SHAPE: Aikuiskoulutuksen laadun jäljillä Italiassa

Aikuisopiskelu, Kulisseissa

Keudan aikuisopiston SHAPE-hankkeen kolmas työseminaari järjestettiin Italiassa Reggio Emiliassa 4.- 8.5.2015.

SHAPE-hanke on Erasmus+-ohjelman hanke, jonka tavoitteena on käsitellä eri partnereiden valitsemia aikuiskoulutuksen teemoja. Keudan aikuisopisto koordinoi hanketta ja partnerit tulevat Italiasta, Ranskasta, Sloveniasta ja Tanskasta. Italian työseminaarin aiheena oli aikuiskoulutuksen sisäinen laadunhallinta.

Keudan tiimissä olivat mukana tällä kertaa Suvi, Anne, Maikki, Riitta G., Aki ja Riitta N. Seminaarin työskentely perustuu laajoihin ennakkotehtäviin, jotka esitellään paikanpäällä ja joita työstetään yhdessä eteenpäin sekä kansallisissa että kansainvälisissä ryhmissä. Tästä materiaalista tullaan aikanaan kokoamaan koko hankkeen lopputuotos Best and next practices in vocational adult education. Suomen osalta kiinnostusta on herättänyt erityisesti vertaisarvioinnin käyttäminen sisäinen arvioinnin menetelmänä. Omassa valmistautumisessa ehkä hyödyllisin tehtävä oli aikuisopiston laadunhallinnan SWOT-analyysi.

Aktiivisen ja mielenkiintoisen seminaariviikkoon sisältyivät myös vierailut Tekniikan museoon sekä huipputeknologiayrityksiin Dallaran autotehtaaseen ja Mirandola teknologia- ja tiedepuistoon. Laatu oli kantavana teemana kaikessa ohjelmassa. Erittäin antoisaa oli myös nähdä historiallinen kehityskaari, mikä on johtanut yritysten ja ammatillisen koulutuksen hyvin tiiviiseen ja monipuoliseen yhteistyöhön.

Reggio Emilia sijaitsee Pohjois-Italiassa parin tunnin junamatkan päässä Milanosta. Seutu kuuluu Italian vauraimpiin ja sen historia ulottuu kauas, mm. Euroopan ensimmäinen 1000-luvulla perustettu yliopisto sijaitsee Bolognassa. Tiivis ohjelma jätti valitettavan vähän aikaa upean ympäristön tutkimiseen. Onneksi italiainen partnerimme oli järjestänyt meille ikimuistoisen illallisen Parmassa historiallisessa Corale Verdi –ravintolassa, jossa saimme hulppean italialaisen illallisen oopperamusiikin kera.

Kirjoittaja on Keudan aikuisopiston rehtori, joka on yläkuvassa toinen vasemmalta. Muut kuvassa: Anne Hosio-Paloposki, Aki Lehtinen, Riitta Granath ja Maikki Peltola. Kuvan otti ”Suomen joukkueen” kuudes jäsen Suvi Päivärinta.

 

luokka

Keudan toiminnanohjausjärjestelmä IMS esittelyssä.

formula

Ferrarin ja Lamborghinin syntysijoilla.

ryhmä

Matkalla illalliselle Parmassa.

 

Riitta Narko

, , , , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>