie Curie High Schoolista tutustuivat parin viikon ajan suomalaiseen koulutukseen. He vierailivat Keudassa Tuusulan Kirkkotien ja Järvenpään Wärtsilänkadun toimipisteisissä, Kellokoskella peruskoulussa ja lukiossa sekä Keravalla päiväkodissa. Yhteydenotto sai alkunsa Koreichan tutkiessa Keudan nettisivuja.

– Keudassa käy ulkomaisia vieraita melko paljon. Useimmat tekevät yhden päivän teemavierailuja. Kun vierailut ovat pidempiä, tehdään jo etukäteen yhteistyökartoitusta, kertoo Keudan Kv-koordinaattori Katriina Lammi.

– Réunion Island ja Suomi kuuluvat Euroopan unioniin, joten Erasmus-ohjelma on yksi mahdollisuus rahoittaa vaihto-ohjelma opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Kahvia ja itsenäsiä lapsia

Kulttuurierot vaihto-ohjelmissa rikastuttavat ja ihastuttavat osallistujia. Koreicha ja Martine ovat olleet Euroopassa aikaisemminkin, mutta siitä huolimatta kahvin juonti yllätti.

– Suomalaiset juovat koko ajan kahvia ja paljon, naureskeli Koreicha.

– Autoilijat pysähtyvät ja antavat tietä kadun ylittäjille, huomioi Martine.

Molemmille oli yllätys, kuinka itsenäiseksi me kasvatamme lapsemme heidän vielä ollessa nuoria.

Englanninkielen opettajana Koreicha huomasi, että Suomessa opetus tapahtuu vuorovaikutteisuutta hyödyntäen.

– Opiskelijat selvästi nauttivat toisiltaan oppimisesta ja keskinäisestä yhteistyöstä. Meillä taas tietyt rutiinit hallitsevat oppitunteja, tehdään paljon itsenäistä työskentelyä ja oppiminen tapahtuu kirjallisesti. Suunnittelen lisääväni interaktiivista toimintaa opetustunteihini tämän tutustumismatkan innoittamana.

Opinto-ohjaajan perustyö on hyvin samanlaista maasta riippumatta.

– Yritän luoda opiskelijoille tilaa ja vapautta itseilmaisuun. Haluan myös antaa heille vaihtoehtoja, jotta he löytävät oman tien kasvamiseen koulumaailmassa, luonnehtii Martine työtään.

Keskustelu yhteistyöstä jatkuu Keudan ja Marie Curie High Schoolin välillä. Suunnitelmissa on aloittaa opiskelijoiden ja henkilökunnan vaihdot sosiaali- ja terveysalan tutkinnoissa

Maarit Tiala

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>