Aikuisopiskelijan Vihreät eväät

Aikuisopiskelu, Vieraskynä

Valmistuin luomupuutarhuriksi eli puutarhatalouden perustutkintoon syyskuussa 2012 Keudan aikuisopistosta, Mäntsälästä ja sain runsaat vihreät eväät matkalleni puutarhayrittäjänä.

Olen 46-vuotias entinen hotelli- ja ravintola-alan esimies, lentoemäntä ja toimittaja. Alanvaihto tuli ajankohtaiseksi saadessani kauan odotetun lapsen, jonka myötä ajankäytön ja arvomaailman yhteensovittaminen vaati täyskäännöstä koko elämässä. Itsekkäästi halusin myös muuttaa elämäntapoja terveellisempään suuntaan.  Yli kahdenkymmenen vuoden vuorotyö etätöineen olivat vaatineet veronsa sekä fyysisesti että henkisesti.

Aloitin yrittäjänä jo opiskelun aikana. Yrityksen perustaminen ja yrittäjyys olivat tuttua kauraa jo eletystäkin elämästä ja yrittäjäperheen lapsena tiesin, miten asennoitua itsemääräämisoikeuteen ja yrittäjän vapauteen valita työnsä. Nyt olen luomupuutarhurina sekä ulkopuolisille asiakkaille että omalla pellollani ja kasvihuoneessa sekä mehiläistarhaaja. Opiskelen jälleen monimuoto-opiskeluna luontaishoitajaksi, mikä tulevaisuudessa tulee täydentämään palveluitani.

Aikuisopiskelu on ollut elämäni suurimpia haasteita oppia ajankäytön terve hallinta. Opiskelun kohtuullinen  aikataulutus tarkoitti sitä, että jäi vapaa-aikaa muuhunkin. Piti oppia sanomaan ei monille asioille ja palkita itseään onnistumisista.

Taloudellisesti aikuisopiskelu vaati perheessämme uudelleenjärjestelyjä ja paljon luopumista. Saimme valtavan kipinän omavaraistaloudesta opiskeluni aikana. Opiskelemalla itsellesi ammatin turvaat itsellesi toimeentulon, jolla elät loppuelämän ja näin meillekin kävi: saimme yltäkylläiset vihreät eväät opiskeluni ansioista!

Suvi (1) (425x640)

SuviLuomus

Suvi Lehtonen

www.omaluomus.fi

http://nuppulinna.blogspot.fi/

 

 

Suvi Lehtonen

, , , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>