Keudan opiskelijoiden kokoama Säie-paviljonki viettää avajaisiaan – Näin projekti meni

Ammattiin opiskelu

Keudan rakennusalan opiskelijat Järvenpäästä saivat ainutlaatuisen tilaisuuden olla mukana kokoamassa Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen Wood Program -kurssin suunnittelemaa Säie-paviljonkia. Paviljongin avajaisia vietetään tänään 20.5.2016 juhlallisin menoin Hyrylän torilla Tuusulassa. Tiedote aiheesta.

Rakennusalan opettaja Kari Laukkarinen kertoo projektista näin:

”Säie on valmis ja tori siivottu työmaan jäljiltä.

Kun kerroin ensimmäisen kerran, että lähdemme rakentamaan paviljonkia, osa opiskelijoista oli heti innostuneita. Tieto siitä, että menisimme huhtikuun lopulla, oli tiedossa jo paljon aiemmin, joten ehdimme jo valmistautua siihen ja keskustella asiasta. Lopuksi työhön valikoitui kahdeksan hengen ryhmä. Yhteensä työmaalla työskenteli yhdeksän opiskelijaa.

Kun olimme viikkoa ennen rakentamisen alkua yhteisessä palaverissa Tuusulan kunnantalolla, loputkin opiskelijat kiinnostuivat ja innostuivat asiasta.

Paviljongin arkkitehdit olivat Hiroko Japanista ja  Laura Argentiinasta, joten rakentamisen kieli oli englanti. Opiskelijoille tämä oli hyvä mahdollisuus puhua englantia ja kerryttää rakennusalan sanastoa. Oli hienoa huomata, kuinka rohkeasti kaikki uskalsivat keskustella Lauran ja Hirokon kanssa pienten alku-ujouksien jälkeen. Jos minulta kysyttiin, miten joku asia pitäisi tehdä, niin pyysin kääntymään Lauran tai Hirokon puoleen, jotta englantia tulisi käytettyä enemmän.

Paviljonki on ollut Helsingissä pytyssä aiemminkin, mutta vai kesäaikaan. Nyt paviljonki on paikallaan viisi vuotta. Pystytettyämme pilarit samoin kuin ne oli aiemmin kasattu, jouduimme avaamaan pultit uudelleen ja laittamaan paljon uusia lisäsäikeitä. Jo ensimmäisellä kerralla säikeissä oli kova vääntäminen, jotta ne saatiin oikeille paikoilleen. Kun jäykkyyttä tuli vielä lisää ja jännitykset kasvoivat, oli kova punnertaminen niiden saamiseksi niin, että pulttien reiät sopivat kohdilleen. Mutta hyvin se kuitenkin loppujen lopuksi ja tekniikan hieman kehityttyä onnistui. Muuten kaikki sujui hyvin.

Opiskelijat olivat hyvin sitoutuneita projektiin. Lähdimme aamulla koululta puoli kahdeksan ja palasimme takaisin yleensä puoli viideltä. Muutamana päivänä lopetimme työt vasta puoli kuudelta, jotta kesken oleva  ja saman tien valmiiksi saatava työ saatiin tehtyä. Vaikka teimme pitkiä päiviä kuumassa auringossa (paitsi ensimmäisenä päivänä satoi koko ajan vettä) henki säilyi hyvänä ja purnauksia ei tullut.

Kun viimeisen kerran lähdimme työmaalta ja katsoimme mitä olimme saaneet aikaan, niin kaikki olivat tyytyväisiä projektiin. Opiskelijat pitivät työtä hyvänä vaihteluna ja palkitsevana kun näkee työnsä tuloksen valmiina. Yhteistyö arkkitehtien kanssa sujui hyvin.”

säie2_netti säie3_netti

Heli Vastamäki

, , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>