Keudan opiskelijat Suomen kokkimaajoukkueen assistentteina MM-kisoihin

Ammattiin opiskelu, Työelämäkumppanuus

Tuusulalaisella Antti Kojolalla ja nurmijärveläisellä Vihtori Pöntisellä kävi mäihä: he pääsivät suorittamaan osan kokkiopinnoistaan Suomen kokkimaajoukkueen kanssa työskennellen. Nyt marraskuussa he pääsevät mukaan maajoukkueen kilpailumatkalle Luxemburgiin. Siellä järjestetään kokkien maailmanmestaruuskisat, Culinary World Cup, 24.-28.11.

Antti ja Vihtori ovat olleet tiiviisti mukana kokkimaajoukkueen valmistautumisleireillä. Leirit ovat intensiivisiä ja kokonaisvaltaisia: kokkimaajoukkueen kotipesässä Itä-Helsingissä on vietetty niiden aikana myös yöt.

– Välillä iltaisin olemme käyneet yhdessä lenkillä, että fyysinen kunto pysyy yllä, maajoukkuekokki Kari Julin kertoo.


Assarit tekevät tärkeää työtä taustalla

Kokkimaajoukkueen assistentit ovat vähän kuin urheilukisojen huoltajat: he pitävät huolta, että homma toimii niin, että maajoukkueen jäsenet voivat keskittyä oleelliseen.

Yksi tärkeimmistä tehtävistä on tehdä maajoukkuekokeille oikealla tavalla ravitsevaa ruokaa. Lisäksi pitää olla valmis auttamaan ihan kaikessa, missä vain apua tarvitaan. Pakkaaminen Luxemburgin kisoja varten on ollut yksi iso rutistus, jossa assistenteilla oli tärkeä rooli.

– Assistentin työssä on tärkeää siisteys ja aito kiinnostus siihen, mitä täällä tehdään, itsekin uransa kokkimaajoukkueessa assarina aloittanut Kari Julin sanoo.


Omaa polkua kokiksi

Keudassa Järvenpään Sibeliuksenväylällä opiskeleva Antti on koulutussopimuksella maajoukkueen palveluksessa. Hän kertoo oppineensa kokkileijonilta todella paljon.

– Esimerkiksi sen, miten muna rikotaan oikein, hän naurahtaa.

– Tässä oppii, kun on itse valmis tarttumaan aina nopeasti kaikkiin hommiin.

Kokin ammatti tuntuu Antista ainakin tällä hetkellä oikealta uravalinnalta ja kilpaileminenkin saattaa jatkossa kiinnostaa.

Nurmijärvellä Keudassa opiskelevaa Vihtoria ei ole kevään jälkeen paljon koulun tiloissa nähty, sillä aktiivinen kokkiopiskelija hankki itselleen kesäksi oppisopimuspaikan ravintola Teatterista Helsingistä ja sen jälkeen hän meni maajoukkuehommiin.

– Valmistun näillä näkymin jo jouluna, kahdessa ja puolessa vuodessa, Vihtori kertoo.

Tällaiset yksilölliset opintopolut ovat entistä yleisempiä, kun amisreformi joustavoitti yksilöllisten opintopolkujen toteuttamismahdollisuuksia.

Kari Julin opastaa Vihtoria.

Vihtori ja Antti Leijonarannassa.

 

 

 

 

Heli Vastamäki

3 kommenttia - “Keudan opiskelijat Suomen kokkimaajoukkueen assistentteina MM-kisoihin”

 1. Eila Sommarberg

  Hienoa pojat. Nauttikaa reissusta ! Olemme ylpeitä teistä !
  T: Eila ja Tuomo

  Vastaa
 2. Riitta Jääskeläinen

  Hienoa Vihtori, onnea matkaan koko joukkueelle! Pentti ja Riitta

  Vastaa

Kommentoi

 • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>