Hankkikaa elämä! – aikuisopiskelijan puhe valmistujaisjuhlassa 2.6.2014

Aikuisopiskelu

Hyvät juhlavieraat, olen kuullut sanottavan opiskelusta näin:

Motivaatio on sitä, että unelmien ylle vedetään työhaalarit!

Ja sitä motivaatiotahan meistä tänään valmistuneissa on. Mistä se motivaatio sitten löytyi.

no siitä kun tajusimme mitä tämä lause tai oikeastaan käsky tarkoittaa.

… eli tämä, jonka haluan sanoa sen vielä kerran teille tänään: hankkikaa elämä!

Todellinen elämä, ei sitä seuraavan ylennyksen, isomman palkan tai suuremman talon perässä juoksemista.

Vaan sillä intohimolla ja motivaatiolla millä suorititte aikuisopiskelijana uuden ammatin, syvensitte ammattiosaamistanne, hyppäsitte tuntemattomaan, kadotitte elämän nautinnon opiskeluun paneutuessanne, niin sillä intohimolla… hankkikaa elämä.

No nyt me olemme kaikki suorittaneet yhden elämän tavoitteen, hankkineet elämän jonka halusimme, tai elämän josta unelmoimme.

Itse katsoin vapisevin leukaperin yläasteen jälkeen 16 kesäisenä korkeasti koulutettuja ja tunnettuja floristimestareita, kun niin tavoittamattomalta se unelma tuntui. 

Mutta nyt, kun ajattelen niitä esteitä mitä opiskelun, työn, perheen ja ystävien yhteensovittamisessa meillä kaikilla oli vastassa eli:

1.      vapaa- ja lomapäivät töistä kulutettiin kouluopiskeluihin

2.      hermokiristystä koulutehtävien palautusten ja etenkin tutkintojen lähestyessä

3.      valvottuja öitä

4.      lähimmäisten ja ystävien kaikenlaisiin kissanristiäisiin ei ehdi osallistua

5.      koneet, vempaimet ja elektroniikka temppuilee tärkeiden tehtävien äärellä

6.      ja etenkin omalla alallani, niitä tutkintotöitä eli kukkasidontatöitä harjoiteltiin ja testailtiin, purettiin ja koottiin uudelleen ihan ympäri vuorokauden myös unissaankin

niin nyt näiden kompurointien jälkeen tähän todistusten jakoon päästyäni vasta tajuan, että kuinka sitkeitä ja ammattinsa ansainneita he floristimestareina olivat ja etenkin kuinka upeita me olemme -Me kaikki tämän juhlasalin valmistujat;

ne vanhat floristimestarikonkarit ja teidän omien alojenne taitajat, opettajat ja ammattilaiset, ne tekivät meistäkin taitavia ammattilaisia. He hankkivat meille sen elämän, jota tavoittelimme.

Ja lopuksi ei vaan me valmistuneet vaan myös te muut sijaiskärsijät, jotka jouduitte mukanamme kahlaamaan tämän opiskeluajan, niin haluan teille sanoa myös että hankkikaa elämä.

  • opettajat, ei me teitä enää tarvita, me ollaan ammattilaisia, kääntäkää päät muualle ja hankkikaa elämä sieltä.

 

  • lähimmäiset, ei me enää vaivata teitä tehtävien oikolukuun ja tiedonhakuun tai rakennusavuksi, joten hankkikaa tekin elämä ja vapaa ajalle muuta käyttöä.

 

  • ja sitten vielä kaikki työnantajat, hankkikaa MEILLE se elämä. hyödyntäkää sitä ajankohtaista ammattitaitoa ja tarmoa, jota meistä valmistuneista nyt löytyy.

Ja vaikka ammattitaitoamme joskus koetellaan ja vaikeita asioita kysytään, niin silloin voimme yhtälailla sanoa asiakkaalle tai antamanne palvelun vastaanottajalle supersuositun Putous ohjelman näyttelijähahmon sanoin. että MITÄS ME AMMATTILAISET-KYSYPPÄ JOKU TOINEN!

Onnea ja antoisia työvuosia kaikille valmistuneille!

Hanna Tervo

opiskelija

, ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>