Kahdeksas ja yhdeksäs päivä Japanissa: tutustumista Kiotoon ja vanhusten palvelutaloon

Aikuisopiskelu, Opetus

O-kaeri (nasai)  おかえり(なさい) Tervetuloa takaisin

Viikonlopun vapaat olivat ohi ja oli aika aloittaa viimeinen viikko Japanissa. Kiehtova matkani oli edennyt puoliväliin. Matkaohjelmaamme kuului päivän retki Kiotoon. Oli ihana tutustua tuohon kaupunkiin paikallisen yhteistyökumppanimme kanssa. Hän osasi viedä meidät oikeisiin paikkoihin ja näimme varmasti normaalia enemmän tuota kaunista kaupunkia. Tai ainakin päivän aikana ne parhaimmat.

Japanilaisella mittapuulla Kioto on korkeintaan keskikokoinen kaupunki. Minustakin tuo 1,5 miljoonan asukkaan kaupunki tuntui miljoonakaupungiksi ihan käsitettävän kokoiselta. Kiotosta löytyy monenlaista nähtävää. Kaupungin keskusta on mielenkiintoinen yhdistelmä uutta ja vanhaa. Kaupungista löytyy vanhoja temppeleitä, mutta esimerkiksi eritäin moderni rautatieasema.

Kioton itäinen osa, Higashiyama, tunnetaan erityisesti geishoistaan. Meilläkin oli ilo nähdä geishaoppilas ”maiko” toisella puolella katua. Valitettavasti katukuvassa on paljon ns. kopiogeishoja, jotka pukeutuvat geishoiksi yhdeksi päiväksi/muutamaksi tunniksi. Heillä ei ole mitään tekemistä oikeiden geishojen kanssa, mutta kauniitahan hekin katukuvassa olivat (liitteenä muutama kuva).

image image

Vierailimme Kiotossa myös kolmessa temppelissä. Ne edustivat jokainen hyvin erilaista arkkitehtuuria. Ensimmäinen oli Ryoan-ji-temppeli. Temppeli on kuuluisa erityisesti zen-puutarhasta (kuva liitteenä), joka on 1400-luvun lopulta. Se edustaa zenbuddhalaisessa Rinzain koulukunnassa Myōshin-ji-suuntausta. Temppeli liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994 osana Muinaisen Kioton historiallisten monumenttien muodostamaa kokonaisuutta.

image

Tämän jälkeen menimme Rokuonji-temppeliin , kultaiseen paviljonkiin (kuva otsikon yllä). Kinkakuji (金 阁 寺, Golden Pavilion) on Zen temppeli Pohjois Kiotossa, sen ylimmät kerrokset ovat kokonaan lehtikullattuja. Virallisemmin se tunnetaan  nimellä Rokuonji. Temppeli liitettiin muinaisen Kioton muiden kulttuuriaarteiden kanssa Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994.

Tämän jälkeen suuntasimme matkamme lounaalle paikalliseen ravintolaan. Saimme ihanan kulinaristisen kokemuksen ja nautinnon. Toki esteettisyyttä unohtamatta. Kokit tekivät ruoan suoraan edessämme. En ryhdy kertomaan enempää tästä asiasta, koska muuten en ehtisi muuta kirjoittamaankaan. Mutta japanilainen ruoka on taivaallista, sen voin varmaan tässä kohtaa vielä mainita.

Lounaan jälkeen lähdimme kuumuudessa kapuamaan kohti Kiyomizuderan temppeliä. Voin sanoa, että tässä kohtaa kuumuus alkoi tuntumaan jo hieman tuskaiselta. Lämpötila lähenteli 30 astetta ja vaelsimme koko ajan ylämäkeen ja vielä täydellä vatsalla. Matkalla oli ihania matkamuistomyymälöitä, toinen toistaan kutsuvampia. Alueella oli paljon turisteja ja myös näitä jo aiemmin mainittuja kopio-geishoja. Tämä temppeli on yksi eniten vierailluista temppeleistä Japanissa. Sen verannalta voi nähdä kauniin näköalan. Kukkulan ylhäältä virtaa vesi alas kylään. Kiyomizu tarkoittaa puhdasta vettä. Vesi antaa voimaa parantaa sielua ja täyttää sen henkilön toiveet, joka juo tuota kyseistä vettä. Tässä kuva liitteenä myös tästäkin.

image

Kioto oli ehdottomasti kokemuksen ja vierailemisen arvoinen. Moni sanoo sitä maailman kauneimmaksi kaupungiksi. Eikä syyttä.

image

Tiistaina, tänään, olemme sitten päässeet tutustumaan Yume paratiisu-nimiseen vanhainkotiin/ryhmäkotiin (kuva yllä). Paratiisu kuuluu samaan ketjuun muiden vierailemiemme paikkojen kanssa. Tervetulleeksi meidät toivottaa piano, joka tarvittaessa soittaa itse itseään, automaattisesti. Kaunis ja esteettinen sisääntulo, kuten kuvasta näkyy. Aluksi meidät vietiin neuvotteluhuoneeseen, jossa vaihdoimme jo tutuksi tulleeseen tapaan käyntikortit ja kuulumiset. Paratiisu on rakennettu vasta vuosi sitten, eli uusin ketjun hoitokodeista. Hoitotyön periaatteina paikassa korostetaan hymyä niin asukkaan kuin hoitajienkin näkökulmasta.

Hoitokodissa on 120 asukasta, joista 20 on intervallijaksolaisia. Asukkaita hoitaa 120 suuruinen hoitohenkilökunta, joista 10 on sairaanhoitajaa, 70 hoitoapulaista (care staffia) ja loput on muuta henkilökuntaa. Mielenkiintoista oli taas kuulla, että esimerkiksi lääkäri on hoitokodissa kolmena päivänä viikossa ja hammaslääkäri kerran viikossa. Psykiatri käy talossa kerran kahden viikon aikana. Hoitokotiin haetaan. Tämän jälkeen potentiaalinen hakija kutsutaan hoitoneuvotteluihin. Hoitoneuvotteluissa mukana on 6-7 eri alan spesialisteja ja he sitten päättävät otetaanko asukas hoitokotiin asukkaaksi. Hoitomaksu on 60 000 -180 000 jeniä kuukaudessa. Hoitokodissa on asteikko (yhdestä viiteen), jonka mukaan maksu sitten muodostuu. Luokka kertoo hoidon vaativuusasteen.

Pääsimme mukaan asukkaiden tai intervalli-hoitojaksolla olevien aktiviteetteihin. Ensin olimme askartelemassa asukkaiden kanssa. Kuva liitteenä.

image

Tämän jälkeen suuntasimme karaokeen. Talossa oli oma karaokehuone, jossa vanhukset saivat käydä laulamassa karaokea. Japanissa karaoke on varsin suosittu ja vanhukset innostuneita laulajia. Taidanpa jättää arvoitukseksi osallistuttiinko me tällä kertaa laulamiseen.

Se mikä minua taas hoitotyön opettaja viehätti oli se lämpö, jolla asukkaat kohdattiin. Heidän eteen nähtiin vaivaa. Heihin panostettiin. Vierailemassamme tilassa oli samaan aikaan käynnissä paljon aktiviteetteja. Vanhukset saivat osallistua ohjattuun liikuntaan. Kaksi fysioterapeuttia veti ryhmiä/yksilöohjauksia koko ajan. Tilassa oli siis kuntosalilaitteita. Lisäksi tilassa oli neljäpaikkainen jalkahoitokone, jonne vanhukset saivat laittaa jalkansa. Siellä jalkoihin tuli lämmintä höyryä ja vanhukset saivat rentoutua. Laitan laitteesta huomenna kuvan. Pihalla oli puutarha, johon vanhukset olivat istuttaneet vihanneksia.

Pääsimme vierailumme aikana tutustumaan myös kylpyläosastoon, josta laitan huomenna kuvan. Kylpyläosastolla oli höyrysauna ja poreamme. Ja samanlaiset altaat kuin edellisessäkin paikassa.

Olemme näiden päivien aikana puhuneet paljon siitä millaisia opiskelijoita kannattaisi Japaniin lähettää. Kieli kun asettaa paljon ongelmia jo meillekin. Englannilla ei pärjää. Kuten itse jo jossain kirjoituksessa mainitsin, kyllä japania pitäisi jonkin verran osata. Näin myös tänään meille annettiin ymmärtää. Myös erilaisuuden hyväksyminen on suotavaa. Kommunikaatiotaidot tulisi olla hyvät. Itse lisäisin nöyryyden ja kärsivällisyyden/ymmärtäväisyyden kommunikaatiota kohtaan. Koska täällä edellä mainittuja taitoja todellakin tarvitaan.

Haastattelimme care staffien esimiestä ja kyselimme care staffien koulutuksesta. Saimme hyvää tietoa aiheesta, mutta jatkan koulutuksesta enemmän huomenna, koska nyt kello alkaa lähentelemään taas yhtä yöllä.

Oyasumi. おやすみ。 Öitä
Ja mata. じゃまた。 Nähdään. Hei sitten

Mari Seppänen

, ,

Yksi kommentti - “Kahdeksas ja yhdeksäs päivä Japanissa: tutustumista Kiotoon ja vanhusten palvelutaloon”

  1. Mia

    Heippa!
    Olen itse matkustamassa Kiotoon elokuussa ja aloin pohtimaan myös tutustumista paikalliseen vanhusten hoitoon – erityisesti Kotihoito kiinnostaisi. Itse teen lähihoitajana töitä ja löysin nettihaun kautta tämän sivuston. Olisiko sinulla mahdollisuutta kertoa mistä kannattaisi kysellä mahdollisuutta tähän?
    Terveisin, Mia

    Vastaa

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>