Gretan arvoitus selvisi

Aikuisopiskelu, Ammattiin opiskelu, Kulisseissa, Opetus

Keudan aikuisopistossa on toteutettu kouluttajien täydennyskoulutusta SHAPE-projektin puitteissa viime syksystä alkaen. Teemaseminaareja on järjestetty tätä ennen Sloveniassa, Tanskassa ja Italiassa. Hankkeen neljäs teemaseminaari järjestettiin Reimsissä Ranskassa 5.10. – 9.10.2015. Seminaarin teemana oli avaintaidot ja yrittäjyys ammatillisessa aikuiskoulutuksessa. Näitä teemoja käsiteltiin kansalliselta politiikkatasolla, seudulliselta tasolla sekä koulutuksenjärjestäjätasolla. Erityisesti yrittäjyyttä ja sen edistämistä sekä työelämäyhteistyötä sen tiimoilta valotettiin monin käytännön esimerkein sekä vierailujen avulla.

Keudan tiimin muodostivat tällä kertaa edustajat luonnonvara-alalta, palvelualoilta, kulttuurista ja mediasta sekä hyvinvointialoilta ja aikuisopiston hallinnosta. Jokainen meistä oli valmistellut oman esityksensä.

Olimme samppanjan syntyseuduilla ja sen myös näkyi viikon ohjelmassa. Toisaalta viininviljelyllä ja kaikki tuotanto liittyen samppanja valmistukseen leimaa Champagne-Ardenne –alueen elinkeinoelämää. Alueella on Ranskan alhaisin työttömyys. Samppanjan alue on myös saanut Maailman perintökohde –statuksen, joka on entisestään lisännyt turismia sekä samalla tietenkin alueen taloudellista menestystä.

IMG_5563 IMG_5717 IMG_5554

Ranskan ammatillisen aikuiskoulutuksen järjestelmä on monimutkainen ja melko vaikeaselkoinen. Olemme kuulleet siitä aiemmissa seminaareissa. Osan tästä järjestelmästä muodostavat Greta-nimiset oppilaitokset, joiden toiminta ja rahoitus ei ole aivan auennut. Nyt viikon aikana vierailimme kahdessakin Gretassa ja näiden vierailujen ja esittelyjen myötä selveni myös Gretan rooli ammatillisen aikuiskoulutuksen toteuttajana. Merkittävä ero omaamme on, että yritykset ovat merkittävässä asemassa jo koulutuksen rahoittajina (yli 40 %). Tämä merkitsee myös, että yritysyhteistyö on olennainen osa toimintaa ja itsestään selvyys. Alueen elinkeinoelämän merkitys näkyi yhdellä oppilaitosvierailulla, jossa pääsimme käymään myös työsaleissa. Opiskelijat opiskelivat siellä samppanjan pullotusta, saippuan tekoa ja hajuvesien pullotusta. Kaikki nämä tuotteet ovat olennaisia alueen elinkeinoelämälle. Osa tarvittavista opetuslaitteista oli saatu yrityksiltä, esim. yllä olevassa kuvassa näkyvä pullotuslinja.

IMG_5660 IMG_5652

Yrittäjyyskoulutuksessa meille esiteltiin käytössä olevia opetusmetodeja ihan käytännön tasolla. Mikä ryhmä saikaan ongelmanratkaisutehtävässä korkeimman tornin aikaiseksi. Miten ryhmämme selviytyi keittiössä? Valmistimme paikallisia jälkiruokaleivonnaisia, jotka olivat lounaan jälkiruokana. Hyvää oli.

IMG_5665

Monikansallisessa ryhmässä työskentely on aina hedelmällistä. Ei pelkästään opi tuntemaan hankkeemme piirissä toimivia muista maista, vaan työskentelyn aikana ehditään puhua lähes kaikesta maan ja taivaan välillä – monikulttuurisuuskoulutusta parhaimmillaan. Oppilaitokset olivat myös kiinnostuneita tekemään jatkossa yhteistyötä Keudan kanssa esim. liikkuvuushankkeissa. Kieli on haasteena, koska englannin puhujia on edelleen haasteellista löytää kansainvälisiin hankkeisiin. Kuitenkin tässä on tapahtunut valtava asenteellinen muutos. Olen joskus 70-luvulla työskennellyt Ranskassa jonkin aikaa ja kun vertaan sitä tähän päivään, muutos on todella suuri. Hiukan kärjistäen: aikoinaan asenne oli se, että ranskalaisten ei tarvitse osata muita kieliä, vaan muut opetelkoot ranskaa. Nyt halutaan oppia muita kieliä ja ymmärretään niiden merkitys kansainvälisessä toiminnassa. Tapasimme lukuisia henkilöitä, jotka pahoittelivat huonoa kielitaitoaan, mutta yrittivät kuitenkin pärjätä. Kieliä ei opi kuin puhumalla, joten oikealla tiellä ollaan ainakin ulkomaalaisten näkökulmasta. Jotta ei jäisi väärää kuvaa, tapasimme myös paljon henkilöitä, joilla oli hyvinkin sujuva englannin kielen taito.

IMG_5568

Matkoihimme sisältyy aina jokin kulttuurikohde ja tässä seminaarissa se oli Reimsin katedraali. Tässä 1200-luvulta peräisin olevassa upeassa kirkossa on kruunattu kaikki Ranskan kuninkaat. Meillä oli erinomainen opas ja saimme perusteellisen katsauksen katedraalin historiaan ja sen merkitykseen. Sieltä löytyy mm. Marc Chagallin lasimaalaukset.

IMG_5682 IMG_5684

Kaikkiaan viikko kului taas vauhdilla ja sulattelemista riittää pitkäksi aikaa. Hankkeessamme on vielä yksi teemaseminaariviikko, joka järjestetään Suomessa helmikuussa 2016. Aiemmat seminaariviikot ovat olleet huikeita kokemuksia, joten meillä on painetta saada yhtä monipuolinen ja antoisa ohjelma omalle viikollemme. Keskustelua käytiin myös hankkeen jatkosta ja kaikilla partnereilla on halua jatkaa hyvin sujuvaa yhteistyötä. Tätä työstämme nyt eteenpäin ja aika näyttää toteutuvatko suunnitelmat.

IMG_5636

Kirjoittaja on Keudan aikuisopiston rehtori.

Riitta Narko

, , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>