EM-tason ruokaa ja palvelua

Aikuisopiskelu, Kulisseissa

Huippukokki Välimäki kuulemma avasi juuri Helsinkiin ravintolan, jossa on vain kahdeksan asiakaspaikkaa. Itse pääsin eilen täällä Järvenpäässä ihan huippuun ”pop up -ravintolaan”, jossa paikkoja oli vain neljä. Ravintola oli avoinna tällä kertaa vain yhden päivän, syksyllä on luvassa uusinta.

Totta puhuen kyseessä oli Suomen EuroSkills-edustajien harjoittelulounas. Ammattitaidon EM-kisoissa kokki ja tarjoilija kilpailevat parina, jonka suoritus arvioidaan sekä yhdessä että erikseen. Kokkikilpailija Mikko Pynnönen on Keudan oma edustaja Järvenpäästä, tarjoilija Joona Finni puolestaan edustaa Jyväskylän ammattiopistoa. Koska välimatkaa on, kilpailupari ottaa harvoista yhteisistä harjoitteluhetkistä kaiken irti.

Koska Mikko ahkeroi keittiössä, tapasimme hänet vasta maittavan aterian jälkeen. Tarjoilija Joona sen sijaan oli koko aterian ajan läsnä ja näimme läheltä hänen suorituksiaan niin itse pöytiin tarjoilussa kuin salihenkilökunnalle kuuluvissa muissa toimenpiteissä. Kansainvälisten ammattitaitokisojen tehtävät laaditaan niin, että tarjoilijalla on salissa paljon tekemistä eli hän ei suinkaan vain kanna valmiita annoksia pöytään.

Joona palveli meitä ansiokkaasti englanniksi. Hän on lähdössä kesällä kuukaudeksi töihin Irlantiin vahvistaakseen englannin taitoaan vielä lisää.

Ruuat olivat tietenkin taivaallisia. Alkukeiton kuvan näet ylhäällä. Artisokkakeiton kyytipoikana tarjottiin yllätten kuivaa sherryä.

image
Pääruuaksi oli lampaan karetta, jonka Joona leikkasi näppärästi asiakkaiden ja arvioivien asiantuntijoiden seuratessa silmä tarkkana.

image
Tässä Joona temperoi pääruuan kanssa tarjoiltua espanjalaista punaviiniä.

image

Jälkiruuassakin tarjoilijalla riitti puuhaa, sillä hän liekitti kokin valmiiksi tekemät Crêpes Suzette -lettuset. Niiden kanssa tarjottiin mantelijäätelöä. Ranskalaisten ruokalajien treenaaminen kannattaakin nyt, sillä Mikko ja Joona edustavat Suomen nuorta ravintolaosaamista nimenomaan Ranskassa, Lillen kaupungissa. Kilpailutehtävistä ei vielä tiedetä kovin paljon, eikä niitä ikinä pääse varman päälle etukäteen harjoittelemaan, sillä tehtäviä muutetaan aina jonkin verran ennen koitosta. Varmaotteinen ja luova osaaminen on siis valttia.

Luotamme Suomen tiimiin!

 

Kirjoittaja on Keudan viestintäpäällikkö.

Heli Vastamäki

, , , , ,

Yksi kommentti - “EM-tason ruokaa ja palvelua”

  1. Elina Karvinen-Hakala

    Upeaa duunia Mikko ja Joona, hyviä treenikertoja!

    Vastaa

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>