Kahvilatyöskentely teki rohkeaksi

Oppisopimus

DSC_0181Johanna Rantanen ei viihtynyt koulussa. Luokassa istuminen suuren porukan keskellä sai nuoren naisen ahdistumaan. Johanna löysi onnekseen toisen tien opiskella. Hän suorittaa parhaillaan oppisopimusta. Ahdistuneisuus lieventyi opiskelutavan muututtua.

Aiemmat työnantajat ovat huomanneet nuoren naisen päättäväisen tavan tehdä töitä. Johanna Rantanen sanoo tekevänsä aina parhaansa, vaikka kaikki päivät eivät aina olekaan hyviä. Päättäväisesti työskentelevää Rantasta onkin pyydetty takaisin töihin niihin paikkoihin, joissa hän on työskennellyt.

Johanna aloitti oppisopimuskoulutuksen lounasravintola Hermannissa Järvenpäässä, jossa viihtyi mukavan työporukan kanssa. Ennen oppisopimuksen aloittamista hän suoritti harjoittelun.

-En usko, että olisin päässyt Hermanniin, jos en olisi ollut harjoittelussa. Työnantajat haluavat tuntea työntekijän, hän sanoo.

Hermannissa hän piti erityisesti kahvilatyöskentelystä, mutta tutkinto jäi kesken ravintolan suljettua ovensa kokonaan. Hermannin jälkeen Johanna on työskennellyt vuokratyöfirman kautta kahviloissa muun muassa Helsingissä ja Vantaalla. Johanna kuvailee kahvilatyöskentelyä monipuoliseksi ja mukavaksi työksi. Muitakin etuja on.

– Pulla tuoksuu aina, hän sanoo ja hymyilee. DSC_0195

Ravitsemusalalla työpäivät venyvät toisinaan pitkiksi. Kahvilan työntekijä joutuu usein seisomaan koko päivän. Johanna pitää tärkeänä, että fyysinen kunto on hyvä. Hän käy salilla aina kun ehtii. Matkat taittuvat pyöräillen tai kävellen.

Johannan tutkinnosta on suorittamatta enää yksi osuus. Hän ei vielä tiedä, mitä valitsee muutamista vaihtoehdoista. Tutkinnon lopun suorittaminen vie 4-6 viikkoa ja se suoritetaan työpaikalla. Johannan miettii valintaansa siltä kantilta, että missä haluaisi työskennellä. Hän odottaa jo tutkinnon loppuun suorittamista ja todistuksen saamista.

-Ihan varmasti tulen olemaan ylpeä, mutta en vielä tiedä haluanko jatkaa tällä alalla, hän sanoo.

Oppisopimusopiskelu ja työelämä ovat tehneet Johannasta reippaamman.

– Olen oppinut käyttämään ääntäni ja tullut paljon rohkeammaksi.

Oppisopimusopiskelu vaatii aina työpaikan, jossa tutkinto tai sen osat suoritetaan. Johanna kannustaa työnhakijoita ja oppisopimusta miettivää olemaan aktiivinen ja soittamaan niihin paikkoihin, joissa haluaisi työskennellä.

Tutkinto: Ravintola -, hotelli – ja catering alan perustutkinko. Tutkintonimike: tarjoilija. Lisätietoa tms.

 

Teksti ja Kuvat: Riina Stén

 

Tarja Peitsaho

, , , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>