Ai, töissä kivaa?

Kulisseissa, Opetus

Taitotorilla ainakin! Joko näet sielusi silmin markkinahumua, jossa myyjät touhuavat kojuissaan ja yrittävät herättää kiinnostuksesi? No, Tuusulan Taitotori toimii ihan eri periaatteella. Se yllättää sekä paikalla että toimintatavalla. Taitotori on tapahtuma, jossa kollegat jakavat osaamistaan. Henkilöstökoulutus, jonka henkilöstö toteuttaa itse.

         DSC00816  DSC00819

Oppimisympäristön ja opetusmenetelmän valinta? Kuinka helppoa olisikaan ollut istuttaa porukka luokkaan ja antaa PowerPointin laulaa! Nyt testattiin kuitenkin astetta kehittyneempää toteutusta: osa koulutuksesta oli ulkona, osa perinteisessä luokkatilassa. Ulkona väkeä huijattiin laudalla keikkumisen avulla muodostamaan ryhmät. Eipä sitä heti tajunnut, ja tuli samalla kaverikin tutuksi. Kun ryhmät oli jaettu, aloitettiin erään sortin lautapeli.  Pelilautana oli hiekkakenttä, jonne oli levitelty 50 (luku satunnainen, sillä ei ole tekemistä tal-hal.johtajamme vuosipäivän kanssa) erilaista tehtävää. Tehtävästä toiseen edettiin nopan osoittamien silmälukujen mukaan juosten. Tehtävät haastoivat fysiikkaa, luovuutta, luottamusta, muistia ja tietotaitoa. Pelin päätyttyä oli palautetuokio, ja sekin toteutettiin toiminnallisesti, kun muodostettiin osallistujista janoja ja mielipiderykelmiä. Ja siinä hauskan pidon sivussa tuli opittua paljon ryhmäyttämisestä ja palautteen antamisesta. Sanoman perille meno vahvistettiin vielä kertaamalla asiat luokkatilassa ja lisäopinhaluisille annettiin lukuvinkkejä. Toimii! Myös muuhun kuin ryhmäyttämiseen…

   DSC00824   DSC00825

Kärpäset samalla lätkällä? Toinen koulutussessio yhdisti monia asioita. Taitaja-kisoihin treenaamista tai taitajakisoihin osallistumista hyödynnettiin opetussuunnitelman mukaisissa opinnoissa ja arvioinnissa. Pienen orientaatio- ja teoriahetken jälkeen alkoi toiminnallinen osuus. Kuulijakunta näki omin silmin, kuinkahoitajakaksikko avusti vanhusta aamutoimissaan annetun ”kisatehtävän” mukaisesti. Arvioinnissa keskeistä oli opettajan antaman arvioinnin lisäksi itsearviointi ja vertaisarviointi. Vertaisarviointiin osallistui koko yleisö. Aivan loistava muistutus arvioinnin merkityksestä opettavaisena ja kehittävänä palautteena!  Vain oma luovuus asettaa rajat, kun taitajatehtäviä yhdistelee päivittäiseen opetukseen, tai käyttää näyttönä. Tiedä, vaikka joku rohkaistuu kisaamaan?

 DSC00823

Tiivistäen: Tuusulan Kirkkotien toimipisteessä annettiin mallia siitä, kuinka monta asiaa voi opettaa samalla kertaa tai pulpetin takana istuminen ei ole ainoa ratkaisu henkilöstön kouluttamiseen. Puhumattakaan oppimiseen tai muuhun opettamiseen… Usein tuorein osaaminen ja paras kouluttajakin löytyy omasta talosta. Tästä oivallisen esimerkin tarjosivat tällä kertaa nuva- ja lähisopettajat.  Kiitos heille ja muille Tukilaisille!

DSC00822

Henna Hyytiä

, , , ,

Kommentoi

  • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>