Ei tilattu Himaselta!

Kulisseissa

Yty ohr

Raportti. Hanketoiminnan sivutuote. Niitä on alkuvuodesta valmistunut Keudassa lukuisia. Yhtäkään ei ole tehty kilpailuttamatta, tai tilattu Himaselta. Vaikka epäilemättä hänen tekemänsä raportit olisivat olleet kelpoja, ei siinä mitään.

Keuda on onnistunut useissa OPH:n ”kilpailutuksissa” ja saanut hankerahoitusta koneistonsa kehittämiseen. Kaiken kehittämisen keskiössä on opiskelija. Keudan masiina halutaan rasvata kitkattomaksi, jotta se pyörittää opiskelijan tarvitsemia palveluja moitteettomasti. Tavoite on, että mahdollisimman harva opiskelija keskeyttää opintonsa. Mitä useampi opiskelija valmistuu ja työllistyy, sen parempi kaikille osapuolille.

Hankkeet ovat vaan pienen piirin tapa viettää aikaa, NOT… Eipä taida Keudassa olla yhtään yksikköä tai yksilöä, jota joku seuraavista teemoista ei olisi koskettanut vuoden sisään: opetus käytännön läheiseksi, teoriat työsalille. Opetussuunnitelmat ajan tasalle!  Kollegan kanssa kimpassa opettamaan! Enemmän opiskelua oikeissa töissä, siis talon ulkopuolisilla työpaikoilla. Voisiko työkaveri opastaa minua Winha-asioissa? Miten saamme opiskelijat viihtymään talossa ja opintojen parissa? Mitä opettajan rooliin kuuluu?  Entä henkilöstön hyvinvointi ja osaaminen?

Keudalaisille teemat ovat tuttuja. Osa on ollut aktiivisesti mukana hanketoiminnassa, osalle niiden tulokset näkyvät henkilöstökoulutuksen sisältöinä. Parhaimmillaan asia menisi kuin eräässä nimeltä mainitsemattomassa ruotsinkielisessä askartelu-puutarha-kokkausohjelmassa, eli hanketoiminnan tulokset siirtyisivät sujuvasti arjen toiminnaksi. Ilman, että kukaan edes huomaisi, että jouhevoitunut toiminta johtuu hankkeesta. Tosielämässä tuloksia täytyy kuitenkin jalkauttaa aktiivisesti.

Onneksi meillä on ne raportit. Niistä voi käydä kertaamassa, mitä kaikkea talossa on saatu aikaan perustoiminnan ohella.  Ne ovat eräänlainen yhteistyön ja yhdessä kehittämisen vuosikertomus, joista myös sidosryhmät pääsevät kurkistamaan Keudan maailmaan. Kun niitä lukee, kannattaa muistaa, että hankkeiden raportit ovat kuin hiljan ilmestynyt HUMU-raportti (Huippu-urheilun muutosryhmän raportti). Kyseessä ei ole tieteellinen tutkimus ja tieteellinen raportointi. Kuten ammatillisen koulutuksen genreen kuluu, raportit sisältävät käytännössä koettua asiaa ja antavat loistavan kuvan siitä, millaisia taitoja keudalaisella opetushenkilöstöllä on hyppysissään.

Keudan hankkeista voi lukea osoitteessa: http://www.keuda.fi/portal/tyoelama_ja_hankkeet/hankkeet/

Henna Hyytiä

Yksi kommentti - “Ei tilattu Himaselta!”

  1. Erja

    Hei,
    kiitos Hennalle hyvin kirjoitetusta ja kuvaavasta blogista. Tuota se hanketyö on, kun sitä tehdään organisaation kehittämiseksi. Paljon hyvää, mutta vielä myös paljon kehitettävää. Tuo kertoo siitä, että ennakoidaan tulevaa. Yksi mikä on varma, on muutos!

    Vastaa

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>