Hoitotyön osaamista ja teknologian hyödyntämistä Japanissa

Aikuisopiskelu, Opetus

image

Mitä kuuluu? お元気ですか。 O-genki desu ka?

Kiitos, hyvää. 元気です。 Genki desu.

27.5. 2015 Osaka, Japani vanhainkoti Paratiisu (kuva yllä)

Jatkan blogiani eiliseltä. Lupasin kirjoittaa hieman enemmän care staffien koulutuksesta. Saimme eilen kuulla, että on kolme vaihtoehtoa kouluttautua care staff-henkilöksi.

1) Ammatillinen koulutus, joka kestää 2-3 vuotta. Jos tutkinnon suorittaa kahdessa vuodessa, saa ainoastaan care staffin pätevyyden. Jos tutkinnon suorittamiseen käyttää kolme vuotta, saa mukaan sosiaalityöntekijän pätevyyden.

2) Yliopisto, 4 vuotta kestävä koulutus. Tämän koulutuksen kautta voi työllistyä kuntapuolelle ja sosiaalialalle. Yliopistotasoinen koulutus on tietenkin laajempi kuin ylempi ja sisältää mm. lääketieteellisiä oppiaineita, lastenhoitoa sekä kehitysvammaisten huollon.

3) Tutkinnon voi suorittaa 6 kuukaudessa ja tämän tutkinnon jälkeen saa perusluvan toimia kyseisen ammatin harjoittajana. Vierailemissamme paikoissa voi kouluttautua care staffiksi ja he kouluttavat vuodessa noin 30 opiskelijaa.

Tutkinto sisältää ravitsemusoppia, hoitotaitoja ja ergonomiaa. Voisin verrata koulutusta meidän hoiva-avustajiin, joskin japanilaisten koulutus on lyhyempi. Care staffin lisenssiä varten täytyy täyttää paljon paperia ja se tehdään keskitetysti.

Care staff-henkilökunnan koulutus kiinnosti siksi, koska vierailemissamme paikoissa heitä näkyi paljon. Henkilökuntarakenne koostui suurimmaksi osaksi tuosta ammattiryhmästä.

Hoitotyön kouluttajana jatkan vaan laitteiden ja teknologian ihmettelyä. Lupasin eilisessä blogissani laittaa kuvan jalkojen ”höyrykoneesta”. Jalat työnnetään vetoketjujen sisään ja laitetaan vetoketjut kiinni. Annetaan olla 10 minuuttia ja jalat tuntuvat levänneiltä. Tässä paikat kahdelle. Toisella puolella on paikat myös kahdelle. Tässä kuva nyt liitteenä.

image

Melkein joka paikassa olemme törmänneet automaattisiin vessoihin. Toki myös julkisissa paikoissa välillä törmää vessaan, jossa on pelkkä reikä lattiassa. Hoitolaitoksissa on automaattiset vessat. Vessat vetävät itse itsensä ja alasuihkut onnistuvat nappia painamalla. Alasuihkuja onkin kolmea eri lajia. Hoitajien olisi meilläkin helpompi hoitaa asukkaita, jos olisi tällaisia vessoja. Laitan teillekin kuvan liitteenä. Tämä laite maksaa tukikaaren kanssa 200 000 jeniä.

image

Automaatio on tosiaan ollut melkein joka päiväinen ihmetyksen aihe. Suomessakin meillä on annosjakelu lääkkeenjaossa, mutta apteekin kautta toimitettuna. Jokaisessa vierailemassamme hoitolaitoksessa oli oma annosjakelukone. Laitan siitäkin kuvan liitteenä.

image

Laitoinkin edellisiin blogeihini kuvan sängystä, josta muodostui pyörätuoli. Hoitajia esimerkiksi nelirajaahalvauspotilaan hoitoon tarvitsi vain yhden. Laitan tässä  kuvan paikan kylpyläosastosta. Kylpyyn pääsee pyörätuolilla. Kuvasta uupuu mainitsemani höyrysauna. Jokaisella osastolla on kerroksessa oma kylpyhuone, jossa poreamme pyörätuolipotilaalle ja lavettipotilaalle. Teknologia hoitaa asukkaan siirtämisen veteen. Pyörätuolisuihku maksaa 3 miljoonaa jeniä ja lavettisuihku 6 miljoonaa jeniä.

image

Tässä kuva ekg-laitteesta. Laite ei eroa muuten kuin koon puolesta meidän vastaavaan. Tämä on kuulemma uusinta uutta. Tämäkin.

image

Paratiisussa osastot on nimetty Suomesta saadun inspiraation mukaan. Osastot ovat nimeltään: blue lake (asukkaan huonetaulu liitteenä), forest, Aurora ja flower.

image

Päivän päätteeksi jatkoimme hotellille vaatteiden vaihtoon ja siitä sitten illalliselle. Illallinen koostui japanilaisesta 10 vaiheen menusta ja jokaisen kohdalla oli tofua eri tavoin laitettuna. Olemme näiden viikkojen aikana saaneet lahjat jokaisessa paikassa käydessämme. Toki meilläkin on ollut lahjat mennessämme vieraaksi jonnekin. Mutta jälleen kerran olin ymmälläni kuinka ajattelevaisia japanilaiset vain voivat olla. Meille oli taas jokaiselle kolme/neljä pakettia. Ihan liikaa, huomaan ajattelevani. Jo tämä täällä olo on ollut lahja. Lisäksi he olivat ostaneet varalta liharuokaa ravintolaan, jos vaikka emme tykkääkään tofusta. Tämä liha tarjoiltiin menun päätteeksi. Hieno ele, mutta aivan turha suomalaisen näkökulmasta. Kuten jossain tekstissäni mainitsin, he haluavat miellyttää. Heille tulee hyvä olo siitä, että vierailla on asiat hyvin.

Ostoksilla käydessäni, minulle kannetaan ostokset ovelle. Kumarretaan ja kiitetään hymyn kera. En ole esimerkiksi Thaimaassa tai Vietnamissa vastaavaan törmännyt. Kun meidät tuodaan esimerkiksi tutustumispaikasta, meidät saatetaan ovelle tai jäädään katsomaan niin pitkään, että pääsemme hotellin ovesta sisään.

Laitan kuvan vielä illallisesta tähän liitteeksi. Ilta on ollut taas pitkä. Nyt nukkumaan, huomenna on aikainen aamu. Lähdemme viimeiselle tutustumiskäynnille ja edessä on viimeinen päivä tässä ihastuttavassa maassa ja kulttuurissa.

Herkullista. おいしかったです。 Oishikatta desu.

image image

Mari

 

Mari Seppänen

, ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>