Ilonan unelma toteutui: Hevosalan oppisopimusopiskelijana kansainvälisessä vaihdossa

Oppisopimus

Ilona Karhulahti suorittaa Keudan oppisopimuksella hevostalouden perustutkintoa (hevostenhoitaja). Hänen työnantajansa on Onnenpotku Klaukkalassa ja teoriaopinnot sekä tutkintotilaisuudet hän suorittaa Koulutuskeskus Salpauksessa. Viimeiset kaksi näyttöä Ilona suorittaa ennen oppisopimuksen päättymistä kesäkuun lopussa.

Kansainvälinen vaihto Saksaan järjestyi Ilonan oppisopimuksen loppuvaiheeseen huhti-toukokuulle 2016. Vastaanottavana organisaationa oli Turnierstall Mäentausta ja paikka Sandbostel, Bremervörde, Niedersachsen. Yhteystiedot saatiin hevosalan yhteistyökumppaniltamme, Ypäjän Hevosopistolta. Vaihdon rahoitus tapahtui Erasmus+ OpsoProMetropolitan -projektin kautta.

Ilona lensi Helsingistä Amsterdamin kautta Hampuriin ja jatkoi sieltä matkaa junalla Hesedorfiin. Kun hän saapui paikallisjunalla Hesedorfin asemalle, jossa häntä oltiin vastassa, hän tiesi, että nyt tulee toteutumaan hänen pitkäaikainen unelmansa.

Ratsastustalli sijaitsi maaseudulla. Ilona kertoo, että kaikkialla oli siistiä. Saksalaisille on tärkeää tilan hoitaminen, joka olikin ensiluokkaista. Tilanhoitajat olivatat ahkeria ja työssä koko ajan. Paikassa olivat vertaansa vailla niin ihmiset, hevoset kuin koko atmosfäärikin.

Erilainen työkulttuuri iski Ilonalle siis vastaan positiivisella tavalla. Turnierstall Mäentaustan Mikko tuli joka päivä Ilonalta kysymään, miten menee ja onko kaikki hyvin. Ilona pääsi heti yksin hoitamaan viereisen tallin iltavuoroa. Vaikka tallin saksalainen ohjaaja puhui vain vähän englantia, osasi hän muutamia sanoja suomeksi, kuten suitset, suojat jne. Englannin, saksan ja suomen kielen sekakäyttö oli päivittäistä ja asiat tuli ymmärretyiksi.

– Vain kerran piti kysyä uudelleen, Ilona kertoo.

ilona-talli

Ilona oli tallin ensimmäinen suomalainen oppisopimusopiskelija. Hän oli 28-vuotiaana vanhempi kuin muut 16-19-vuotiaat vaihto-opiskelijat. Majoitus oli järjestetty tallin pihapiirissä. Vaihto-opiskelijoilla oli yhteinen keittiö ja olohuone sekä wc- ja suihkutilat. Jokaisella oli omat huone. Uni maistui hyvin työpäivän jälkeen. Vapaapäiviä oli kolmen viikon vaihdon aikana oli vain puolitoista. Ilona ehti pyöräilemään kylälle.

Ilonan mukaan oli mielenkiintoista nähdä paikallinen tyyli: miten saksalaiset treenaavat hevosia ja miten koko ketju toimii. Hänen aikaisempi käsityksensä saksalaisten kovasta tyylistä oli mielenkiintoista nähdä livenä. Hevosten hoidossa ei ollut mitään täysin uutta, Ilonan oma opit ja ajatukset vain vahvistuivat. Ratsastuksia seuratessaan Ilona seurasi huomasi, että alussa ja lopussa aikaa riitti vain vähän hevosten alku- ja loppuverryttelyyn. Eläinlääkäri kävi tallilla päivittäin ja antoi hevosille myös sairaslomaa.

Ilona kannustaa lähtemään  kansainväliseen vaihtoon avoimin mielin. Hänelle vaihtojakso antoi paljon: hän tutustui uusiin ihmisiin ja sai kontakteja. Usko omaan tekemiseen vahvistui.

Ilona on ollut aikaisemmin ujo ja päässyt harvoin puhumaan kieliä. Tämä vaihto rohkaisi häntä puhumaan englantia ja saksaa ”tosi paljon”. Ilona oli lukenut saksan kieltä koulussa, mutta hän ei vaihdon alussa muistanut edes numeroita saksaksi. Viimeisellä viikolla saksan kieli alkoi sujua.

Ilona on raivannut itse tiensä hevosalalle ilman vanhempien taloudellista tukea. Tämä vaihto antoi kimmokkeen siihen, että kun hän valmistuu kesällä, hän perustaa toiminimen 20 vuoden työkokemuksella.

Ilona kertoo, että Saksan tallin vaihto-opiskijat olivat lähtökohdiltaan eri maailmasta. He tulivat omat hevoset mukanaan treenaamaan kilparatsastusta tallille kuudeksi kuukaudeksi. Voimakkain tunne, jonka vaihtojakso ja muiden treenaamisen seuraaminen Ilonalle antoi oli se, että nyt hän unohtaa ujoutensa ja lähtee itse kisaamaan.

– Ei hätää, jos epäonnistun: opin tästä lisää ja ensi kerralla ratsastan paremmin, Ilona kertoo uudesta asenteestaan.

Ilona kiittää Keudaa tämän vaihtomahdollisuuden järjestämisestä.

Teksti: Ilona Karhulahti ja Tuula Korppi-Tommola/Keudan oppisopimuskeskus

opiskelija

, , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>